Belang


Samenstelling moedermelk

De eerste dagen na de geboorte wordt de moedermelk colostrum genoemd, meestal is dit geel en stroperig.

Colostrum bevat heel veel eiwitten, vitaminen en mineralen en zit boordevol antistoffen die een baby beschermen tegen infecties.

Geleidelijk aan gaat colostrum over in rijpe moedermelk. Rijpe moedermelk bevat meer vetten en suikers en minder eiwitten dan colostrum. De hoeveelheid antistoffen is dezelfde als die in colostrum, maar wel minder geconcentreerd omdat ze verdeeld is over een grotere hoeveelheid melk. Hierdoor blijft de beschermende werking van moedermelk optimaal.

De samenstelling van moedermelk varieert in de loop van de dag, zelfs in de loop van de voeding en volgens de leeftijd van het kind.

Is de baby te vroeg geboren, dan bevat de moedermelk meer eiwitten en meer beschermende stoffen.

De ingrediënten zijn altijd afgestemd op de behoeften van de baby, op zijn groei, zijn omgeving en zijn afweersysteem.

Drinkt je baby aan de borst, dan zal hij eerst de melk krijgen die tussen de voedingsbeurten opgeslagen werd in de melkkliertjes. Deze melk bevat doorgaans minder vet en meer suiker.

Wanneer de baby aan de tepel zuigt, prikkelt hij de zenuwuiteinden in de tepel, waardoor spiertjes rond de melkkliertjes zullen samentrekken. Door dit toeschietreflex stroomt de moedermelk naar de tepel. De lege melkkliertjes worden nu gestimuleerd om heel snel meer moedermelk aan te maken. Deze melk bevat meer vetten en levert de meeste energie. Je baby heeft die nodig om te groeien en raakt er goed door verzadigd. Daarom is het belangrijk dat je baby krachtig en lang genoeg drinkt aan de eerste borst. Laat je baby zelf een voeding beëindigen aan de eerste borst, voor je de tweede borst aanbiedt.

Voordelen borstvoeding

Moedermelk heeft heel wat wetenschappelijk bewezen voordelen, niet alleen voor de baby, maar ook voor de mama, het gezin en de samenleving. Je leest ze hieronder.

Hoe langer borstvoeding gegeven wordt (de eerste zes maanden best uitsluitend), hoe groter het gezondheidsvoordeel voor moeder en kind.

Voordelen voor de baby

 • Colostrum bevordert de eerste ontlasting van een baby en nog belangrijker, het bevat een hele hoge hoeveelheid antistoffen die zorgt voor een eerste belangrijke beschermende laag in de darmen. 
 • Moedermelk is rijk aan afweerstoffen die een baby tijdens de eerste maanden beschermen tegen allerhande infecties. Volgens the American Academy of Pediatrics (AAP) biedt onderzoek sterke evidentie dat (vooral) de antistoffen of immuunglobulines in zowel het colostrum als in de rijpe moedermelk beschermen tegen volgende ziekten: diarree, middenoor- en hersenvliesontsteking, lucht-en urineweginfecties en darminfecties.
 • Moedermelk lijkt te beschermen tegen allergie, met name eczeem (atopische dermatitis) en astma. 
 • Moedermelk is licht verteerbaar en veroorzaakt minder maag- en darmproblemen dan flesvoeding. Ze wordt meestal zo goed als volledig opgenomen door de baby, vandaar de vloeibare ontlasting en het soms frequent drinken van borstgevoede baby's. Moedermelk draagt bij tot de groei en de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel dat pas matuur begint te worden rond de leeftijd van 6 maanden.
 • De hoeveelheid en de samenstelling van de melk zijn altijd aangepast aan de behoefte van de baby.
 • De AAP wijst op een beschermend effect van borstvoeding tegen wiegendood en tegen insulineafhankelijke suikerziekte. Het zou ook de kans op overgewicht op latere leeftijd doen verminderen. Verder onderzoek hierover is aangewezen.
 • Borstvoeding zorgt voor innig contact tussen mama en baby en zorgt voor een veilig gevoel bij de baby.
 • Borstvoeding oefent en ontwikkelt de kaak-en tongspieren van een baby.
 • Borstvoeding garandeert een optimale hygiënische voeding.
 • In de moedermelk komen endorfines vrij die een relaxerend en goed gevoel geven, zowel aan moeder als baby.

Voordelen voor de mama

 • Moedermelk is altijd beschikbaar, klaar en op de juiste temperatuur.
 • Borstvoeding zorgt voor een vlugger herstel van de baarmoeder.
 • Borstvoeding beschermt tegen postnatale bloedingen.
 • De mama is veel sneller opnieuw op het oorspronkelijke gewicht, want door het grote energieverbruik worden de vetreserves opgebruikt.
 • Het geeft voldoening en er groeit een intense band met de baby.
 • Bij mama’s die minimum 3 maanden uitsluitend borstvoeding geven, is er minder kans op premenopauzale borst- en eierstokkanker en mogelijk minder kans op osteoporose (= botontkalking) en heupfracturen in de postmenopauzale periode.

Voordelen voor de maatschappij

 • Moedermelk is altijd klaar voor gebruik, kost niets en is milieuvriendelijk. 
 • Kinderen die borstvoeding krijgen worden minder vaak ziek. Onrechtstreeks kost dit dus minder aan de gezondheidszorg en zijn ouders minder afwezig op hun werk.