Vitamine D
Icoon medicatie, medicijn, pil, geneesmiddelen, gezondheid, Kind en Gezin

Extra vitamines

De juiste vitamines en mineralen helpen je baby om gezond te blijven en zich goed te ontwikkelen. De meeste vitamines die je kindje nodig heeft, krijgt hij of zij via de voeding. Welke vitamines heeft je baby extra nodig?

Ga snel naar

    Vitamine D

    Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden. Daarnaast heeft vitamine D nog tal van andere functies, zoals de ondersteuning van het afweersysteem.    

    Een tekort aan vitamine D kan bij jonge kinderen de botziekte rachitis veroorzaken. Typisch voor deze ziekte zijn afwijkingen aan het skelet. De botten worden brozer (met verhoogde vatbaarheid voor botbreuken) en ze kunnen vervormen. Het kind krijgt botpijnen en spierkrampen. De lengtegroei en psychomotorische ontwikkeling kunnen vertraagd verlopen. Ook kunnen stoornissen in de tandvorming ontstaan en zijn deze kinderen vatbaarder voor infecties.

    Waaruit haal je vitamine D?

    1. Aanmaak in de huid onder invloed van zonlicht (UV-B stralen). De hoeveelheid vitamine D die in de huid aangemaakt wordt, hangt af van meerdere factoren en is daarom moeilijk voorspelbaar. Denk bijvoorbeeld aan het seizoen en tijdstip van de dag, het huidtype, het gebruik van zonnecrème, de mate van bedekkende kledij, de mate van pollutie en weersomstandigheden ...
    2. Voedingsmiddelen zoals vette vis, eigeel, lever bevatten van nature vitamine D. Aan andere voedingsmiddelen wordt vitamine D toegevoegd zoals smeer-en bereidingsvetten, melk, yoghurt en sojaproducten. Ook aan start-en opvolgzuigelingenvoeding en groeimelk-of drinks is vitamine D toegevoegd. De toegevoegde hoeveelheid komt echter doorgaans niet tegemoet aan de aanbevolen dagelijkse inname. In moedermelk is het gehalte vitamine D van nature relatief laag en de mama kan dit door haar eigen voeding niet beïnvloeden.

    3. Als onvoldoende vitamine D wordt aangemaakt via de huid of ingenomen wordt via voeding, kan het ingenomen worden via suppletie (druppels of tabletten).

    Wist je dat?

    Buitenspelen is niet enkel goed voor de mentale en motorische ontwikkeling van een kind, maar ook voor de aanmaak van vitamine D. Elke dag 15 minuten buitenspelen tussen 10u en 15u van mei tot oktober volstaat waarschijnlijk voor een kind met lichte huid om voldoende vitamine D aan te maken, op voorwaarde dat de armen en benen ontbloot zijn, mét bescherming tegen uv-stralen.

    Wat zijn de aanbevelingen voor vitamine D-supplementen?

    Bij kinderen met een gezonde levensstijl en voldoende blootstelling aan zonlicht is een extra vitamine D onder de vorm van een supplement waarschijnlijk overbodig.  Het is echter niet mogelijk om ‘voldoende’ blootststelling aan zonlicht met zekerheid te definiëren, gezien tal van beïnvloedende factoren.  Onderzoek toont bovendien aan dat de vitamine D status van kinderen vaak lager is dan de streefwaarde.  

    Wetende dat suppletie in de aanbevolen dosis volstrekt veilig is, dat een tekort aan vitamine D niet makkelijk op te sporen valt én de gevolgen ervan ernstig zijn, luidt de aanbeveling om élk kind vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar, gans het jaar, een vitamine D supplement te geven in een dosis van 400 IE (internationale eenheden) per dag.  

    Bij een kind met risicoverhogende factoren, zoals donker huidtype, is een hogere dosis van 600 IE aanbevolen én valt te overwegen om de suppletie verder te zetten tot de leeftijd van 18 jaar. Bespreek dit met je behandelend arts.

    Vitamine K

    • Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot gevaarlijke bloedingen. De mama kan het gehalte aan vitamine K niet beïnvloeden door haar voeding. Deze vitamine is slechts in lage hoeveelheden aanwezig in moedermelk.
    • In sommige ziekenhuizen wordt bij de geboorte een eenmalige intramusculaire toediening van vitamine K gegeven. Deze baby’s hebben nadien geen extra vitamine K meer nodig.
    • Ontving je baby bij de geboorte vitamine K oraal en krijgt hij borstvoeding, dan is de aanbeveling om 2 mg vitamine K per week toe te dienen tot de leeftijd van 3 maanden.
    • Combineer je borstvoeding met kunstvoeding en geef je minstens 1 volledige voeding kunstvoeding bij per dag, dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven aan je baby.

    Extra ijzer

    Vanaf de 6de maand is de ijzervoorraad via de mama opgebruikt en heeft een baby naast moedermelk ook groentepap nodig om de ijzervoorraad op peil te houden.

    Extra fluor

    Fluor werkt voornamelijk plaatselijk. Poetsen met fluorhoudende tandpasta van bij de eerste tanddoorbraak is dus de boodschap. Kinderen hoeven geen extra fluor in te nemen (geen druppels, noch tabletten). Bovenop het fluor in de tandpasta en in mineraalwater kunnen teveel fluoriden immers fluorosis of witte krijtstrepen op de tanden veroorzaken.