Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning september 2021

Gezinsondersteuning
Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Voeding // Veiligheid // Oproep // Vacatures // Agenda

Onze dienstverlening

Gezinsondersteuning

  • De Week van de Geletterdheid loopt dit jaar van 6 tot 10 september en focust op het belang van e-inclusie bij lokale besturen. De EXPOO themapagina over geletterdheid wil Huizen van het Kind en partners over dit onderwerp informeren en inspireren. Ze brengen er belangrijke inzichten, links, tools en methodieken samen. 

  • De Kindreflex stimuleert hulpverleners om met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over ouderschap en helpt hen om verontrustende gezinssituaties te detecteren. Dit najaar verspreidt de werkmethodiek Kindreflex zich verder doorheen de CAW's, de Geestelijke Gezondheidszorg en de justitiehuizen. Via een workshop bekwamen hulpverleners en justitieassistenten zich op casusniveau, concreet en in de praktijk. Vanaf de tweede helft van september kunnen zij ook terecht op de vernieuwde website. 

Voeding

  • Tijdens de Internationale week van de Borstvoeding van 1 tot 7 oktober draagt Kind en Gezin haar steentje bij door de affichecampagne van de federale overheid te ondersteunen. De consultatiebureaus, CKG's en Inloopteams ontvangen een affiche om uit te hangen. Kinderopvangintiatieven kunnen binnenkort de affiche aanvragen via www.kindengezin.be.
  • De afgelopen weken werden door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heel wat voedingsproducten uit de handel teruggeroepen, omdat ze ethyleenoxide bevatten.

Veiligheid

  • De kans op een nucleair ongeval is miniem, maar niet onbestaande. Volgens een recente studie zijn we hierop onvoldoende voorbereid. Op www.nucleairrisico.be vind je informatie over hoe je als gezin of opvangvoorziening dat wel kan zijn. Gezinnen en 'collectiviteiten' met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, krijgen onder andere het advies om gratis jodiumtabletten af te halen bij hun apotheek. 

  • In het Reuzenhuis kijk je door de ogen van een jong kind naar een gewoon huis. De beleving in het fysieke huis wordt aangevuld met virtual reality en augmented reality. Zo ontdek je preventietips om woningen aan te passen en veiliger te maken. Ontdek op verschillende locaties het veiligheidsproject van de Gezinsbond.

Oproep

  • Kinderen bewegen zich dagelijks tussen thuis, kinderopvang, school, buurt en buitenschoolse activiteiten. Het is belangrijk dat zij, hun ouders en omgeving zo veel mogelijk continuïteit hebben. Daarom lanceren Opgroeien, het Departement Onderwijs, het Agentschap Onderwijsdiensten en de ministers Beke en Weyts de oproep 'Doorgaande Lijn'. Zij willen 12 pioniers de kans geven om in praktijk te leren en te onderzoeken hoe lokale partners een geïntegreerd aanbod opvang/onderwijs kunnen opzetten. Bekijk de projectoproep en veelgestelde vragen op de projectpagina van Doorgaande Lijn.

Vacatures

Agenda

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.