Moedermelk in een fles

Elke baby is verschillend

Baby’s drinken in de eerste 6 maanden gemiddeld 700 à 750 ml moedermelk per dag. Dit kan variëren tussen 500 en 900 ml per dag en is wisselend van baby tot baby en van dag tot dag. Vanaf 6 maanden wordt vaste voeding opgestart en evolueert de melkbehoefte geleidelijk aan naar 500 ml per dag. Om te starten met moedermelk via een flesje kan je een schatting maken van wat je baby mogelijk zal drinken. Deel de hoeveelheid melk per dag op basis van zijn leeftijd door het aantal voedingen die je baby gemiddeld vraagt per dag.

Enkele voorbeelden:
  • Een baby van 3 maanden drinkt 500 ml à 900 ml per dag en jouw baby vraagt 10 keer borstvoeding. Dat is 50ml à 90 ml per voeding.
  • Een baby van 5 maanden drinkt 500 ml à 900 ml per dag en jouw baby vraagt 6 keer borstvoeding. Dat is 85ml à 115 ml per voeding.
Voed op vraag: let op de honger- en verzadigingssignalen en dwing je baby nooit om een hoeveelheid op te drinken. Zo leer je stilaan de behoefte van je baby beter kennen.

Graag traag

Als je baby aan de borst drinkt, moet hij vaak enkele minuten zuigen, eer de melk begint te stromen. Uit een fles stroomt de melk meteen en aan een constante snelheid. Na het drinken uit een fles, is een baby mogelijk gefrustreerd aan de borst, omdat de melk niet meteen, of trager stroomt. Hou rekening met volgende tips wanneer je een fles geeft aan je baby:
  • Gebruik, ongeacht de leeftijd van je baby, een speen met een kleine opening (pasgeborene of 0+).
  • Hou de fles steeds horizontaal, zodat de melk trager stroomt.
  • Las regelmatig een pauze in. Je kan de fles lager houden zodat de melkstroom even stopt. Houdt de fles terug hoger als je baby vanzelf terug begint te zuigen.
  • Let op de verzadigingstekens en dwing je baby niet om alles op te drinken.
  • Neem voldoende tijd om je baby te laten boeren.