Een verpleegkundige meet de hoofdomtrek van een baby tijdens het consult

Kind en Gezin diensten

Een zwangerschap en geboorte zijn best overweldigend. Maar ook naarmate je kind groter wordt, heb je misschien duizend-en-één vragen en wil je kunnen rekenen op een goede ondersteuning bij dit opgroeien.

Onze medewerkers staan voor je klaar! In jouw buurt staan onze professionals met verschillende expertise voor je klaar: verpleegkundigen, gezinsondersteuners, sociaal werkers, psychopedagogen, vrijwilligers en artsen.

Lachend koppel houdt echografie vast, jong koppel verwacht kind

We willen je al leren kennen tijdens je zwangerschap

Graag maken we al kennis met jou en je gezin tijdens je zwangerschap. We maken tijd om te luisteren naar jouw behoeften en verwachtingen en gaan in gesprek over alle veranderingen die een geboorte met zich meebrengt. Dat alles vertalen we dan naar een ondersteuning op maat van jouw gezin

 • Maak kennis met het team in je buurt
 • Ontdek hoe we jullie als (toekomstige) ouders bijstaan tijdens deze bijzondere periode
 • Krijg informatie op maat

Ons aanbod na de geboorte

Ons gratis basisaanbod bestaat voor elk gezin uit een combinatie van huisbezoeken en basisconsulten. Een huisbezoek is het ideale moment om je vragen en ervaringen rustig te bespreken. Voor de opvolging van je kind bieden we een aantal basisconsulten aan op het consultatiebureau en dit tot je kindje naar school gaat. De momenten zijn zo gepland dat ze aansluiten bij belangrijke veranderingen in de ontwikkeling van je kind en/of bij de aangewezen leeftijden voor vaccinaties. 

 • Startgesprek, huisbezoeken, consulten
 • Wat kan je verwachten in het basisaanbod
 • Heb je behoefte aan extra ondersteuning?
Een mama steekt haar baby in de lucht in de tuin

Ouderschap en opvoeding

Het is normaal dat je als ouder vragen hebt rond ouderschap en opvoeding. Soms wil je wel eens praten met iemand over waar je tegenaan botst. Kind en Gezin wil er ook op die momenten zijn voor jou.

 • Stel gerust je vraag tijdens een contact, telefonisch of online
 • Wat is een spreekuur ouderschap en opvoeding?
 • Maak kennis met het extra aanbod rond opvoeding
spelen in de opvang

Kinderopvang

Samen met de minister voor welzijn zorgen we voor betaalbare, kwaliteitsvolle opvang waar iedereen welkom is. Je kan bij Kind en Gezin terecht voor informatie, je attest inkomenstarief of een klacht over je opvang.

 • Waarvoor kan je als ouder terecht bij Kind en Gezin?
 • Kind en Gezin stimuleert en ondersteunt de kinderopvang en de gemeentes
Kansrijk opgroeien

Kind en Gezin maakt deel uit van het agentschap Opgroeien. Wij willen het recht op kansrijk opgroeien realiseren ​voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen. Om dit te bereiken, werken we samen met verschillende partners.

Jonge kinderen spelen in de tuin

Adoptie

Je wil een kind adopteren, wat nu? We maken je graag wegwijs in de verschillende adoptieprocedures van het Vlaams Centrum voor Adoptie.

 • De voorbereiding
 • Adoptie in binnen- en buitenland
 • Wat zijn de procedures?

We informeren jou duidelijk en open over hoe onze dienstverlening eruitziet en wat je van ons kan verwachten. Als iets niet duidelijk is, vraag dan zeker meer uitleg. Je mag ons op elk moment zeggen wat je denkt over de ondersteuning die je krijgt en hoe jij de samenwerking met Kind en Gezin verder ziet, wat jij nodig hebt. Je kan ook zeggen hoe je je erbij voelt. Omgekeerd bespreken wij met jou onze kijk op je kind of je situatie om in overleg met jou naar gepaste ondersteuning te zoeken.

Heb je een klacht? Of voel je je niet gehoord?

We luisteren er graag naar. Je kan je klacht rechtstreeks bespreken met onze medewerker. Als je dat moeilijk vindt, kan je contact opnemen met Opgroeipunt.

Uitgelichte video's

Link naar video: Maak kennis met Kind en Gezin
Maak kennis met Kind en Gezin
Link naar video: De dienstverlening van Kind en Gezin tijdens de zwangerschap
De dienstverlening van Kind en Gezin tijdens de zwangerschap
Link naar video: Heb je vragen over opvoeding? Kind en Gezin helpt je graag!
Heb je vragen over opvoeding? Kind en Gezin helpt je graag!