Roken, geneesmiddelen en drugs

Roken

Roken is ongezond. Tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding rookt de baby mee. Nicotine en andere giftige stoffen komen in de moedermelk terecht. Veel roken remt bovendien de melkproductie af. Het is raadzaam minstens te verminderen en liefst te stoppen met roken. Ook andere huisgenoten en bezoekers dragen dezelfde verantwoordelijkheid. Bij gebrek aan kennis over de schadelijkheid van elektronische sigaretten wordt blootstelling aan de dampen ervan ontraden.
Rook je toch, rook dan liefst na een borstvoeding en nooit in de nabijheid van de baby. Op die manier beperk je de inname van nicotine bij de baby.

Borstvoeding blijft, ondanks de nadelen van het roken, altijd voordeliger voor de gezondheid van de baby.

Drugs

Drugs komen in de moedermelk terecht. Ze zijn heel schadelijk voor mama en baby. Druggebruik en borstvoeding gaan dus absoluut niet samen.

Wie toch drugs gebruikt, kan hulp krijgen bij gespecialiseerde centra.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen komen altijd in de moedermelk terecht. Sommige geneesmiddelen hebben geen effect, andere zijn wel schadelijk voor de baby. Veel risico's hangen af van het geneesmiddel zelf.

Vraag altijd advies aan je behandelend arts. Heel wat geneesmiddelen hebben namelijk ook minder schadelijke varianten. Meer informatie op de website 'Een geneesmiddel nemen bij kinderwens, zwangerschap of borstvoeding? (FAGG)'.

De Vlaamse regering verbiedt roken in de auto in bijzijn van kinderen. Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor beboet worden door de politie of de milieu-inspectie. Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten. Ook in Wallonië, Frankrijk, Ierland, Engeland, Wales, Italië, enz. is het rookverbod in de wagen als kinderen meerijden ingevoerd.

Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling.