Ontwikkeling van een kindje


Maand 1

De eisprong en de bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van de laatste maandstonden. Is de mama volgens de berekening 6 weken zwanger, dan is de foetus dus nog maar 4 weken oud. De bevruchte eicel vermenigvuldigt zich tot een massa cellen. Het embryo daalt via de eileider naar de baarmoeder om er zich te hechten aan de baarmoederwand. De vorming van hart, maag, darmen, hersenen, hoofd en staarteinde is volop bezig. Het hartje begint te kloppen.

Lengte: ong. 1 cm

Maand 2

Het kindje groeit snel, waardoor ogen, oren, handen, voeten, vingers en tenen al te onderscheiden zijn. De organen ontwikkelen zich verder. Het hart klopt krachtig met een duidelijk ritme.

Maand 3

Het gezichtje ontwikkelt zich en alle organen zijn gevormd. Het kindje moet nu alleen nog verder groeien en zijn functies verfijnen. Hoewel het begint te bewegen, voelt de mama het nog niet.

Lengte: ong. 9 cm

Maand 4

Het hoofdje is nog altijd groot in verhouding tot het lichaam. De oogleden zijn helemaal gevormd, maar zullen pas later opengaan. Ook het gezichtje is volledig gevormd. De romp is nu recht en de ribben verschijnen. De huid is doorzichtig en de bloedvaten zijn duidelijk te zien. Het kloppen van het hartje is goed hoorbaar met behulp van een doptone.

Lengte: ong. 16 cm  
Gewicht: ong. 150 g

Maand 5

Het kindje slikt vruchtwater, plast en maakt grimassen. De haartjes en nagels beginnen te groeien. Het kindje reageert op geluiden van buitenaf. De mama voelt het bewegen.

Lengte: ong. 22 cm  
Gewicht: ong. 350 g

Maand 6

Het kindje groeit minder snel dan de vorige maanden en bouwt stilaan een vetreserve op. Het hoort geluiden, zowel van in het lichaam van de mama als van buitenaf en reageert hierop door hard te schoppen. Het kan zijn oogjes openen.

Lengte: ong. 30 cm  
Gewicht: ong. 660 g

Maand 7

Nu de organen en zintuigen zich vervolmaken, wordt het kindje een echt miniatuurmensje. Soms ligt het hoofdje al naar beneden, de ideale positie voor de geboorte. Het kindje zuigt op zijn duim en beweegt regelmatig, hoewel slapen de hoofdactiviteit blijft.

Lengte: ong. 35 cm  
Gewicht: ong. 1100 g

Maand 8

Het kindje is bijna volgroeid en ook de longen ontwikkelen zich verder. De huid wordt beschermd met wit huidsmeer, dat net na de geboorte vaak nog zichtbaar is. Vanaf nu kan het kindje nog elke dag 30 g bijkomen.

Lengte: ong. 45 cm  
Gewicht: ong. 2740 g

Maand 9

Het kindje daalt in en maakt zich klaar om geboren te worden. Meestal bevindt het hoofdje zich in het bekken, soms het stuitje. Het kindje kan ook dwars liggen. Zijn huid is nu zacht en soepel. De zwangerschap eindigt meestal rond de 40ste week.

Lengte bij geboorte: ong. 50 cm  
Gewicht bij geboorte: ong. 3460 g