Onderhoud en hygiëne

  • Zowel bij het afkolven zelf als bij het bewaren en het gebruiken van afgekolfde moedermelk, is het steeds belangrijk om hygiënisch te werk te gaan en de handen op voorhand te wassen met zeep.

  • Steriliseer alle materialen voor het eerste gebruik. Nadien is steriliseren niet meer nodig voor à term geboren kinderen. Voor prematuren en kinderen met primaire immuundeficiëntie of na behandeling met chemotherapie wordt steriliseren van materialen tot 3 maanden of langer op indicatie aangeraden.

  • Spoel alle onderdelen die met de melk in aanraking zijn geweest, meteen na gebruik af met koud water. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de melkresten verdwijnen.

  • Afwassen kan later: reinig alle onderdelen van de kolf in warm water met afwasmiddel en spoel daarna af onder stromend warm water Laat alle materialen op een propere keukenhanddoek of op een papieren wegwerphanddoek uitlekken en aan de lucht drogen. Droog wrijven met een keukenhanddoek wordt afgeraden omdat dit kiemen kan overbrengen. Afdrogen met wegwerphanddoekjes kan wel. Materialen die hiervoor geschikt zijn, kunnen ook in de afwasmachine gereinigd worden. Monteer alle onderdelen alvorens het apparaat en de materialen droog op te bergen tot het volgende gebruik.


Afkolven - afwassen

 

Bekijk ook ...