Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2021

Gezinsondersteuning
Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Gezondheid // Kinderwens // Oproepen // Agenda

Onze dienstverlening

  • Op basis van voorlopige cijfers schat agentschap Opgroeien, Kind en Gezin dat het aantal geboortes in 2020 in het Vlaams Gewest daalde met 1,5% tegenover 2019. Daarmee zette de dalende trend zich verder.
  • Kind en Gezin stelt jaar na jaar vast welke voornamen populair zijn en blijven. In 2020 kozen ouders het vaakst voor Olivia en Noah.
  • In hartje Brussel fietst onze verpleegkundige Els Galle van de daklozenopvang naar een kraakpand. Deze jonge vrouw begeleidt mama's die (over)leven in precaire omstandigheden. Sociaal.Net sprak met deze bewogen sociale professional.

Gezinsondersteuning

Gezondheid

  • Je 'gelukkig voelen', wat is dat precies, en hoe kan je er zelf iets aan doen? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk in de geluksdriehoek. Die wil informeren en inspireren met getuigenissen, oefeningen en voorbeelden om je geluk zelf in handen te nemen.
  • Bijziendheid (myopie) is een groeiend probleem. Om dit onder de aandacht te brengen, ontwikkelde het Nederlandse Oogfonds een campagne rond de 20-20-2-regel. Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar om na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden te nemen om in de verte te kijken en minstens 2 uur per dag buiten te zijn zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.
  • De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid stelt de brochure postpartum depressie - somberheid na de bevalling ter beschikking. De brochure dient om ouders te informeren en perinatale mentale gezondheid in gesprek te brengen. Kind en Gezin heeft daarnaast de printbare flyer 'Somberheid na de geboorte' ontwikkeld en vertaald.

Kinderwens

  • Uit nieuwe cijfers van Studiecentrum Perinatale Epidemiologie blijkt dat 1 op dertien vrouwen (7,7 %) zwanger werd na een vruchtbaarheidsbehandeling en vanaf 35 jaar verhoogt dit cijfer naar 1 op 9 vrouwen. Omwille van deze tendens ontwikkelde de opleiding vroedkunde van de Viveshogeschool een website over de levensweg die je kan nemen als je aan kinderen denkt op www.klaarvoorkinderen.be. Daar vind je heel wat informatie over vruchtbaarheid en de impact van je levensstijl.

Oproepen

  • Gezondheidswerkers spelen een cruciale rol in de overdracht van informatie over vaccins naar de bevolking. Uit een recente bevraging bij medische studenten in Europa blijkt dat hun opleiding niet altijd toereikend is om vragen over vaccins te beantwoorden. Daarom heeft de Universiteit Antwerpen een barometer ontwikkeld die peilt naar de nood aan training bij gezondheidswerkers.
  • Het Fonds Hugo Van Mierlo wil met een tweejaarlijkse prijs initiatieven ondersteunen die de kind-vader relatie bevorderen en de opvoeding door de vader stimuleren. Het Fonds lanceert hiervoor nu een nieuwe oproep. Er is een bijzondere aandacht voor vaders en kinderen in kansarmoede.

Agenda

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.