Resultaten onderzoeksrapport zindelijkheid

  • 06/02/2022 - 16:00

Zindelijk worden is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van kinderen. Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin deed een bevraging over zindelijkheid van peuters bij meer dan 6.500 ouders en kinderbegeleiders. Uit de resultaten blijkt dat:

  • 77% van de kleuters zindelijk is als ze starten in de kleuterklas
  • 93% van de kleuters zindelijk is tegen de leeftijd van 3 jaar
  • 54% van de ouders vindt dat de zindelijkheidstraining (eerder) moeilijk verliep en dat er soms stress bij komt kijken
  • informatie, advies of steun vragen ouders het meeste bij de kinderopvang, vrienden en familie en de teamleden van Kind en Gezin. Heel wat ouders raadplegen ook de info op onze pagina over zindelijkheid
Heb je twijfels of vragen?

Aarzel niet om ze te stellen aan je verpleegkundige van Kind en Gezin of via de Kind en Gezin-Lijn.

Je kind helpen om droog te worden, is niet evident. Elk kind wordt zindelijk op zijn of haar tempo. Jij kan je peuter daarbij stimuleren en positief aanmoedigen, samen met grootouders, de kinderopvang of andere opvoeders.

Je kind helpen om droog te worden is geen evidente klus. Ouders vandaag doen erg hun best en willen hun kind heel bewust opvoeden. Warm. Positief. Ze willen 'het juiste' doen. En dat geeft soms twijfel. En er is druk. De informatie en ondersteuning vanuit Kind en Gezin is daarop afgestemd en geeft ouders de nodige handvatten, inzichten en steun.

Het is mooi te zien dat het onderzoek de waardevolle opvoedingsondersteunende rol van de kinderopvang en de medewerkers van Kind en Gezin in de verf zet.

Christel Daenen expert Zindelijkheid

quote-mark