Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2022

Gezinsondersteuning
Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Huizen van het Kind // Opvoeding en ouderschap // Vaccineren // 2022

Onze dienstverlening

Gezinsondersteuning

  • Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Wouter Beke lanceerde een ambitieus plan voor een nieuw en geïntegreerd beleid voor kinderen, jongeren en gezinnen. Met ‘Vroeg en nabij: naar een geïntegreerd beleid voor kinderen, jongeren een gezinnen' is het de ambitie om gezinnen sneller de nodige ondersteuning te bieden en het bereik van de dienstverlening te vergroten. De minister geeft aan: 'We verlaten het capaciteitsdenken en de verkokering en maken met het hele systeem een bocht in de richting van de gezinnen.' Een voorstelling van dit toekomstverhaal kan je lezen op Sociaal.Net en Weliswaar. Verschillende kerngroepen zullen de krachtlijnen verder uitwerken. Medio 2022 wil minister Beke met de resultaten in de vorm van een conceptnota naar de Vlaamse regering. 
  • De winterperiode overbruggen is niet voor alle kinderen en jongeren even gemakkelijk. Daarom heeft onlinehulp-apps.be acht apps en websites uitgelicht in het thema ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen' (Warmste week). Onlinehulp-apps.be bundelt gescreende apps en websites die je kan inzetten in hulp, zorg en dienstverlening.

Huizen van het Kind

  • www.huizenvanhetkind.be steekt in een nieuw jasje. De inhoud blijft hetzelfde, maar het design ziet er anders uit.

Opvoeding en ouderschap

  • Tijdens het Opgroeien festival draaide alles rond ouderschap. Tot eind maart vind je op opgroeienfestival.be een terugblik: video's, presentaties, quotes en een blik achter de schermen. Als afsluiter was er een Radio EXPOO uitzending met drie auteurs van boeken over ouderschap: Naomi Geens, Hanne Luyten en haar moeder Anne Van Houtven en Nancy Leysen. Je kan deze aflevering herbeluisteren
  • EXPOO verzamelde een aantal pedagogische visies en modellen die inspirerend kunnen zijn of die je in je werk kan gebruiken als leidraad of reflectiemateriaal. Daaraan gekoppeld lanceerde EXPOO een podcastreeks. In 'Door de oren van een kind' gaan ze in gesprek met een kind of jongere en een expert, die belangrijke principes van de visie of het model linkt aan het verhaal. Er zijn al vier afleveringen: Infant Mental Health, Onvoorwaardelijk ouderschap, Family finding en Nieuwe autoriteit. 
  • EXPOO (tot nu Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning) is vanaf 2022 het Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien. Ze richten zich op het volledige geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid. Lees verder op expoo.be.

Vaccineren

  • De ministers van Volksgezondheid zetten eind vorig jaar het licht op groen voor de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar. Alle info en het advies van de Hoge Gezondheidsraad vind je op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen.

2022

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.