Zwanger

Een kindje verwelkomen, het is altijd heel speciaal. Wen er alvast aan en geniet ervan, want die 9 maanden gaan razendsnel voorbij. Unieke maanden van verwondering, koestering, …

In de baarmoeder kan een kind horen, proeven, zien en tasten. Via zijn zintuigen komt het in contact met de buitenwereld. Sterk licht ziet het door de wand van de baarmoeder. Het hoort de stem van zijn ouders, muziek, de hartslag van zijn moeder. Met zijn handjes raakt het zichzelf al aan. Deze ervaringen kan een kind ‘opslaan’ en herkennen.

Enkele voorbeelden:
  • Wanneer de ouders hun handen op de buik van de moeder leggen, kunnen ze contact maken met de baby. De baby ‘herkent’ zelf de handen van zijn ouders. Hij gaat zich in de buik naar de handen toe bewegen. Hij reageert sneller op hun handen dan op de handen van een onbekend persoon.
  • De baby herkent na de geboorte de stem van zijn ouders of vaak gespeelde muziek.
Bij het thema ‘zwangerschap’ lees je als toekomstige ouder(s) meer over:

  • de lichamelijke ontwikkelingen tijdens de zwangerschap
  • hoe een kindje zich in de baarmoeder ontwikkelt
  • nodige onderzoeken
Als Vlaams agentschap biedt Kind en Gezin een ruime waaier van gratis diensten voor aanstaande ouders.
Kind en Gezin heeft een ook heleboel folders en brochures met informatie over voeding, opvoeding, kinderopvang, …  


Campagne

Wat is er leuker voor kinderen dan actief bezig zijn en veel te bewegen! Je leert je kind zo de goede gewoonte om niet te lang stil te zitten, wat later enkel maar gezondheidsvoordelen oplevert. Bovendien stimuleert beweging de groei, de ontwikkeling, het evenwichtsgevoel en de mentale weerstand van je baby. Daarom lanceren we de campagne ‘Bewegende baby’s hebben een stapje voor’.