Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief over gezinsondersteuning maart 2022

Gezinsondersteuning
Kinderopvang // Onze dienstverlening // Gezinsondersteuning // Kleuterschool // Oproep // Agenda

Kinderopvang

  • Vlaanderen verstrengt het handhavings- en kwaliteitsbeleid in de bredere zorg- en welzijnssector, waaronder kinderopvang. Dat kondigde minister Beke aan naar aanleiding van het overlijden van de baby in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke. Bij klachten moet Opgroeien - Kind en Gezin kunnen ingrijpen, met onvoorwaardelijke focus op de kinderen. Opgroeien onderneemt actie om dit te versterken. Lees meer op kindengezin.be.

Onze dienstverlening

Gezinsondersteuning

  • Het Agentschap Uitbetaling Groeipakket maakte samen met Opgroeien en collega's van het perinataal netwerk een videotutorial en infofiches voor gezinnen en professionals over het startbedrag, het vroegere kraamgeld. Het zijn handige tools die de eerste stappen naar het Groeipakket eenvoudig en duidelijk in beeld brengen. Zo hopen we elke ouder in spe te bereiken met heldere uitleg en vooral te ontzorgen bij het aanvraagproces. 
  • De Vlaamse overheid versoepelde de coronamaatregelen. Bekijk wat dit betekent voor de Huizen van het Kind en andere sectoren (updates volgen).  
  • Recent lanceerde Fara de nieuwe Keuzehulp ongepland zwanger. Dat is een website voor vrouwen, mannen en koppels die ongepland zwanger zijn en twijfelen over de te nemen beslissing. In dit kort filmpje kom je te weten hoe de keuzehulp werkt. Bestel gratis visitekaartjes om uit te delen aan je doelpubliek. 
  • In een nieuw digitaal vormingspakket 'Armoede in dialoog: doe-het-zelfpakket' bundelt de sociale dienst van Stad en OCMW Gent zijn expertise in het geven van vorming over kansarmoede. Dankzij dit aanbod krijg je op een laagdrempelige manier meer inzicht in de complexiteit van kansarmoede.

Kleuterschool

  • Kinderen geboren in 2020 kunnen zich nu aanmelden of inschrijven voor de kleuterschool. In sommige scholen is de regel: wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. In andere scholen moet je eerst aanmelden voor je kan inschrijven. Ook kinderen geboren in november of december 2020, die pas met school starten 1 september 2023, moeten zich nu inschrijven of aanmelden.

Oproep

  • De prijs 'Lydia Chagoll - Voor een glimlach van een kind' wordt elk jaar uitgereikt en beloont een groep of vereniging die bijzondere inspanningen levert om het respect voor kinderen en hun rechten te promoten - ongeacht hun afkomst of nationaliteit - en onderdrukking en discriminatie tegen te gaan. Kandidaturen kunnen tot 14 april ingediend worden.

Agenda

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.