Besmettingen


Listeriose

Listeriose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De besmetting komt frequent voor. De bacterie is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken.

Een besmetting tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Een listeriosebesmetting verloopt vaak zonder ziekteverschijnselen. Soms kan een grieperig gevoel het eerste teken zijn. Andere mogelijke symptomen zijn diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en koorts.

Eet geen voorverpakte, gerookte vis.

Eet geen rauwe producten zoals rauwe vis.

Eet geen zuivelproducten op basis van niet-gepasteuriseerde melk en zachte kazen op basis van rauwe melk (‘au lait cru’).

Melk en melkproducten die een hittebehandeling hebben ondergaan (pasteurisatie, sterilisatie of ultra-hoge temperatuur (UHT)) in een verpakking kan wel.

Bewaar voedingsmiddelen die gekoeld moeten worden in de koelkast bij een temperatuur van 1 à 5 °C en dit zo kort mogelijk.

Respecteer altijd de houdbaarheidsdatum.

Salmonella

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel of water jaarlijks veel ziektegevallen veroorzaakt. Het risico van besmetting met salmonella wordt kleiner door voedsel zorgvuldig en hygiënisch te behandelen en kruisbesmetting (als een niet-besmet product in contact komt met een besmet product) te voorkomen. Vooral voor kwetsbare groepen, bv. zwangere vrouwen, zijn extra maatregelen erg belangrijk.

Eet geen (eigen bereidingen met) rauwe eieren (bv. zelfbereide
chocolademousse, zelfbereide mayonaise …).

Hardgekookte eieren en gare eieren kunnen wel.

Het is belangrijk voedingsmiddelen goed te verhitten.

Toxoplasmose

Toxoplasmose (of kattenziekte) is een infectie die veroorzaakt wordt door een parasiet. Voor wie geen antistoffen heeft tegen die parasiet, gelden de volgende voedingsadviezen:

Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees, enkel goed doorbakken.

Was grondig de handen en nagels na aanraking en/of bewerking van rauw vlees.

Reinig oppervlakken en gereedschappen die met rauw vlees in aanraking zijn gekomen.

Was en spoel rauwe groenten en rauw fruit grondig en schil ze indien mogelijk.

Hou ook rekening met de algemene adviezen voor in het dagelijks leven om een besmetting met toxoplasmose te voorkomen.