De ontwikkeling van je baby
|
Je baby's gezichtje, romp en ledematen groeien verder. Zijn hoofdje, dat tot nu toe sterk naar voor gebogen was, begint zich op te richten. Er is nog geen schedelbeen. Op het voorhoofd zitten twee grote bulten, die de grote hersenen zullen worden. Drie andere bulten zullen de andere belangrijke delen van de hersenen vormen.
De armpjes en beentjes van je baby zijn nog heel kort, maar de handjes en voetjes beginnen vorm te krijgen. Het is alsof ze rechtstreeks aan de romp vastzitten. In deze fase ontwikkelen de armen en handen van je baby zich sneller dan de benen en voeten. Deze trend zal zich ook na de geboorte voortzetten: je baby zal veel sneller voorwerpen kunnen vastpakken dan kunnen lopen. Het hart neemt zoveel plaats in dat het een uitstulping maakt. Ogen, neus en mond beginnen zich af te tekenen.
|
Je lichaam
|
Tijdens de zwangerschap zal je merken dat je borsten veranderen. Door de uitbreiding van het melkklierweefsel worden ze zwaarder en voller. Tijdens de laatste maanden worden tepel en tepelhof groter, donkerder en vaak ook gevoeliger. Er is ook een toename van de bloedtoevoer, zichtbaar door de aftekening van de aders door de huid van je borsten.
Je kan ook vlugger moe zijn. Probeer voldoende te rusten om zo fit mogelijk te blijven. Misschien is er op het werk een ruimte om over de middag even te gaan liggen? Thuis kan slaaphygiëne een goede nachtrust ondersteunen: een warm bad, vermijden van schermtijd voor het slapengaan, steeds ongeveer op hetzelfde tijdstip gaan slapen, rustige activiteiten net voor het slapengaan, ...
|
Hoewel de periode rond zwangerschap en geboorte vaak een hoopvolle periode is, is het krijgen van een kind een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met extra zorgen en een heleboel twijfels. De veranderingen in je lichaam hebben bovendien ook invloed op je gemoedstoestand.
|
|
Je stemming kan wisselend zijn en schommelen tussen uitersten. Je kan vlugger huilen, je onzeker voelen of juist heel blij en gelukkig zijn. Natuurlijk maak je je ook wel eens zorgen. Praat over wat je bezighoudt met iemand met wie je je gevoelens kan delen. Denk nu al na over hoe je de periode na de geboorte zo aangenaam mogelijk kan maken, vermijd bv. de samenloop met nieuwe woonst of job, bundel kraambezoek, ...
|
|
|
De meeste vrouwen voelen zich over het algemeen wel gelukkig, maar anderen voelen zich net heel kwetsbaar en verloren. 1 op de 10 vrouwen ervaart ernstige emotionele problemen tijdens de zwangerschap. Weinig vrouwen durven hierover te praten, laat staan hulp te zoeken. Depressie en angst zijn echter goed te behandelen. Praten met je partner, familie of vrienden kan je steun geven. Praten met professionele hulpverleners kan tot specifieke hulp leiden.
Aarzel niet om je arts, vroedvrouw of een teamlid van Kind en Gezin aan te spreken zodat zij, mocht dit nodig zijn, je kunnen doorverwijzen naar de gepaste hulp. Omdat emotioneel welzijn belangrijk is, zal je op verschillende momenten gevraagd worden hoe het op dat vlak met je gaat.
|
Al gestopt met roken?
|
Roken en passief roken tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek en daardoor ook voor een verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. Als de partner rookt, stopt ook hij of zij best. Als zwangere heb je meer kans op bloedingen, loslaten van de moederkoek, ... Je ongeboren kind heeft meer risico op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, ...
Meer informatie:
|
Bij een eerste zwangerschap kom je doorgaans 10 maal op prenatale consultatie, bij eventuele volgende zwangerschappen 7 maal. Naargelang de bereikte zwangerschapsduur zijn er andere aandachtspunten. Volgende onderzoeken komen onder meer aan bod:
- bloedafname bij de moeder
- echografie (met ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven wordt de baby, de moederkoek, … in beeld gebracht)
- controle van de groei, de harttonen en de ligging van de baby
- controle van de bloeddruk en de samenstelling van de urine bij de moeder
Lees meer over onderzoeken
|
|