Luier verschonen

Voor de bevalling zal je misschien al nagedacht hebben over welke soort luiers je wil gebruiken. Ga je voor wasbaar of wegwerp? En wat als je nog nooit een nieuwe luier hebt omgedaan, hoe moet dat dan? 

Ga snel naar

  Hoe verluieren

  Geef een baby regelmatig een propere luier. Zo voorkom je luieruitslag. Je kan kiezen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als ’s nachts - en zeker na iedere ontlasting.

  • Bij het verwisselen van een natte luier, volstaat het de huid met water te reinigen. Als er ook stoelgang aanwezig is, reinig je de billetjes schoon met water en een hydraterende zeep of olie. Gebruik hiervoor een washandje of hypoallergeen reinigingsdoekje.
  • Dep de billetjes goed droog, zonder hard te wrijven.
  • Breng eventueel een beschermende crème aan.
  • Luiercrème beschermt de huid tegen de schadelijke inwerking van urine, ontlasting en irriterende stoffen.

  Vochtige doekjes

  Vochtige doekjes worden niet aanbevolen voor herhaaldelijk (dagelijks) gebruik. Ze bevatten immers stoffen die allergieën en huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er ook bewaarmiddelen in.

  Ze zijn wel handig wanneer er geen water en zeep voorhanden zijn.

  Gooi vochtige doekjes niet zomaar in het toilet. Op de verpakking staat een pictogram of het doekje goed afbreekbaar is of niet. Staat het pictogram erop? Dan mogen de doekjes niet in het toilet, maar moeten ze in de vuilnisbak.

  Wasbare billendoekjes

  Je kan ook kiezen voor wasbare billendoekjes (eventueel zelfgemaakt met heel zachte en goed absorberende stukjes stof). Die kan je dan gebruiken met water en eventueel een beetje olie.

  Link naar video: Luier verversen
  Luier verversen

  Wegwerpluiers

  Wegwerpluiers bestaan voor 15 tot 30% uit kunststof: laagjes plastic, elastiek, tape en een 'superabsorber'. Na gebruik worden ze weggegooid. Het gebruik van wegwerpluiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag vermindert de kans op het ontstaan van luierdermatitis (roodheid en uitslag ter hoogte van de luierstreek). Luieruitslag kan evenwel ontstaan als reactie op een bepaald product waar de wegwerpluier mee vervaardigd is. Het kan nuttig zijn om over te schakelen naar een ander merk van wegwerpluier of naar het gebruik van wasbare luiers.

  • Leg geen te grote voorraad aan van de kleinste maat.
  • Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 luiers per dag.

  Wegwerpluiers bestaan in verschillende maten en soorten:

  • luiers voor pasgeboren baby’s
  • luiers voor kruipers
  • luierbroekjes

   

  Wasbare luiers

  Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Er bestaan verschillende types herbruikbare luiers, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij sommige modellen zit het overbroekje aan de luier vast, bij andere moet je een los waterdicht overbroekje over de luier trekken.

  Verschillende organisaties, waaronder de Expertisecentra Kraamzorg, en (web)winkels organiseren infoavonden, waar je leert hoe een herbruikbare luier werkt en welke modellen zoal bestaan. Omdat niet elke luier hetzelfde zit en het ene kind beter gebaat is bij een bepaald type, kan je op veel plekken ook een testpakket huren. Op die manier kan je rustig uitproberen wat je het meest bevalt, alvorens je de investering maakt.

  Kwitten met wegwerpluiers

  Zijn wasbare luiers beter voor het milieu? En hoe zit dat met het kostenplaatje? Hoe werkt dat in de opvang? OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) geeft antwoord op al je vragen over wasbare luiers.

  Premie voor wasbare luiers?
  • Check bij je intercommunale.
  • Krijg je in jouw woonplaats een premie voor herbruikbare luiers? Check het op de website van je gemeente.
  • Ook sommige mutualiteiten geven een premie voor wasbare luiers.

  8 vragen en antwoorden over wasbare luiers

  De Gezinsbond zet wasbare luiers in de schijnwerpers met 8 vragen en antwoorden, om op te helderen dat het 'heus niet zo'n big deal is'.