Luier verschonen

Voor de bevalling zal je misschien al nagedacht hebben over welke soort luiers je wil gebruiken. Ga je voor wasbaar of wegwerp? En wat als je nog nooit een nieuwe luier hebt omgedaan, hoe moet dat dan? 

Ga snel naar

  Hoe verluieren

  Geef een baby regelmatig een propere luier. Je kan kiezen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als ’s nachts - en zeker na iedere ontlasting.

  • Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil.
  • Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
  • Breng eventueel een beschermende crème aan.
  • Luiercrème beschermt de huid tegen de schadelijke inwerking van urine, ontlasting en irriterende stoffen.

  Vochtige doekjes

  Vochtige doekjes worden niet aanbevolen voor herhaaldelijk (dagelijks) gebruik. Ze bevatten immers stoffen die allergieën en huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er ook bewaarmiddelen in.

  Ze zijn wel handig wanneer er geen water en zeep voorhanden zijn.

  Gooi vochtige doekjes niet zomaar in het toilet. Op de verpakking staat een pictogram of het doekje goed afbreekbaar is of niet. Staat het pictogram erop? Dan mogen de doekjes niet in het toilet, maar moeten ze in de vuilnisbak.

  Wasbare billendoekjes

  Je kan ook kiezen voor wasbare billendoekjes (eventueel zelfgemaakt met heel zachte en goed absorberende stukjes stof). Die kan je dan gebruiken met water en eventueel een beetje olie.

  Link naar video: Luier verversen
  Luier verversen

  Wegwerpluiers

  Wegwerpluiers bestaan voor 15 tot 30% uit kunststof: laagjes plastic, elastiek, tape en een 'superabsorber'. Na gebruik worden ze weggegooid. Het gebruik van wegwerpluiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag vermindert de kans op het ontstaan van luierdermatitis (roodheid en uitslag ter hoogte van de luierstreek). Luieruitslag kan evenwel ontstaan als reactie op een bepaald product waar de wegwerpluier mee vervaardigd is. Het kan nuttig zijn om over te schakelen naar een ander merk van wegwerpluier of naar het gebruik van wasbare luiers.

  • Leg geen te grote voorraad aan van de kleinste maat.
  • Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 luiers per dag.

  Wegwerpluiers bestaan in verschillende maten en soorten:

  • luiers voor pasgeboren baby’s
  • luiers voor kruipers
  • luierbroekjes

   

  Opgelet!

  Er bestaan dunne plastic luierzakjes om vuile luiers in op te bergen. Omwille van het gevaar voor verstikking, wordt extra aandacht gevraagd bij het gebruik van deze zakjes omdat ze gemakkelijk uit de verpakking waaien.

  Net als voor alle andere plastic zakken:

  • houdt men ze dus buiten het bereik van kinderen
  • horen ze niet thuis in de kinderkamer.

  Wasbare luiers

  Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Je sluit ze niet langer met spelden, maar met klittenband, knoopjes of lintjes.

  Er bestaan verschillende types herbruikbare luiers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij sommige modellen zit het overbroekje aan de luier vast, bij andere moet je een los waterdicht overbroekje over de luier trekken.

  Daarnaast zijn er eenvoudige strikluiers, langwerpige rechthoekige lappen met twee koordjes. Je vindt ze in tal van kleuren, stoffen en motiefjes.
  De meeste modellen maken gebruik van een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Het papier laat vocht door, maar niet de ontlasting. Is het vuil, dan gooi je het in het toilet.
  Handig is een luierzak waarin je de vuile luiers kan stockeren. Je kan hem in de wasmachine uitduwen zonder daarbij je handen vuil te maken. Er bestaan ook luierservice-diensten. Je krijgt een speciale emmer thuis om je gebruikte luiers in te deponeren. Die wordt wekelijks opgehaald, waarbij ook een nieuw pakket schone luiers overhandigd wordt.

  Verschillende organisaties, waaronder de Expertisecentra Kraamzorg, en (web)winkels organiseren infoavonden, waar je leert hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen zoal bestaan. Omdat niet elke luier hetzelfde zit en het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren. Op die manier kan je rustig uitproberen wat je het meest bevalt, alvorens je de investering maakt.