Eet gezond

Vocht is onmisbaar voor ons lichaam. Het doet meer dan dorst lessen: het is een transportmiddel om voedingsstoffen aan te voeren en afvalstoffen te verwijderen.

Dagelijkse behoefte: 2,5 liter vocht, waarvan:

 • 1 liter uit vaste voedingsmiddelen

 • 1,5 liter uit drank: water, lichte kruiden- of vruchtenthee, ...

Water is en blijft de beste dorstlesser.

Bij het bereiden van thee in een metalen (messing) theekan kunnen zware metalen zoals lood en nikkel uit de theepot in de thee terecht komen. Citroen toevoegen is nog een verzwarende factor. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Hoge Gezondheidsraad raden daarom traditionele metalen (messing) theepotten af en willen de verkoop ervan zelfs doen verbieden. Gebruik deze dus zeker niet om thee te maken. Alternatief zijn inox theepotten.

Leidingwater

Leidingwater is ook geschikt voor zwangere vrouwen op voorwaarde dat het nitraatgehalte niet hoger is dan 25 mg/liter. In bepaalde streken kan dit nitraatgehalte overschreden worden. Is  dat het geval, kan je water gebruiken met de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding'. Dat betekent dat zij een gunstig advies kregen van de Hoge Gezondheidsraad.

Nitraat op zich is niet schadelijk. Wel kan nitraat omzetten in nitriet. Een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed.  Meer informatie is verkrijgbaar bij je watermaatschappij. 

Voldoet het leidingwater aan de norm van nitraat, hou dan rekening met het volgende:

 • Respecteer sowieso de ontluchtingstijd: laat het water even stromen alvorens het op te vangen.

 • Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten.

 • Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed.

 • Het water hoeft niet gekookt te worden.

 • Het water mag niet uit loden leidingen komen.

 • Gebruik geen ontsmettingsmiddelen.

 • De Hoge Gezondheidsraad raadt het gebruik van waterfilters, ook tafelmodellen, af.


Groenten bevatten koolhydraten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Niet alle groenten bevatten dezelfde vitaminen en mineralen. Wissel dus af. Groenten bevatten andere voedingsstoffen dan fruit, eet daarom elke dag van beide groepen.

Groene groenten zijn een goede ijzerbron.

Verkies verse groenten boven glas- of blikgroenten. Verse groenten bevatten minder zout. Eet verse groenten bij de warme maaltijd, bij de broodmaaltijd of zelfs als tussendoortje.

Andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel bevatten veel nitraat. Het lichaam kan nitraat omzetten in het gevaarlijke nitriet. Wissel nitraatrijke groenten daarom altijd af met nitraatarme groenten.


Fruit levert koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Groenten bevatten andere voedingsstoffen dan fruit, eet daarom elke dag van beide groepen.

Neem vers fruit in plaats van fruit in blik of gedroogde vruchten.


Graanproducten zijn brood, beschuit, knäckebröd, ontbijtgranen, rijst, deegwaren en aardappelen. Graanproducten en aardappelen leveren koolhydraten, plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Aardappelen bevatten ook vitamine C.

Volle graanproducten zijn bruin brood, volkorenbrood, volkorendeegwaren, volle rijst, muesli, havermout, ...

Volle graanproducten zijn rijker aan vitamine B, mineralen en voedingsvezels. Hierdoor krijgen ze de voorkeur.

Beperk tijdens de zwangerschap de consumptie van rijst, voeding op basis van rijst en andere voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan anorganisch arseen, zoals algen en bepaalde van algen afgeleide voedingssupplementen, om overdracht via de placenta op de foetus te vermijden. Arseen is één van de meest voorkomende zware metalen en kan de menselijke gezondheid ernstig schaden, zowel na acute als na chronische blootstelling. Chronische blootstelling aan arseen is voornamelijk het gevolg van natuurlijk gecontamineerd drinkwater en natuurlijk gecontamineerde voedselbronnen. Het arseengehalte in de placenta weerspiegelt de blootstelling van de moeder én van de baby. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om hun blootstelling aan anorganisch arseen zo laag mogelijk te houden.


Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten leveren dierlijke eiwitten, calcium (kalk) en vitamine B. Calcium helpt bij de opbouw en onderhoud van een sterk beendergestel.

 • Melkproducten: melk, yoghurt, karnemelk, kaas, smeerkaas, enz.

 • Calciumverrijkte sojaproducten zijn gebaseerd op soja, aangevuld met calcium.

 • Volle melkproducten leveren vitamines A en D, maar ook verzadigde vetzuren en cholesterol. Ze krijgen niet de voorkeur.

 • Koemelkeiwitallergie kan niet voorkomen worden door tijdens de zwangerschap geen koemelkproducten te eten. Als er geen medisch bezwaar is, eet ze dan gerust.

Kies halfvolle of magere melkproducten.

Wissel melk, yoghurt, plattekaas, kaas, karnemelk en andere gefermenteerde producten met elkaar af. Gefermenteerde melkproducten (bv. yoghurt) hebben dezelfde voedingswaarde als melk, maar verteren beter.

Beperk het gebruik van gesuikerde melkdranken.


Vlees, vis, eieren, peulvruchten of vervangproducten leveren eiwitten, ijzer en vitamines. Dierlijke producten brengen ook vet en cholesterol aan.

 • Mager vlees geniet de voorkeur: mager rund-, varkens- en lamsvlees, kalfs- en paardenvlees, kip, kalkoen en wild.
 • Vet vlees beperk je best: vet rund-, varkens- en lamsvlees.
 • Vis is minder vet en het vet van vis heeft meestal een betere samenstelling dan het vet van vlees. Vis is heel belangrijk voor de aanbreng van onder andere essentiële vetzuren zoals omega 3 type.  Deze vetzuren helpen een goed verloop van de zwangerschap te waarborgen. De eindproducten van deze vetzuren worden in verband gebracht met goede ontwikkeling en de goede werking van de hersenen en de ogen.

Vervang vlees regelmatig door gevogelte en 1 tot 2 x per week door vis.

Vervang vlees door een combinatie van verschillende plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten (linzen, witte, bruine en rode bonen, sojabonen, kikkererwten en kapucijners) en granen, peulvruchten en melkproducten, sojaproducten (tofoe, tempé), noten, ei of mycoproteïne (Quorn). Peulvruchten bevatten veel zetmeel, eiwitten, B-vitaminen en ijzer.

In vis kunnen soms ongewenste stoffen zoals metalen (kwik, cadmium, ...) en resten van moeilijk afbreekbare stoffen (PCB's, dioxines, …) zitten. Er is een groot verschil tussen zoet- en zeewatervis. Bij zeewatervis worden de wettelijke normen niet overschreden. Beperk het risico op gevaarlijke stoffen door veel te variëren in de voeding.

Zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn gevoeliger voor de effecten van o.a. kwik. Let daarom op met vis uit verontreinigd water zoals in grote rivieren (bv. zelfgevangen paling) en roofvissen zoals haaien, zwaardvissen en marlijn die doorgaans meer kwik bevatten dan andere vissoorten. Ook tonijn kan teveel kwik bevatten.

Beperk de consumptie van verse tonijn tot max. 1 x per week. 

Tonijn uit blik vormt minder een probleem aangezien hiervoor jonge en dus kleine vissen gebruikt worden. Het nadeel hiervan is dat dit veel zout bevat.


Vegetarisme

Een goed uitgebalanceerde lacto (ovo)-vegetarische voeding kan toereikend zijn in geval van zwangerschap en borstvoeding.Vlees eten moet niet, maar kies dan wel een optimale vervanger: tofoe, tempé, mycoproteïne (Quorn©), eieren, vis, een combinatie van verschillende plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten en granen, een combinatie van plantaardige eiwitbronnen en melkproducten of ei. Deze vervangers bevatten voldoende ijzer, eiwit en vitamine B.

 • Eet bij elke maaltijd groenten en fruit. De vitamine C hierin bevordert de ijzeropname.
 • Raadpleeg de arts, diëtiste of verpleegkundige. Laat je goed informeren. Bespreek de voedingsgewoonten en hoe eventuele tekorten opgevangen kunnen worden.

Veganisme

Veganisme is een voeding zonder dierlijke producten. Het is soms moeilijk om een evenwichtige nutritionele balans te bereiken wanneer alle dierlijke producten weggelaten worden. Vitamine- en mineralentekort is mogelijk. Dit kan de groei van de baby verstoren. Aanvullen met supplementen: vitamines, mineralen of verrijkte voedingsmiddelen is noodzakelijk om de tekorten op te vangen (o.a. vit B12, DHA, calcium). Laat je goed informeren.

Meer weten? pdf Vegetarische voeding, informatiebrochure (VVK) (2MB) en pdf Voedingsleer vegetarische voeding (VVK (2MB))


Margarine, minarine, boter, olie, ... leveren vetten, vetoplosbare vitamines A en D en essentiële vetzuren.

Beperk het gebruik van vetstof tijdens het koken of op brood.

Vervang de harde vetten (bv. boter) door olie of zachte plantaardige. Kies zachte broodsmeersels rijk aan onverzadigde vetzuren met een laag vetgehalte.


Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Los van de driehoek staat een rode groep die producten bevat die strikt genomen niet noodzakelijk zijn voor een evenwichtige voeding. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, allerlei snacks en fastfood… Vaak is hieraan  heel wat suiker, vet en/of zout toegevoegd.  

Dat zijn sterk bewerkte producten en waarvan het ongunstige effect op de gezondheid is aangetoond. En ze zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. Ze brengen zo goed als geen nuttige voedingsstoffen aan. Je eet of drinkt ze dan ook best niet vaak en in kleine porties.

Gebruik ze met mate. Een teveel aan suiker, snoep, koeken en frisdranken neemt de honger weg voor echte voedingsmiddelen. Hierdoor ontstaat een onevenwichtig voedingspatroon en worden de noodzakelijke voedingsstoffen niet meer aangebracht.

Honing eten is niet schadelijk voor de foetus. Infantiel Botulisme komt alleen bij kinderen voor. In de darmen van de zwangere vrouw kunnen de sporen van de bacterie niet overleven. Ze zullen het ongeboren kind niet bereiken.


Zoetstoffen
Zoetstoffen worden door fabrikanten aan voedingsmiddelen toegevoegd om ze zoeter te maken, zonder suiker toe te voegen. Er bestaan heel wat soorten, waarvan er hieronder 2 worden genoemd. Aan zoetstoffen wordt een aanvaardbare dagelijkse dosis toegekend. Wanneer deze niet overschreden wordt, wordt het product als veilig beschouwd en wordt er een E-nummer aan toegekend. Wetenschappelijke adviesorganen van de (inter-)nationale overheden evalueren en volgen continu de wetenschappelijke gegevens inzake toxiciteit van zoetstoffen op.
 • Light-frisdranken leveren behalve water geen nuttige voedingsstoffen en kunnen ook de tanden aantasten.
 • Drink je toch light-frisdranken, beperk dit dan tot maximaal 0,5 liter per dag. Voor wie dit zelf wenst na te gaan, bestaan er applicaties om een test te doen rekening houdend met het eigen voedingspatroon.
 • Aspartaam wordt onder meer gebruikt in light-frisdranken. De veiligheid van aspartaam vormde in de medische wereld geregeld onderwerp van discussie. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid beschouwt aspartaam als veilig. Hoewel een beperkte dosis aspartaam voor zwangere vrouwen mogelijk geen kwaad kan, worden light-frisdranken liefst beperkt en blijft het drinken van water de voorkeur genieten.
 • Omwille van een gebrek aan studies over het gebruik ervan tijdens de zwangerschap, wordt het gebruik van cyclamaat voor zwangere vrouwen afgeraden. Deze zoetstof blijft omstreden.  

Lees meer over Stevia en andere zoetstoffen.

Meer weten: zoetstoffen.eu; Gezondheid en Wetenschap, Voedingscentrum, FAVV, Gezond Leven, Voedingsinformatiecentrum NICE


Bereiding van voeding

 • Met het oog op een goede ontwikkeling van je ongeboren kind, is het belangrijk via de voeding voldoende jodium in te nemen tijdens de zwangerschap. Dit kan door het consumeren van melk, vis en brood met gejodeerd zout. Beperk de consumptie van zout. Gebruik je zout, vervang het dan door gejodeerd zout. 

Het FAVV waarschuwt dat artisanale keramische potten of schalen zoals bv. tajine of potten uit geëmailleerd gietijzer, mogelijk belangrijke risicofactoren voor de blootstelling aan lood zijn. Lood ligt aan de basis van diverse gezondheidsproblemen. Uit voorzorg worden deze voorwerpen dus best niet gebruikt voor de bereiding van voeding voor zwangere vrouwen.


De dagelijks aanbevolen hoeveelheden vind je op Zwanger/Voeding en Beweging.
Bekijk ook ...