Nieuwsbrief kinderopvang juni 2020  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Nieuw op de website

Compensatieregeling juli en augustus

In de coronanieuwsbrief van 23 juni gaven we meer uitleg over de compensatieregeling voor juli en augustus. De Vlaamse Regering keurde die regeling goed op 26 juni. Vergeet zeker niet om de ouders in te lichten over de keuzes die de opvang maakt. Je kan daarvoor de modelbrief op onze website gebruiken.

Nieuwe fase in het groeipad subsidie 'trap 2B'

De Vlaamse Regering besliste op 19 juni 2020 principieel om een volgende stap te zetten in het subsidiegroeipad voor de groepsopvang met de subsidie voor inkomenstarief, de zogenaamde 'trap 2B'. Vanaf 1 juli 2020 gaat fase 4 van het groeipad in. De nieuwe subsidiebedragen die van toepassing zijn, vind je op onze website.

Voor organisatoren groepsopvang met 'trap 2B-plaatsen' die werken met kinderbegeleiders in een werknemersstatuut, is binnen PC331 in een bijzondere cao voorzien die dat groeipad volgt. Zodra een volgende stap in het subsidiegroeipad gezet wordt, voorziet die bijzondere cao ook automatisch in een aanpassing van de loonvoorwaarden voor de kinderbegeleiders.

Agentschap Opgroeien paste de verhoging alvast toe bij de subsidievoorschotten voor het derde kwartaal 2020.

Update info over corona in de kinderopvang op de website van Kind en Gezin

De informatie over de aanpak van corona in de kinderopvang op de pagina's van de website van Kind en Gezin is herschikt en geüpdatet. De meest recente info, met de draaiboeken voorop, is te vinden op de specifieke coronapagina. Oudere informatie is elders op de website gearchiveerd, maar is nog altijd te raadplegen.

Er werd een affiche toegevoegd die toont hoe de opvang van schoolkinderen tijdens de zomervakantie veilig kan verlopen. Deze affiche is ook in het Engels en het Frans beschikbaar.

Kleine rechtzetting draaiboeken kinderopvang

Er is een foutje geslopen in de corona draaiboeken kinderopvang.

De laagrisico-contacten ouder dan 12 jaar moeten een stoffen masker dragen als ze buitenshuis gaan, maar in de kinderopvang moeten ze dat niet doen. De draaiboeken werden aangepast.

Belang van borstvoedingsvriendelijke kinderopvang: webinar in West-Vlaanderen en ondersteunend materiaal

Op 12 en 23 juni volgden medewerkers uit de kinderopvang in West-Vlaanderen een onlinesessie over hoe ze kunnen groeien naar een borstvoedingsvriendelijke kinderopvang. Die sessie was een samenwerking tussen kraamcentrum De Wieg en Opgroeien.

Heel wat moeders stoppen noodgedwongen met borstvoeding als ze weer aan het werk gaan. Kinderopvang kan daarin een belangrijke rol spelen.

Kind en Gezin schuift 5 acties naar voren die de kinderopvang kan ondernemen.

Onderzoek wees uit dat die acties de kans dat kinderen tot 6 maanden borstvoeding krijgen, tot 3 keer verhogen.

Op de website voegden we ondersteunend materiaal toe om van je kinderopvang een borstvoedingsvriendelijke plek te maken. Je vindt er onder meer flyers en affiches en een powerpointpresentatie die je kennis over borstvoeding in de kinderopvang een boost kan geven.

Update dashboards kinderopvang op website Kind en Gezin

De dashboards met gegevens over kinderopvang per gemeente op de website van Kind en Gezin zijn aangevuld met de cijfers van 2019.

Voor de opvang van baby's en peuters kan je volgende gegevens raadplegen:

  • aanbod van plaatsen en locaties baby's en peuters
  • gesubsidieerd aanbod
  • starters en stoppers
  • gegevens over het inkomenstarief: gemiddeld dagtarief, aantal attesten, aantal toegekende individuele tarieven, aantal OCMW-attesten

Voor de opvang van schoolgaande kinderen:

  • aanbod van plaatsen en locaties schoolgaande kinderen
Subsidie voor flexibele gezinsopvang

Op verzoek van verschillende organisatoren werd in de brochure 'Subsidies baby's en peuters' verduidelijkt welke opvangprestaties meetellen als flexibele prestatie bij gezinsopvang of groepsopvang samenwerkende onthaalouders.
Je vindt die informatie op bladzijde 16.

Ben je verontrust? Wat nu?

De coronacrisis was voor heel wat gezinnen een stresserende periode. Sommige gezinnen heb je misschien nog niet teruggezien in je opvang.
Samen moeten we ervoor zorgen dat elk kind deze zomer kan spelen en zich kan uitleven, en dat er geen kinderen uit de boot vallen.
Neem zeker eens contact op met de gezinnen die je nog niet hebt teruggezien om te horen hoe het gaat thuis.

In dit artikel in KiDDO vertelt Evi Verdoodt van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling Brussel hoe je in de kinderopvang het best kan omgaan met verontrustende situaties thuis.
Op onze website vind je onze onlineleermodules, ter ondersteuning van de opvang. Wil je graag een vorming volgen? Neem contact op met je ondersteuner of je relatiebeheerder.

Groene voetjes in de kinderopvang: tips en tricks

Je bent nooit te jong om de natuur te ontdekken. Meer zelfs: hoe vroeger een kind leuke ervaringen met de natuur opdoet, hoe meer voeling het in zijn latere leven met natuur en milieu heeft. Een groene kinderopvang is daarom een goed begin! Het expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School (KdG) maakte samen met het Ecohuis Antwerpen een brochure vol tips en tricks om jouw team en de ouders te betrekken bij de aanleg van een groene buitenruimte. Het expertisecentrum biedt ook vormingen aan en trajecten op maat om teams daarin te ondersteunen.

top
Projectoproepen

ESF-oproep 502 'Nieuwe krachten voor de kinderopvang'

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) wil de instroom van kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven in de functie van kinderbegeleider in de kinderopvang voor baby's en peuters stimuleren en versterken. De oproep wil een antwoord bieden op het knelpuntkarakter van het beroep in Vlaanderen en Brussel. Een meer divers personeelsbestand kan er ook voor zorgen dat de kinderopvang meer toegankelijk wordt voor kansengroepen.

Je kan intekenen op deze oproep tot en met 30 september 2020. Projecten kunnen starten vanaf 1 december en lopen tot en met 31 december 2022.

De oproep is gepubliceerd op de website van ESF en in de ESF-applicatie.


top
Heropstart bezoeken Zorginspectie

Zorginspectie bezorgde alle organisatoren onlangs een mail waarin ze aankondigen dat de inspecties in de kinderopvang opnieuw worden opgestart. Dit gebeurde in samenspraak met Kind en Gezin. Inspecteurs van Zorginspectie mogen dus terug in de kinderopvang worden toegelaten. Zij volgen de nodige richtlijnen rond veiligheid en beperken zo veel mogelijk de duur van het bezoek.
Je krijgt binnenkort meer informatie over het eventueel toelaten van andere externen, zoals ondersteuners en ouders, in de kinderopvang.

top
Correctie over de geldigheidsduur van brandveiligheidsattesten

In de vorige nieuwsbrief kinderopvang deelden we mee dat, door algemene regelgeving op Vlaams niveau, de geldigheidsduur van de brandveiligheidsattesten verlengd is tot maart 2021. Die informatie is echter niet correct. De verlenging is van toepassing voor een aantal sectoren, maar geldt niet voor de kinderopvang en de buitenschoolse opvang. Hou dus in het oog of je brandveiligheidsattest vervalt en neem tijdig initiatief om een nieuw attest aan te vragen.
Uiteraard houdt Opgroeien in de praktijk rekening met de specifieke coronaomstandigheden als we vaststellen dat je door de coronamaatregelen niet tijdig een nieuw brandveiligheidsattest kan voorleggen.

top
Wat te doen bij (mogelijke) besmetting met COVID-19 in de kinderopvang?

In onze draaiboeken vind je een flowchart terug die duidelijk maakt wat je moet doen bij een (mogelijke) besmetting met het coronavirus in een kinderopvanglocatie. We zetten nog even de belangrijkste stappen op een rij:
  1. Je wordt gecontacteerd door een contactonderzoeker zodra een kind of medewerker in de opvang positief is bevonden.
  2. Je brengt onmiddellijk de coördinerende arts van Opgroeien op de hoogte via het nummer 02 533 13 45. Dat nummer is alleen voor de kinderopvang, niet voor de ouders. Je kan dat nummer altijd bellen, ook ’s avonds en in het weekend.
  3. Je volgt nauwgezet de richtlijnen die de arts je geeft.
  4. Je brengt je klantenbeheerder per mail op de hoogte. In het stappenplan vind je welke info we verwachten.
Druk de flowchart af en hang hem op een zichtbare plek. Zo weet je onmiddellijk wat je te doen staat. Sla het telefoonnummer van onze arts op in je smartphone of noteer het in je contactenboekje.

top
Eenmalige toeslag Groeipakket voor kwetsbare gezinnen getroffen door de coronacrisis

Begin juni maakte de Vlaamse regering bekend dat ze kwetsbare gezinnen die getroffen zijn door de coronacrisis wil helpen.
Vanaf 15 juni 2020 zal elk gezin dat een zekere inkomensdaling kent en een gezinsinkomen heeft dat onder de inkomensgrens van 2.213 euro per maand ligt eenmalig een toeslag van 120 euro per kind kunnen aanvragen via hun uitbetaler Groeipakket.
Deze COVID-19-toeslag is tijdelijk en wordt niet automatisch toegekend. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 oktober 2020.
Meer info is online beschikbaar.

top
Leestip: 'Buitenschoolse opvang in tijden van corona: een zoektocht'

VBJK publiceerde een reeks artikels over opvang in tijden van corona. Dat kon je al vernemen in onze vorige nieuwsbrief. Met de zomervakantie in aantocht is er nu ook een artikel over de opvang van schoolkinderen. Hoe verliep de samenwerking met de scholen? Hoe reageerden de ouders op de veiligheidsmaatregelen? Een aantal getuigen geven in het artikel hun ervaringen, bekommernissen en tips mee.


top
Meldingen weggelopen kinderen

In de zomer van vorig jaar kregen we opvallend veel meldingen van kinderen die weggelopen waren uit de opvang. Je kan dat voorkomen door het risico vooraf goed in te schatten. De actielijst 'toegang' en de actielijst 'toezicht en handelingen' kunnen je daarbij helpen. Zo wordt het vast en zeker een zorgeloze zomer.

top
Werken aan laaggeletterdheid: leren uit de lockdown

Een artikel van het Strategisch Plan Geletterdheid, Vocvo, Wablieft en het Netwerk Basiseducatie beschrijft de impact van corona op mensen die laaggeletterd zijn. In het artikel wordt ervoor gepleit om sterk te blijven inzetten op geletterdheid, ook na corona.
Een op de zeven volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Zij kunnen de informatiestroom over het coronavirus onmogelijk verwerken. De centra voor basiseducatie en Wablieft hebben de handen ineengeslagen en vertalen de maatregelen van de overheid op maat van laaggeletterden. Dat materiaal is gratis ter beschikking op de website van Wablieft.

top
Communicatie met anderstalige gezinnen

Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft een dienst die instaat voor sociaal tolken. Vanaf 1 januari 2020 wordt die dienst niet meer vergoed door het agentschap zelf. Vanaf dan zijn de kosten ten laste van de voorziening. Om een beroep te doen op die dienstverlening, moet je een kaderovereenkomst sluiten met het agentschap. Meer info.
Opgroeien ontwikkelde een instrument dat dienstverlening in een meertalige context kan ondersteunen. De gesprekswijzer is een onlineleermodule die meer duiding geeft en een waaier aan 'brugfuncties' beschrijft om de taalkloof te overbruggen.
Een aantal modelbrieven en affiches die we ontwikkelden in het kader van de coronacrisis, zijn vertaald in het Frans en het Engels. Je vindt die vertalingen, samen met de originele versie, op de coronapagina op onze website.

top
Bevraging over ondersteuning bij zindelijk worden

In september willen we kinderbegeleiders in de gezins- en groepsopvang bevragen over hoe ze ondersteuning bieden bij het zindelijk worden van jonge kinderen. We willen graag weten hoe ze die ondersteuning aanpakken en wat hun ervaringen zijn. Ook ouders en kleuterscholen zullen worden bevraagd. Op basis van de resultaten van die bevraging gaan we samen met onze partners bekijken hoe we de ondersteuning nog kunnen verbeteren.
De bevraging wordt uitgevoerd door het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in opdracht van het agentschap Opgroeien.

top
Hoe ondersteun jij spelende kinderen?

Ben jij geboeid door het spontane spelen van kinderen? Arteveldehogeschool en VIVES hogeschool in elk geval wel! Ze werkten samen 2 vragenlijsten uit: één voor kleuters en één voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Vul jij ze ook in? Bedankt!
In deze flyer vind je ook de links en de QR-codes naar de vragenlijsten.

top
Gezonde kinderopvang!

Fruitsap is toch gezond? Veggie, is dat iets voor kinderen? Waar halen we leuk speelmateriaal? Hoe buiten spelen zonder grote tuin? Moeten we alle schermen verbannen?
Gezondekinderopvang.be geeft een antwoord op al die vragen! Een praktische tool biedt onthaalouders, kinderdagverblijven en de voor- en naschoolse opvang concreet advies en tips om met gezonde voeding, beweging en lang stilzitten aan de slag te gaan.
De website bevat heel veel informatie over tussendoortjes, dranken, warme maaltijden, buiten spelen, spelmaterialen, communicatie met ouders en véél meer. Ontdek het nu en ga aan de slag!



top
Prettige zomervakantie!

We wensen iedereen alvast een prettige zomervakantie. In de nasleep van de coronamaatregelen wordt het wellicht een zomervakantie die er wat 'anders dan anders' zal uitzien. Hou het veilig, maar geniet vooral van wat wel weer kan!
De nieuwsbrief neemt ook even vakantie. In september zijn we terug.

top
 
 
 


 
 
  Naar de website