Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning december 2021

Gezinsondersteuning
Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Opvang // Voeding // Oproep

Onze dienstverlening

Gezinsondersteuning

  • In het kader van de eerste 1000 dagen gaat de medische zwangerschapsopvolging best samen met een ondersteuning vanuit welzijn en geestelijke gezondheidszorg bij specifieke kwetsbaarheden. Born in Belgium Professionals is een digitale tool om deze psychosociale kwetsbaarheden bij de zwangere en haar gezin in kaart te brengen. De tool is bedoeld voor professionals in de zorg- en/of hulpverlening rond zwangere vrouwen. Via de tool kunnen er zorgpaden op maat worden aangeboden. De psychosociale informatie wordt op deze manier beschikbaar voor het professionele zorgnetwerk, conform de privacy-wetgeving en GDPR. De tool is een federaal initiatief dat vanaf 2022 verder uitgerold wordt in Vlaanderen.
  • In aanloop naar de Voorleesweek was er een fold-up van EXPOO en Iedereen Leest. Een woordje uitleg over de campagne, gevolgd door drie inspirerende praktijken. Je kan de fold-up en de video's over de praktijken herbekijken op de EXPOO-website.
  • Het nieuw project 'Rookvrije Start' van het Vlaams Instituut Gezond Leven reikt zorgprofessionals sleutels aan om zwangere vrouwen en hun partner, kersverse ouders en koppels met een kinderwens te helpen bij rookstop. Want roken tijdens en na de zwangerschap houdt grote risico's in voor de baby.

Opvang

  • Vanaf het aanslagjaar 2022 (uitgaven vanaf 1 januari 2021) wordt het modelattest van de FOD Financiën verplicht om opvangkosten in te brengen in de belastingaangifte. Vanaf dan moet de opvang de gegevens ook elektronisch aan FOD Financiën bezorgen. Ook de Centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) moeten het modelattest van de FOD Financiën gebruiken voor de fiscale attesten van ouders en de gegevens elektronisch bezorgen. Op de website van de FOD Financiën vind je de technische documentatie.

Voeding

  • NICE, Nutrition information Center, lanceerde nieuw informatiemateriaal dat in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert, Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten en Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde werd gerealiseerd. Onder de titel 'Gezond Gebeten' biedt NICE 3 gratis boekjes aan:

Oproep

 

De diensten van Opgroeien zullen gesloten zijn van maandag 27 december 2021 tot en met vrijdag 31 december 2021

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.