Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief Kinderopvang juni 2022

Kinderopvang
Actua // Financieel // Werken in de opvang // Kwaliteit // Buitenschoolse opvang en activiteiten // Leestips // Agenda

Actua

Nieuwe cijfers over het aanbod en gebruik van opvang baby's en peuters

Opgroeien lanceerde eind juni nieuwe cijfers over het aanbod en gebruik van opvang baby's en peutersEen primeur: voor kinderopvang zijn er nieuwe indicatoren en dasbhoards met gegevens op kindniveau. Voor het eerst kan je cijfers ontdekken over het aantal kinderen dat opvang gebruikt, per gemeente

Dankzij de gegevens over de kinderopvangtoeslag en nieuwe datakoppelingen verspreiden we immers voor het eerst cijfers over:

 • hoeveel kinderen sinds hun geboorte minstens één dag aanwezig waren in de opvang
 • hoeveel dagen baby's en peuters aanwezig waren in de eerste drie levensjaren
 • de leeftijd in maanden waarop kinderen starten in de opvang
 • hoeveel kinderen opvang gebruiken in de eigen of een andere gemeente
 • het verschil in gebruik, opvangdagen, instapleeftijd en inkomenstarieven naar kenmerken van het gezin (kansarmoede en origine van de moeder)

De nieuwe en bestaande gegevens vind je vanaf nu in een nieuw themarapport op de webpagina cijfers en publicaties van OpgroeienAlle dashboards en lokale cijfers over de opvang van baby's en peuters vind je terug op de website Opgroeien

Opgroeien gebruikt eigen data, maar ook data van andere instanties en overheidsdiensten om een zo ruim mogelijk beeld te krijgen van cijfers over kinderen en jongeren. Ontdek meer cijfers op maat over:

Financieel

Hoe een attest inkomenstarief opzoeken?

Wens je als organisator kinderopvang het correcte inkomenstarief te kennen voor de opvang van een kind of meerdere kinderen? Je vindt de verschillende mogelijkheden hiervoor op de website van Kind en GezinJe vindt er ook alle praktische informatie over hoe je medewerkers registreert als gemachtigde gebruikers
Ben je gemachtigd gebruiker en heb je hierover vragen? Contacteer de Kind en Gezin-Lijn op 078 150 100.

 

Fiscale attesten voor de ouders

FOD Financiën lanceerde een nieuwe leidraad over hoe je correct een fiscaal attest opstelt

Vanaf 2023 moeten organisatoren zowel de attesten aan ouders uitreiken als online de attesten doorgeven aan FOD Financiën. De ontwikkeling van die tool is momenteel lopende. 

Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met de klantendienst van FOD Financiën

 

Overstap naar een nieuw boekhoudsysteem 

Op 1 januari 2023 stapt Opgroeien over naar een nieuw boekhoudsysteem. Deze overstap wordt op dit moment grondig voorbereid. We proberen de gevolgen voor de betaling van de subsidies aan de organisatoren zoveel mogelijk te beperken. Toch worden enkele zaken gewijzigd. Opgroeien zal je in de loop van het jaar informeren over deze veranderingen. We voorzien alvast twee acties die voor jou als organisator gevolgen hebben.

1. Een vervroegde regularisatie voor 2021

Zoals regelgevend bepaald, berekent Opgroeien je saldo voor de meeste subsidies in het eerste kwartaal van het jaar dat volgt op het jaar in kwestie. Je krijgt daarna nog tijd tot 30 november om aanpassingen aan je gegevens (opvangprestaties, jaarregistraties,..) door te geven. Begin december berekent Opgroeien dan een regularisatie waarbij alle aanpassingen worden verwerkt.

Soms betekent deze regularisatie een negatief bedrag. Dit wordt dan verrekend met het voorschot van het eerste kwartaal. Om te vermijden dat deze bedragen eind dit jaar, met de overstap naar het nieuwe boekhoudsysteem open staan, zal Opgroeien de regularisatie voor 2021 tweemaal doorvoeren.

 • In september 2022 wordt een eerste regularisatie voor het jaar 2021 berekend. Alle wijzigingen die op dat ogenblik al bezorgd zijn, zullen dan worden verwerkt en betaald of verrekend met het voorschot van het vierde kwartaal 2022.
 • Om je alsnog de tijd te geven om aanpassingen door te sturen tot 30 november, zal er in januari 2023 nog een tweede regularisatieberekening voor het jaar 2021 worden uitgevoerd. Alle wijzigingen die na de eerdere berekening nog werden bezorgd, kunnen dan worden verwerkt, maar de betaling of verrekening daarvan zal dus wat later gebeuren.

 

2. Het voorschot voor het eerste kwartaal 2023

Hoewel de regelgeving bepaalt dat de voorschotten voor de subsidies kinderopvang in de eerste maand van elk kwartaal worden betaald, streeft Opgroeien ernaar om dit zo snel mogelijk te doen. Meestal vindt het grootste deel van de betalingen al plaats op 2 januari.

Met de overstap naar het nieuwe boekhoudsysteem, dringt een andere werkwijze zich op. Dit zal tot gevolg hebben dat de uitbetaling van de voorschotten van het eerste kwartaal steeds een dag of enkele dagen later zal plaatsvinden.

Specifiek voor 2023 zal er bovendien, om te voorkomen dat er zich grote problemen voordoen bij het uitvoeren van de betalingen in het nieuwe boekhoudsysteem, eerst een kleine groep betalingen worden uitgevoerd. Verloopt alles vlot, dan volgen de andere betalingen in de daaropvolgende dagen. Uiteraard doen we er alles aan om de vertraging zo klein mogelijk te houden.

Werken in de opvang

Webinar instroom naar werken in de kinderopvang

Op dinsdag 14 juni 2022 organiseerden VIVO & Diverscity, in samenwerking met het Vlaams Welzijnsverbond, een webinar rond de mogelijkheden voor instroom van kinderbegeleiders in de kinderopvang. De toelichting stond stil bij de veranderingen in het secundair onderwijs, met focus op de opleiding kinderbegeleider, de verschillende opleidingsmogelijkheden om als kinderbegeleider af te studeren en duaal leren in het volwassenonderwijs.
Je vindt de webinar, presentatie en het schema "Wegen naar kinderbegeleider" op de website van VIVO

 

Vacatures in je kinderopvang en afgestudeerden CVO-opleiding kinderbegeleider kinderopvang

Kinderbegeleider in de kinderopvang is een knelpuntberoep vanwege het grote tekort aan kinderbegeleiders. Daardoor kunnen werkzoekenden een opleiding volgen tot begeleider in de kinderopvang met een VDAB-opleidingscontract. Dit opleidingscontract geeft een aantal financiële voordelen. VDAB betaalt onder meer de kosten van de opleiding tot kinderbegeleider in de kinderopvang in Centra voor Volwassenonderwijs (CVO).  

Ken je iemand die op zoek is naar werk en interesse heeft om in de kinderopvang te werken? Stuur hem of haar dan zeker door naar VDABIn september 2022 starten er nieuwe opleidingen.

In juni studeren er meerdere CVO-cursisten kinderbegeleider af, die aan de slag kunnen gaan in de kinderopvangsector. Ben je nog op zoek naar een gekwalificeerde kinderbegeleider, dan kan je dit laten weten aan een CVO in je regio, zowel in Vlaanderen als in Brussel. Je kan via het intern vacatureplatform van de CVO's je vacatures zichtbaar maken voor afstuderende cursisten. Op die manier kan je je ook laten registreren als stageplaats. We stellen namelijk vast dat veel cursisten bij een CVO onmiddellijk na hun stage werk hebben in de kinderopvang. Een goede stageplaats is een ideale match tussen werkgever en stagiair.

Heb je als werkgever vacatures? Plaats ze dan op de website van VDAB. Vink zeker de optie aan 'ja, ik wil dat VDAB mij helpt zoeken'. Het is voor de VDAB belangrijk om een zo volledig mogelijk overzicht van alle vacatures kinderbegeleider kinderopvang te hebben. Op die manier kunnen ze blijven investeren in de opleidingscontracten.

Kandidaten die graag in kinderopvang in Brussel willen werken, kijken best op de website van Actiris en op de website van Werken voor Ketjes van de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie). Voor het volgen van een beroepsopleiding kinderbegeleider kinderopvang in een CVO moet je echter, ook in Brussel, bij VDAB aankloppen.

Als je een vacature voor kinderopvang in Brussel hebt, meld deze als werkgever best altijd aan Actiris. Actiris laat jouw vacature dan automatisch ook op de VDAB-website verschijnen (andersom kan vandaag nog niet). Je vacature doorgeven doe je via MyActiris: je maakt als werkgever eerst een account aan vanuit het algemeen e-mailadres van je organisatie. Kandidaat-werkzoekenden die ook een account hebben op Actiris en met een profiel dat past voor de vacature (o.b.v. opleiding, werkervaring, talenkennis) worden dan automatisch gematcht met jouw vacature. Voor verder vragen kan je terecht bij de dienst Werkgevers Actiris: 02 505 79 15 of werkgevers@actiris.be.
Wil je Actiris ook inschakelen voor de rekrutering van kandidaten voor je vacature? Neem dan contact op met Actiris

Kwaliteit

Update webpagina's Huizen van het Kind 

De webpagina's over de Huizen van het Kind kregen een update. Wil je zicht krijgen op deze samenwerkingsverbanden? Ben je op zoek naar tools of inspirerende voorbeelden? Of ben je benieuwd naar de visie van onderzoekers op de Huizen? Neem een zomerse duik in het aanbod op de website van EXPOO!

 

7 niet te missen tips voor een zalige zomer

Vorig jaar verstuurden we een zomernieuwsbrief met 7 tips om de zomerpret niet te bederven. Je kan de zomernieuwsbrief nog eens opnieuw lezen op de website van Kind en Gezin

Buitenschoolse opvang en activiteiten

Inspiratiekader BOA

Het nieuwe inspiratiekader BOA is een hulpmiddel voor lokale besturen en alle BOA-partners om te reflecteren over het lokaal BOA-beleid. Zo krijg je inspiratie om de kwaliteit van het lokale BOA-beleid, de samenwerking en het hele BOA-aanbod naar een hoger niveau te tillen. Gebundeld in 6 thema's vind je allerlei praktische tools om lokaal mee aan de slag te gaan, zoals reflectievragen, methodieken en inspirerende voorbeelden.

Leestips

Gids Natuuropvang

Leefmilieu Brussel schreef samen met ONE een praktische gids voor Brusselse kinderdagverblijven die hun buitenruimte willen vergroenen. Hoe begin je daaraan? Welke planten kies je? Hoe zorg je voor een ecologisch onderhoud? Hoe trek je vogels aan? Hoe kunnen planten de zintuigen van kinderen prikkelen? De gids Natuuropvang geeft antwoord op deze vragen en nog veel meer. Ook voor Vlaamse kinderdagverblijven interessant!

Agenda

Webinar - Verontrusting over de thuissituatie voor de kinderopvang

Wil je graag weten wat je het best kan doen als je ongerust bent over de thuissituatie van een kind in je opvang? In dit webinar vertellen collega's uit de kinderopvang hoe zij met verontrusting omgaan en krijg je concrete tips van experten.

Schrijf je hier in voor de webinar op dinsdag 20 september van 19.30 tot 20.15 uur.

 

Save the date: webinar 'Aan de slag met MeMoQ'

Ben je op zoek naar inspiratie om in de praktijk aan de slag te gaan met MeMoQ? Een aantal experten laten hun licht schijnen op voorbeelden uit de praktijk. Daarna ga je in kleine groepjes zelf aan de slag met een case.

Stip alvast een van deze twee data aan in je agenda:

 • Donderdag 24 november 2022, van 19 tot 21.30 uur.
  Doelgroep: begeleiders en verantwoordelijken in de kinderopvang.
 • Dinsdag 29 november 2022, van 14 tot 16.30 uur.
  Doelgroep: coaches, mentoren en dienstverantwoordelijken.

Een uitnodiging met inschrijvingslink volgt in september.

 

We wensen iedereen een zonnige, speelse en zorgeloze zomer!

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.