Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning april 2021

Gezinsondersteuning
Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Gezondheid // Groeipakket // Oproep // Agenda

Onze dienstverlening

 • De corona-epidemie teistert ons intussen al ruim een jaar. Het is écht niet evident. Zeker niet voor kinderen, jongeren, gezinnen en medewerkers in zorg-en hulpverlening. Daarom kan je iemand die het volgens jou echt verdient, een jongere, een ouder, een pleegouder, een vrijwilliger of een collega even in de bloemetjes zetten. Kies een #1jaarlater-button, schrijf er een boodschap bij en verstuur hem. Je kan de kaartjes ook downloaden. Stuur ze richting je printer en pen jouw warme boodschap neer.
 • In de Gazet van Antwerpen verscheen de getuigenis van Ellen Berghmans en Goedele Provinciael, verpleegkundigen bij Kind en Gezin. Samen blikken ze terug op een heel bijzonder coronajaar in de dienstverlening, met positieve en negatieve ervaringen.
 • Sabrina, Kate, Amber en Marieke vertellen elk hun uniek verhaal van het afgelopen jaar in Jeugdhulp. Over moeilijke momenten, maar ook over hoopvolle lichtpunten.
 • Met de paaspauze en paasvakantie brak voor jonge ouders weer een intense periode aan. Drie weken lang is het schipperen tussen huishouden, kinderen en professionele verplichtingen. Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Opgroeien, roept werkgevers op om mild te zijn voor de ouders in hun team: 'Wees flexibel zodat je werknemers hun kinderen de aandacht kunnen geven die ze verdienen.' Ook Libelle Mama deelde deze oproep met tips voor ouders.
 • Het magazine Mama Baas brengt in hun boek 'Mama's van twintig twintig' een bundeling van verhalen van ouders die het afgelopen jaar een kindje kregen. Een van die ervaringen is de getuigenis van verpleegkundige Ellen Vandoren van Kind en Gezin Haspengouw. Ze werd opgemerkt door haar ontroerende Facebookpost over jonge ouders aan het begin van de crisis.

Gezinsondersteuning

 • De Week van de Groeilamp, de opvolger van de week van de opvoeding, vindt plaats van 16 tot 23 mei. EXPOO/Opgroeien werkt samen met de Gezinsbond en VCOK om organisaties te ondersteunen bij deze campagne. Ze organiseren ook de grootste opdrachtentocht voor gezinnen. Bovendien is er elke maandag en donderdag in mei een webinar-avond, over thema's die ouders aanbelangen.
 • 'Brieven aan Jonge Ouders' het gratis magazine van de Gezinsbond, heeft sinds kort een online bondgenoot: de 'NieuwsBrieven aan Jonge Ouders'. Nadat ouders de geboorte melden en zich inschrijven, krijgen ze elke maand een brief in hun mailbox, exact op de dag dat hun kind een maand ouder wordt. Zo krijgen ze een extra portie interessante en geruststellende lectuur vanaf de eerste maand tot hun kindje achttien maanden is.
 • Agressieve uitingen, pesterijen en seksuele intimidaties hebben een grote invloed op het welzijn van mensen. Daarom lanceren Sensoa, Icoba en Pimento de beleidstool Grenswijs.be. Deze online tool wijst je de weg naar een gepaste reactie op grensoverschrijdend gedrag en maakt je wegwijs in een beleid rond pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en agressie.
 • Kindertijd is de naam van het nieuwe magazine voor kinderopvang dat VBJK in het najaar lanceert. In juni stopt de samenwerking met het Nederlandse KIDDO. Kindertijd wordt een blad voor en door begeleiders van jonge kinderen, in de kinderopvang, maar ook in de instap- en kleuterklassen of de Huizen van het Kind.

Gezondheid

 • Passief roken is bijzonder schadelijk en kinderen zijn extra kwetsbaar. Sinds 2019 is het bij wet verboden om in een voertuig te roken in het bijzijn van minderjarigen. Bij niet-naleving van het verbod bedragen de minimumboetes 208 euro. Om dit onder de aandacht te brengen, lanceert de FOD Volksgezondheid een campagnevideo.
 • Woensdag 21 april 2021 is het Buitenspeeldag. Dit jaar zijn er geen grootschalige activiteiten mogelijk, vandaar de oproep om te spelen in de buurt en de uitdaging #1000UurDeDeurUit aan te gaan. Al de gespeelde uren buiten kunnen bijgehouden worden in een tracker, gebaseerd op een idee van Maison Slash. Op hun website vind je meer inspiratie om ermee aan de slag te gaan. De partners van Buitenspeeldag dagen met een nieuwe inspiratiegids de lokale besturen uit om ook elke dag in te zetten op buitenspelen.
 • Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) wil de behoeften van ouders tijdens een verblijf op de neonatologie-afdeling bevragen, om de zorg op deze afdeling te kunnen verbeteren. Voor deze studie zoeken zij mama's en papa's van prematuur geboren baby's tussen 1 en 12 maanden oud.

Groeipakket

 • Alle informatie over het Groeipakket vind je gebundeld op de vernieuwde website groeipakket.be, ontwikkeld door het Agentschap Uitbetaling Groeipakket in samenwerking met Opgroeien. Je vindt er o.a. een overzicht van alle tegemoetkomingen in het Groeipakket, een uitgebreide FAQ en een rubriek voor professionals met informatie over de ondersteunings- en samenwerkings-mogelijkheden.

Oproep

Agenda

 • Radio EXPOO 'Perinatale netwerken'
  Datum: 23 april 2021
  Locatie: online
  Organisator: EXPOO
 • Inspiratiedag 'Leersprongen maken', EXPOO en HOGent stellen er de resultaten van hun gezamenlijk project leer- en gezinsondersteuning voor
  Datum: 26 april 2021
  Organisator: Leerbuddy Vlaanderen
  Locatie: online
 • Studiedag 'Buitenspelen'
  Datum: 28 april 2021
  Organisator: Kind en Samenleving, Goe Gespeeld! en Woodkid
  Locatie: online
 • Driedaagse training: 'Werken met vrijwilligers in een Huis van het Kind'
  Data: 11 mei, 18 mei en 20 mei 2021
  Organisator: EXPOO i.s.m. Vrijwilligerswerkwerkt
  Locatie: online
 • Symposium 'Moeder op drift'
  Datum: 28 mei 2021
  Organisator: ISPS leden Cynthia Dorrestijn, Alke Haarsma-Wisselink en Monique de Koning ism Stichting Psychiatrie en Filosofie en ISPS Lage Landen
  Locatie: online
 • Lotgenotencontact (online voorstelling, videogespreksavonden, inspiratiedag, ontmoeting) voor mensen met een abortuservaring (om psycho-sociale redenen)
  Data: voorjaar 2021
  Organisator: Fara
  Locatie: online en fysiek
Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.