Op vraag voeden

Hongersignalen

Als de baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes. Naarmate hij hongeriger wordt, neemt zijn onrust toe. Hij maakt een gespannen indruk en zal uiteindelijk huilen. Je wacht beter niet met aanleggen tot je baby huilt. Een huilende baby maakt aanleggen moeilijker. Baby's huilen ook om andere redenen dan omdat ze honger hebben.

HongersignalenHoe vaak?

De eerste 14 dagen heeft een baby 8 à 12 voedingen per 24 u nodig. Dit is een goede basis voor het voeden op vraag. Het voedingsritme verschilt van baby tot baby.

  • Borstvoeding is een proces van vraag en aanbod. Hoe meer de baby drinkt, hoe meer melk er gemaakt wordt. Zuigt een baby minder, dan vermindert ook de melkproductie.
  • Wacht men langer dan 3 à 4 u met voeden, dan kunnen de borsten gespannen zijn. Deze stuwing maakt het aanhappen moeilijker en de baby kan zich verslikken door de snelle stroming. De melkproductie kan verminderen door de langere tussenpozen en door de stuwing.
  • De eerste 6 maanden zal elke baby ook 1 of meerdere nachtvoedingen nodig hebben. Het heeft weinig zin om de baby vroeger wakker te maken of langer wakker te houden. Hij bepaalt zelf zijn ritme.
  • Na enkele weken vinden de meeste baby's hun ritme. Dan komen ze op gemiddeld 8 voedingen per 24 u.

Drinkt een baby van bij de start 7 voedingen, komt hij goed bij, is hij alert en levendig, dan hoeft men niet bezorgd te zijn. Elke baby is anders.


Tips

  • Slaapt de baby snel aan de borst en komt hij niet genoeg bij, maak hem dan zeker om de 2 tot 3 u wakker om te drinken zodat hij vaker kleinere voedingen krijgt. Zo krijgt hij toch de nodige voedingsstoffen binnen.
  • Ook al heeft de baby een grote zuigbehoefte, probeer in de eerste 4 tot 6 weken geen fopspeen te geven. Door te zuigen op een fopspeen zal hij minder drinken aan de borst en hierdoor kan de melkproductie verminderen. Bovendien is de kans groot dat de baby oppervlakkiger zal aanhappen, wat pijn veroorzaakt tijdens de borstvoeding. Geef hem borstvoeding op vraag en probeer een fopspeen uit te stellen tot de melkproductie goed op gang is en het borstvoeden goed lukt.  

Groeispurt (regeldagen)

Heeft de baby zijn ritme gevonden, dan is het best mogelijk dat hij na enkele weken dat hele schema weer in de war stuurt. Na een uur of anderhalf uur begint hij dan te huilen alsof hij rammelt van de honger. Dat zijn de regeldagen of de groeispurt.

De baby geeft aan dat hij groeit en meer voeding nodig heeft. Leg hem dan vaker aan. Zo produceren de borsten weer meer melk en de melk zal zich aanpassen aan de behoeften van het kind. Na enkele dagen zal de baby zijn normale ritme hernemen.

De regeldagen komen ongeveer na 10 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden en tussen die periodes als de baby een verhoogde behoefte heeft.

Extra rust stimuleert de melkproductie en zal de mama sneller door deze vermoeiende dagen heen helpen.

Bekijk ook ...