Zindelijkheid

Je kind wordt stap voor stap zindelijk

Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn of haar eigen tempo. Het is belangrijk om een peuter hierbij te ondersteunen. Dit doe je samen: ouders, opvang, grootouders ... Starten op het gepaste moment op een ontspannen manier is de boodschap.

Ga snel naar

  Wanneer is een kind zindelijk?

  Een kind is zindelijk als het voelt dat het pipi of kaka moet doen en het kan ophouden tot op het potje of toilet. Het ene kind kan al rond 2 jaar zonder luier, bij het andere kind duurt het wat langer. Niks om je zorgen over te maken, want elk kind volgt zijn of haar eigen tempo.

  • Zindelijk worden in verschillende fasen
  • Signalen dat je kind klaar is voor het potje

   

  Ondersteun je kind om zindelijk te worden

  Zindelijk worden is niet alleen een natuurlijk rijpingsproces, maar ook een leerproces. Je peuter leert begrijpen wat van hem of haar verwacht wordt. Hij of zij heeft kansen nodig om te oefenen. Hierbij kan jij je kind stimuleren en positief aanmoedigen.

  • Tips om je peuter te ondersteunen
  • Stappenplan voor overdag
  • Zindelijk worden 's nachts
  Wanneer een arts raadplegen?

  Heel wat factoren kunnen een invloed hebben op het zindelijk worden. Ondervindt je kind pijn, zit er bloed in de stoelgang of urine of blijft de buik van je kind dik en opgezet. Raadpleeg dan een arts om na te gaan wat de oorzaak kan zijn.

  Uitgelichte video's

  Link naar video: Zindelijkheid: zo pak je het aan!
  Zindelijkheid: zo pak je het aan!
  Link naar video: Zindelijkheid: onze psychopedagoog Christel geeft tips in programma "Alles Kids?"
  Zindelijkheid: onze psychopedagoog Christel geeft tips in programma "Alles Kids?"
  Link naar video: Kijk ik Groei! - zindelijkheid (24-36 maanden)
  Kijk ik Groei! - zindelijkheid (24-36 maanden)

  Experten aan het woord

  Je kind op het potje, het is een druk besproken onderwerp tussen jonge ouders. Wanneer begin je eraan? En is het dan echt een training in zindelijkheid, of gaat het eigenlijk vanzelf?

  Op elke potje p(l)ast een kindje

  Een kind heeft tijd nodig om zindelijk te worden. Hoe help je daarbij? Met rustige aanmoediging. Met het idee dat ongelukjes erbij horen. En vooral met geduld en vertrouwen, vindt psychopedagoog Christel Daenen van Kind en Gezin.

  Vlot op de pot

  Isabelle, mama van Mirte (20 maanden) en Rune (5 jaar), toont ons in woord én beeld enkele tips om peuters zindelijk te helpen worden. Lees en leer mee!

  Zindelijk worden verloopt in vier grote stappen

  Groeimee.be ging in gesprek met Indra Smeyers, medewerker bij Kind en Gezin en expert in zindelijkheid. Je kan het interview lezen of beluisteren in de podcast.

  Brochures en magazines

  Lees de tips van onze experts en ervaringen van ouders om je kind te ondersteunen om zindelijk te worden. 

  • Lees het online inkijkexemplaar.
  • Download de pdf.
  • Bestel de gratis printversie