Zindelijkheid

Je kind wordt stap voor stap zindelijk

Zindelijk worden is een natuurlijk rijpings- en een leerproces. Waar het zindelijk worden bij het ene kind vlot verloopt, kan het bij een ander wat meer moeite en tijd kosten. Jij kan je kind in dit hele proces ondersteunen en positief aanmoedigen. Dit doe je samen: ouders, opvang, grootouders,… Het is belangrijk om tijdig te starten waarbij je kind voldoende kansen krijgt om te oefenen.

Ga snel naar

  Wanneer is je kind er klaar voor?

  Een kind is zindelijk als het voelt dat het pipi of kaka moet doen en het kan ophouden tot op het potje of toilet. 

  • Zindelijk worden: lichamelijke ontwikkeling
  • Signalen dat je kind klaar is voor het potje

   

  Ondersteun je kind om zindelijk te worden

  Zindelijk worden is niet alleen een natuurlijk rijpingsproces, maar ook een leerproces. Je peuter leert begrijpen wat van hem of haar verwacht wordt. Hij of zij heeft kansen nodig om te oefenen.

  • Tips om je peuter te ondersteunen
  • Stappenplan voor overdag
  • Zindelijk worden 's nachts

  Uitgelichte video's

  Link naar video: Zindelijkheid: zo pak je het aan!
  Zindelijkheid: zo pak je het aan!
  Link naar video: Zindelijkheid: onze psychopedagoog Christel geeft tips in programma "Alles Kids?"
  Zindelijkheid: onze psychopedagoog Christel geeft tips in programma "Alles Kids?"

  Experten aan het woord

  Je kind op het potje, het is een druk besproken onderwerp tussen jonge ouders. Wanneer begin je eraan? En is het dan echt een training in zindelijkheid, of gaat het eigenlijk vanzelf?

  Op elke potje p(l)ast een kindje

  Een kind heeft tijd nodig om zindelijk te worden. Hoe help je daarbij? Met rustige aanmoediging. Met het idee dat ongelukjes erbij horen. En vooral met geduld en vertrouwen, vindt psychopedagoog Christel Daenen van Kind en Gezin.

  Vlot op de pot

  Isabelle, mama van Mirte (20 maanden) en Rune (5 jaar), toont ons in woord én beeld enkele tips om peuters zindelijk te helpen worden. Lees en leer mee!

  Zindelijk worden verloopt in vier grote stappen

  Groeimee.be nam een podcast op met Indra Smeyers, medewerker bij Kind en Gezin en expert in zindelijkheid. In een twintigtal minuutjes hoor je hoe zindelijk worden in zijn werk gaat en hoe opvoeders kunnen ondersteunen.

  Brochures en magazines

  Zindelijk worden, daar werk je samen aan met ouders, opvang, grootouders, … Het Plaspoort is een handig instrument om elkaar op de hoogte te houden. Lees ook de tips van onze experts en ervaringen van ouders om je kind te ondersteunen om zindelijk te worden in het magazine 'Peuter'.

  • Lees het online inkijkexemplaar.
  • Download de pdf.
  • Bestel de gratis printversie