RelatieEen kindje op komst? Impact op de relatie tussen partners

Versterkte band

Een kindje verwachten heeft een invloed op de relatie tussen partners. De aandacht voor elkaar deel je nu met aandacht voor het kind erbij. En je krijgt er een nieuwe rol bij: je wordt ook moeder of vader. In die rol ken je elkaar (nog) niet, en ook familie of vrienden kunnen anders kijken naar jullie als stel. Het kan je relatie met elkaar sterker maken, je kijkt samen uit naar een nieuw stukje toekomst.

Zwanger zijn kan voor mooie momenten en grote verbondenheid zorgen tussen jou en je partner. Misschien heb je heel intens samen kunnen genieten van het moment waarop duidelijk werd dat je een kindje verwacht, of vind je het fijn om samen de komst van je kindje voor te bereiden? Je kan je heel verbonden met elkaar voelen door de baby, samen dromen over je leven met je kindje erbij, welke ouders jullie willen worden.

Lichamelijke veranderingen – stevige invloed

Veel koppels ervaren af en toe spanningen tijdens de zwangerschap. Lichamelijk en emotioneel verandert er immers heel wat. En dat laat zich al eens voelen in de relatie tussen partners.

Als je zwanger bent, brengt dat een aantal uiterlijk lichamelijke veranderingen mee. Zowel de zwangere als de partner kunnen zich daar heel goed bij voelen, maar ook onzeker of slecht. Je kan je aantrekkelijker voelen of net andersom, en ook je partner beleeft je veranderende lichaam op zijn eigen manier. Dit alles kan een invloed hebben op de beleving van je relatie en seksualiteit tijdens de zwangerschap

Emotionele veranderingen – bij beide partners

Een kindje op komst is niet niks. Het is één van de grootste veranderingen in iemands leven. En daar komen heel wat gevoelens bij kijken. De kans is groot dat

 • jij en je partner een wirwar van emoties beleven
 • dat deze emoties snel kunnen wisselen, bij allebei
 • dat jullie de zwangerschap heel anders beleven, in een ander tempo gevoelens doormaken.

En dat zorgt wel eens voor spanningen.

Welke gevoelens herken je bij jezelf? En bij je partner? 

Blij - Overweldigd - Boos - Verbaasd - Sterk - Verwonderd - Gelukkig - Ontspannen  - Bang - Onzeker - Jaloers - Hoopvol - Trots - Liefdevol - Ongeïnteresseerd - Euforisch - Verdrietig - Teder - Optimistisch - Twijfelend - Geïrriteerd - Alleen - Rustig - Vastberaden


Katrien Ballinckx 

Een sterke relatie tijdens de zwangerschap, wat kan werken?

Hieronder vind je een aantal tips van aanstaande ouders, die misschien ook interessant zijn voor jou?


Mijn grote tip? Toen we onze dochter verwachtten, hebben we heel babbels gehad met elkaar. Gelukkig maar. Ik had geen idee dat het voor ons beiden zo verschillend zou voelen om een kindje te krijgen. Mijn vrouw was direct in de wolken, wilde het nieuws overal vertellen. Ik was echt geschrokken en begon te denken aan hoe het moest met mijn werk, of ik het wel zou aankunnen om elke dag voor een kindje te zorgen. Het was fijn om elkaar te horen en ook te respecteren. (Ondertussen zijn we fier op ons kleine gezin.)

 • Praten, praten en nog eens praten
  Uit heel wat onderzoek naar relaties blijkt het: open en eerlijk praten met elkaar draagt bij aan het succes van een relatie. Tijdens de zwangerschap is er heel veel in verandering en kan praten echt het verschil maken.
  Het gaat om praten over hoe je jezelf als ouder ziet, samen met je partner, over hoe je de zwangerschap beleeft, waar je je zorgen over maakt, hoe je jezelf ziet in je gezin met het kindje erbij, welke waarden voor jou belangrijk zijn, hoe je de rol van je familie ziet als je kindje geboren is, … Belangrijk daarbij is dat je heel open kan luisteren naar elkaar, om elkaar beter te begrijpen, nieuwsgierig zijn naar elkaar, veel vragen stellen.
  Geen grote prater
  Natuurlijk is niet iedereen een grote prater, of lukt dat niet in elke situatie. Misschien lukt het voor jou beter om iets te delen door een smsje te sturen, ben je meer ontspannen tijdens een wandeling of het joggen?

Tijdens mijn zwangerschap heb ik me vaak slecht gevoeld: heel moe, erg misselijk. Het waren niet zo’n fijne maanden. En plots was x er dan. Het was voor ons een moeilijk begin. Doordat ik me zo ziek voelde, hadden we het er vooraf niet echt over gehad hoe het zou gaan: hoe zouden we voor ons kindje zorgen in combinatie met ons werk, wie zou opstaan, … Dat zou ik nu anders doen. Je weet dan wat je van elkaar verwacht en je hebt minder ruzies in die eerste, toch wel drukke, maanden.

 • Goede afspraken, goede vrienden
  Het gaat er ook om praktische dingen uit te klaren met elkaar: hoe zien jullie de opvang van de baby, hoe willen jullie de combinatie werk en gezin organiseren, hoe wil de de take thuis verdelen, hoe kan je er met andere woorden ‘als team’ staan? Deze praktische afspraken betekenen natuurlijk ook dat je van elkaar weet hoe je kijkt naar je rol in het gezin, welke verwachtingen je van elkaar hebt als partner-ouder. 

Mijn dochter is nu 14 maanden oud en het eerste jaar was best wel druk en vermoeiend. Het heeft ook een tijdje geduurd vooraleer Lies door wou slapen en had ik het gevoel er toch vaak er alleen voor te staan. Waar we vroeger als koppel samen leuke dingen deden leek er na haar geboorte daar nog weinig tijd voor te zijn. We hebben toen echt afgesproken om weer tijd voor te maken om iets samen te doen als koppel. Gelukkig hebben we ook familie en vrienden die heel graag eens een avondje voor Liesje wilden zorgen. Op zo’n avondje uit kon ik ook heel ontspannen zeggen dat het zorg dragen toch best wel vermoeiend is. Mijn partner schrok daar wel wat van maar we hebben toen een aantal taken kunnen herbekijken. Mijn partner vond het best wel fijn dat ik dat heb uitgesproken en ik apprecieer enorm dat we nu meer samen de zorg dragen.

Soms gaat het moeilijk

Soms gaat het tijdens de zwangerschap anders dan je gepland had. Je bent misschien ongepland zwanger geworden en voelt dat dit niet past in je prille relatie. Of misschien komen relatiemoeilijkheden naar boven? Maak je een relatiebreuk mee tijdens of misschien zelfs vanwege de zwangerschap?

Dat zijn heel moeilijke situaties tijdens een periode die zo al heel emotioneel is en een sterke impact heeft. Er is maar 1 advies: blijf niet alleen met je moeilijkheden. Kan je terecht bij familie, goede vrienden of buren? Er zijn ook organisaties waarbij je terecht kan voor professionele ondersteuning.

Het moment van de zwangerschap is een erg kwetsbare periode in het leven van koppels. Ze houdt een belangrijke overgang in en kan net daarom gepaard kan gaan met twijfels of conflicten. Uit onderzoek blijkt dat 3 tot 8% van de vrouwen het slachtoffer is van geweld door hun partner tijdens de zwangerschap.

Is er in jouw gezin sprake van geweld? Je kan terecht bij

 • 1712 (hulplijn voor informatie en advies)
 • CAW (voor ondersteuning bij relatie en gezin)
 • Je huisarts (voor een gesprek, advies, lichamelijke gevolgen van het geweld)
 • De politie (als je aangifte wil doen van het geweld)