Starten met borstvoeding

Ligt een baby na de bevalling huid op huid op de buik van de moeder, dan zoekt hij zelf met zijn mondje naar de borst. In het begin is het alleen maar wat likken en snuffelen. Geef hem even de tijd en hij zal spontaan beginnen te happen.

De eerste dagen zijn oefendagen. De borsten produceren kleine hoeveelheden colostrum. Door een baby vaak aan te leggen kan hij zijn drinktechniek oefenen en krijgt hij alles wat hij nodig heeft. Soms kan het even duren voor de borstvoeding echt op gang komt.


Borststuwing

Borststuwing is een positief signaal. Enkele dagen na de bevalling komt de melkproductie op gang. De borsten zijn dan zwaarder en meer gespannen. Die stuwing is niet alleen te wijten aan de melkproductie, maar ook aan een versterkte doorbloeding van de weefsels (=bloedstuwing). Soms gaat dit gepaard met pijnlijke borsten, een verhoogde temperatuur en/of hoofdpijn.

  • Stuwing kan voorkomen worden door een baby onmiddellijk na de geboorte aan te leggen. Nadien zal vaak aanleggen en de borst goed laten leegdrinken de grootste ongemakken van de stuwing verlichten.
  • Stuwing kan zich later ook nog voordoen. Het gaat dan vaak om een onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod, bijvoorbeeld door een voeding over te slaan.
  • Koorts en erg gezwollen, glanzende, pijnlijke borsten kunnen wijzen op een borstontsteking en melk die vastzit in de borst. Contacteer in dit geval je verpleegkundige, een lactatiekundige, een vroedvrouw en/of een arts.