Save the date: studievoormiddag Doorgaande Lijn Op 22 mei 2025, van 9 tot 12.30 uur, organiseert de projectgroep Doorgaande Lijn een studievoormiddag. Het eindrapport van het project zal worden voorgesteld. Verder biedt deze voormiddag een unieke gelegenheid om inzichten te verwerven in de ervaringen van de deelnemende pioniers en de daarbij horende beleidsadviezen. De studievoormiddag richt zich tot beleidsmakers, onderzoekers, lokale besturen, directies en geïnteresseerden uit de opvang- en onderwijssector. Programma en uitnodiging volgen later.
Meer over het project Doorgaande Lijn. Webinar ventilatie in de kinderopvang Wil je werken aan een betere ventilatie in jouw opvang? Departement Zorg organiseert een webinar op 11 maart 2025 om 13.30 uur. Tijdens deze sessie leer je hoe je aan de slag kan met het kwaliteitskader ventilatie.
Schrijf je in voor dit webinar. Koffie met Kennis over inclusie 'Koffie met Kennis' is een gratis webinarreeks van EXPOO | Opgroeien waarin beleid, praktijk en wetenschap samenkomen om elkaar te inspireren en te versterken. Op vrijdag 25 april 2025, van 9 tot 10 uur, is er een nieuwe 'Koffie met Kennis' over inclusie van kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte in de kinderopvang en gezinsondersteuning. Sprekers zijn onder meer Beno Schraepen (Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen) en Hilde Schockaert (CIK Gent). Registreren kan hier.
Herbekijk onze andere boeiende afleveringen, zoals die over psychisch kwetsbaar ouderschap. Vorming 'traumasensitief hulpverlenen met kinderen en ouders' Vroeg of laat maakt iedereen ingrijpende gebeurtenissen mee. Soms laten die ervaringen traumasporen na. Wil jij de impact van complex trauma op de ontwikkeling van kinderen en op het ouderschap beter begrijpen en trauma-responsiever leren omgaan met kinderen en hun context? Schrijf je in voor de driedaagse 'traumasensitief hulpverlenen met kinderen en ouders' georganiseerd door de Vertrouwenscentra Kindermishandeling en het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. Deze praktijkgerichte vorming, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten, zet je op de goede weg. De vorming richt zich op alle hulpverleners die werken met jongeren en/of met gezinnen, dus ook op medewerkers in de kinderopvang. Er zijn alvast 5 sessies gepland, in Gent, Brussel en Leuven. Ze vinden plaats in mei, juni, september en oktober. De vorming kost 235 euro. Lunch is inbegrepen. Meer info nodig? Mail naar info@expertisecentrumkindermishandeling.be. Data en inschrijven. Vorming 'Een kind dat bijt in de groep' Bijtgedrag bij jonge kinderen kan voor veel opvoeders en ouders een bron van zorg zijn. Als we begrijpen waar dit gedrag vandaan komt, kunnen we er als volwassene beter op reageren.
Hoe je dat doet, ontdek je tijdens deze vorming. We bieden een kader aan om het bijtgedrag beter te begrijpen én er gepast op te kunnen reageren. Wanneer? Op zaterdag 17 mei, van 9.30 tot 12.30 uur. Waar? Bij VCOK in Gent. Prijs: 45 euro. Meer info en inschrijven.
|