Reizigersdiarree

Hygiënische maatregelen om de kans op reizigersdiarree te beperken.

  • Zorg voor een goede hand-en lichaamshygiëne.
  • Zorg voor een goede voedselhygiëne.
  • Vermijd:
    • leidingwater
    • ijsjes en ijsblokjes
    • rauwe groenten
    • ongeschild fruit
    • rauwe of onvoldoende gekookt(e) of gebakken vis, zeevruchten of vlees
    • ongekookte melk
    • ...
  • Kies:
    • water uit ongeopende flessen
    • water dat gekookt werd
    • versbereide voedingswaren die voldoende doorbakken of verhit zijn en
    • die warm worden opgediend
    • zelf geschild fruit
    • ...

Raadpleeg de huisarts vooraf voor aangepast reisadvies. 


Behandeling

  • Zorg voor voldoende vochtaanvoer om uitdroging te vermijden. Enkel extra water drinken is onvoldoende omdat dit grotendeels opnieuw verdwijnt met de stoelgang. Vooral kinderen zijn gevoelig voor vochtverlies. Voorzie daarom in de reisapotheek een rehydratatie-oplossing.
  • Duurt de diarree langer dan 3 dagen of gaat hij gepaard met hoge koorts, bloed in de stoelgang of hevige krampen, raadpleeg dan ter plaatse een arts. Hij kan eventueel antibiotica voorschrijven.
Bekijk ook ...