Andere kindjes

Er zijn verschillende manieren om een kind te betrekken bij een zwangerschap: samen een boekje erover lezen, de echo's tonen en erover vertellen, het kind laten meegaan op consultaties bij de arts, samen de bewegingen op de zwangere buik voelen, iets knutselen voor de nieuwe baby, ...

De zwangerschap wordt zo concreter voor de oudste(n), al zal een peuter niet kunnen inschatten wat het nu betekent 'dat er een zusje of broertje' op komst is. Zoiets blijft nog abstract voor hem.

Schrik niet, als een peuter niet echt reageert op een aankondiging. Hij weet immers nog niet wat hij er zich bij moet voorstellen.

Het is belangrijk om regelmatig met je peuter te praten over de veranderingen die de baby allemaal met zich mee zal brengen, maar zeker ook om aandacht te geven aan wat er niet verandert, namelijk dat jullie hem blijven graag zien!

Regel tijdig kinderopvang voor tijdens de bevalling. Vertel vooraf dat mama enkele dagen niet thuis zal zijn (als de bevalling in een kraamkliniek doorgaat) en dat de oudste(n) bv. ergens anders zal/zullen logeren.

Mama Angelic