Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning maart 2021

Gezinsondersteuning
Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Gezondheid // Jeugdhulp // Oproep // Agenda

Onze dienstverlening

  • Sarah Antheunis en Marleen Paulissen hebben samen maar liefst meer dan 50 jaar ervaring als verpleegkundige bij Kind en Gezin. Ze werken allebei bij lokaal team Midwest-Limburg. In de Babyspecial van het Belang van Limburg, die op 4 februari verscheen, delen ze hun ervaring in een dubbelinterview.
  • Elk schooljaar doet Kind en Gezin samen met lokale partners en scholen inspanningen om het recht op onderwijs voor elk kind waar te maken. Kinderen kunnen ingeschreven worden in het schooljaar voor ze op school starten. Dat betekent dat kinderen geboren in 2019 zich nu kunnen aanmelden en/of inschrijven, naargelang het systeem van de gemeente of school. Hoe men zich per buurt kan inschrijven, vind je terug op de website van Onderwijs.
  • Deze week is het Week van de Vrijwilliger. Meer dan 3700 vrijwilligers zetten zich in om de consultatiebureaus draaiend te houden. Helaas mochten heel wat vrijwilligers in het belang van hun gezondheid geen vrijwilligerswerk meer verrichten. Gelukkig stonden er toen heel wat 'crisisvrijwilligers' klaar om in te springen. Een welgemeende dankjewel voor jullie dagelijkse inzet! Wil jij de vrijwilligers ook graag extra in de bloemetjes zetten? Download een kaartje.

Gezinsondersteuning

Gezondheid

  • 'Bamboe'-servies dat bestaat uit een mix van de kunststof melamine en bamboevezels, mag in Europa niet meer verkocht worden. Dit advies werd door het FAVV verhelderd.
  • De voorbije weken wordt de opvang geconfronteerd met meer zieke kinderen die toch naar de opvang komen. Het blijft belangrijk om een ziek kind niet naar de opvang te brengen. Een ziek kind wordt best thuis verzorgd om te vermijden dat andere kinderen en personeel in de opvang ook besmet worden. De symptomen waarmee een kind wel of niet naar de opvang kan, zijn in een handig overzicht opgesomd.
  • Eind november 2020 kwam de Wereldgezondheidsorganisatie met nieuwe aanbevelingen over bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je best beweegt om gezond te zijn en vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context.

Jeugdhulp

  • Yana, Sharon en Ian zijn drie twintigers die opgroeiden in de jeugdhulp. Vandaag staan ze op hun eigen benen en bouwen ze aan de toekomst. Met hun verhaal willen ze zoveel mogelijk kinderen en jongeren bereiken die nu in een leefgroep wonen. Een jaar lang houden ze een blog bij en gaan ze langs bij zoveel mogelijk jeugdhulporganisaties om hun verhaal te delen binnen het project GELUK(t). Partnerorganisaties die deze jongeren ook extra in de kijker willen zetten, vinden inspiratie in het communicatiepakket.

Oproep

  • De Prijs Lydia Chagoll 'voor een glimlach van een kind' beloont een groep of vereniging die bijzondere inspanningen levert om het respect voor kinderen en hun rechten te promoten en onderdrukking en discriminatie tegen te gaan. De prijs moet worden besteed aan bekendmaking, verspreiding of verdere ontwikkeling van het initiatief.

Agenda

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.