Opvoedingsondersteuning

Het is normaal dat je als ouder vragen hebben rond opvoeding. Online vind je al heel wat informatie, maar soms wil je ook wel eens praten met iemand over waar je tegenaan botst. Vaak is dit een vriend, familielid of buurvrouw. Maar misschien is dat onvoldoende.

Ga snel naar

  Stel gerust je vraag

  Aarzel niet om met de verpleegkundige van Kind en Gezin jouw opvoedingsvragen te bespreken. Je kan bij de Kind en Gezin-Lijn (telefonisch of online) terecht voor informatie en advies over alle thema's van Kind en Gezin, dus ook over opvoeding, ontwikkeling, huilen en slapen.

  Link naar video: Heb je vragen over opvoeding? Kind en Gezin helpt je graag!
  Heb je vragen over opvoeding? Kind en Gezin helpt je graag!

  Aanbod Kind en Gezin rond opvoeding

  Tijdens het spreekuur ouderschap en opvoeding bespreek je met een medewerker van Kind en Gezin je opvoedingsvragen.

  Ouders met kinderen tot drie jaar kunnen met hun eigen verhaal en vragen over opvoeding terecht op het spreekuur ouderschap en opvoeding. Je kan je situatie bespreken met een medewerker van Kind en Gezin. Dit kan in één gesprek of in enkele gesprekken van ongeveer een uur. Hij of zij kan samen met jou op zoek gaan en kan je vast op weg helpen. Zo’n spreekuur kan een hele hulp zijn.

  Twijfels of vragen?

  Wil je meer informatie over het spreekuur ouderschap en opvoeding of wil je meteen een afspraak maken? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van het lokale team of de Kind en Gezin-Lijn.

  Wist je dat?

  Ook deze dienstverlening van Kind en Gezin is gratis.

  Meer hulp rond opvoeding

  Onze teams staan op het terrein van de opvoedingsondersteuning niet alleen. Kind en Gezin heeft opvoedingsondersteuning uitgebouwd in een netwerk van interne en externe partners.

  • Een Huis van het Kind is een samenwerkingsverband waarbinnen verschillende organisaties samen zorgen voor een multidisciplinair, geïntegreerd en afgestemd aanbod ter ondersteuning van (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. Binnen het Huis van het Kind in je buurt kunnen ze je helpen met je vraag of zeggen waar je terecht kan. Binnen de Huizen van het Kind vind je immers heel wat partners die rond opvoeding werken.
  • De centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG’s) bieden hulp bij opvoedingsproblemen voor gezinnen met kinderen tot en met het basisonderwijs. 
  Twijfels of vragen?

  Ervaar je ernstige problemen die je zwangerschap bemoeilijken? Door financiële problemen, een onzeker verblijfstatuut, een bepaalde beperking, een verslaving ... Je kan je situatie altijd voorleggen aan de Kind en Gezin-Lijn. Wij bekijken dan met jou hoe we je verder kunnen helpen.

  Opvoedingsondersteuning na 3 jaar

  Ouders met kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht bij:

  Brochures en magazines

  We hebben heel wat folders en magazines over opvoeding:

  • Lees het online inkijkexemplaar
  • Download de pdf
  • Bestel de gratis printversie