Kind & Gezin

Klikspel veilig slapen

Deze baby’s doen een dutje. Maar deze slaapomgeving is niet veilig.
Er zijn 8 mogelijke risico’s die je makkelijk kan vermijden. Welke zijn het? Klik ze aan.

Nog niets gevonden.

Goed zo! Je hebt de 8 risico's gevonden

Meer info

Op Veilig slapen vinden ouders heel wat info en aanbevelingen om hun kind veilig laten slapen.
Werk je in de kinderopvang? Bekijk dan Veiligheid in de kinderopvang voor een overzicht van alle preventiemaatregelen.

Verwarming Knuffels Matras te klein Debked Slab Reisbed Bedrandbeschermer Baby te hoog
X

Bed naast verwarming

Zet het bed op een veilige plaats, en dus niet naast de verwarming.

Dat geeft een risico op oververhitting en brandwonden. Ook niet in de buurt van koorden zoals bijv. van rolgordijnen, want dan is er een risico op ophanging of verstikking.

X

Knuffels

Knuffels, kussens of grote doeken horen niet thuis in bed.

Tot de leeftijd van 1 jaar worden knuffels afgeraden tijdens de slaap. Ze kunnen het hoofd en gezicht bedekken, waardoor warmtestuwing kan ontstaan. Hierdoor vergroot het risico op wiegendood. Ook is er een risico op verstikking als het kind met het aangezicht in de knuffel terecht komt. Daarom is het aangewezen om tot de leeftijd van twee jaar geen hoofdkussen te gebruiken. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Heeft een kind zijn knuffel nodig om in slaap te geraken, neem hem dan weg zodra het slaapt.

X

Dekbed

Gebruik nooit een dekbed voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Een dekbed isoleert heel goed. Hierdoor kan een kind het snel te warm krijgen wanneer het met zijn gezicht onder het dekbed terecht komt. Dit verhoogt het risico op warmtestuwing en wiegendood. Ook is er een risico op verstikking als het kind met zijn aangezicht tegen het materiaal komt te liggen. Er bestaan voldoende andere manieren om een kind toe te dekken of aan te kleden. Een goed passende slaapzak zorgt voor de minste risico’s en heeft het voordeel dat een baby minder snel onwennig op de buik terecht komt.

X

Reisbed

Een reisbed biedt onvoldoende ventilatie rond het hoofd van het kind.

De matras van een reisbed is vaak te zacht en vervormt makkelijk. In combinatie met de soepele wanden vergroot het risico dat het hoofd of de ledematen gekneld raken tussen wand en matras. De matras is meestal overtrokken met een ondoorlaatbaar plastic zeil. Daardoor vergroot het risico op warmtestuwing en wiegendood.

X

Bedrandbeschermer

Gebruik geen bedrandbeschermers.

Een bedrandbeschermer belemmert de ventilatie rondom het hoofd van het kind. Het kind kan er tegenaan komen te liggen met zijn gezicht met risico op warmtestuwing en verstikking tot gevolg.

X

Baby bovenaan bed

Kies je voor een laken en een deken, leg het kind dan met zijn voeten zo dicht mogelijk tegen het uiteinde van het bed. Stop het laken en het deken stevig onder de matras, zo kan het kind er niet onder geraken. Zo vermijd je risico op warmtestuwing en verstikking.

X

Matras is te klein

Gebruik een stevige matras die perfect past.

Als een matras niet perfect in het bed- of wiegkader past, is de kans grootbestaat het risico dat het kind tussen de matras en de bedwand of onder de matras terechtkomt. Zo kan het kind gekneld raken en verstikken.

X

Baby met slab

Doe de baby geen slab aan in bed.

Elk bijkomend voorwerp in bed (een knuffel, een slab, …) brengt bijkomende risico’s met zich mee. De slab kan bijvoorbeeld op het aangezicht terecht komen. Linten kunnen ophanging veroorzaken.