Ziekenhuis- en bevallingskosten

Heel wat kosten worden terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Deze verzekering dekt echter niet alles. Bepaalde supplementen kunnen hoog oplopen (bv. in een eenpersoonskamer) en worden niet terugbetaald. Daarvoor kan je eventueel een hospitalisatieverzekering afsluiten. Voor terugbetaling moet je voldoen aan de voorwaarden van het contract van je aanvullende verzekering. Lees het contract een paar weken vóór de bevalling aandachtig, zodat je voorbereidingen kan treffen en weet in welk ziekenhuis je terugbetaling geniet, of je een eenpersoonskamer wil,… Sluit je een verzekering af tijdens je zwangerschap, dan is het niet zeker dat alle kosten verbonden aan de bevalling en de geboorte al worden gedekt.

Beval je in het ziekenhuis, neem dan vooraf contact op voor meer informatie over de bijhorende kosten. Wordt er een voorschot gevraagd? Wat met de ereloonsupplementen? Wat zou je standaard tegen betaling op de kraamafdeling ontvangen (bv. nieuwe digitale thermometer voor de baby), wat je misschien net zo goed van thuis kan meebrengen?

  • Bij een vermoeden dat de kosten te hoog zullen oplopen, kan je voor of tijdens de opname contact opnemen met de sociale dienst van het ziekenhuis. Zo kan er tijdig een regeling getroffen worden.

  • Voor meer informatie neem contact op met het ziekenfonds, verzekeringsonderneming, …