Een baby krijgt een oraal toegediend vaccin in het consultatiebureau

Onze contactmomenten

Tijdens de eerste belangrijke levensjaren van je kind kan je rekenen op Kind en Gezin. Je kan bij ons terecht met je verhaal, vragen of zorgen. Daarnaast volgen we de groei en ontwikkeling van je kind nauwgezet op. We staan klaar voor al je vragen over de gezondheid, opvoeding, veiligheid en voeding van je kind. Kind en Gezin voert preventieve onderzoeken uit. Voor diagnoses, behandelingen of opvolging van ziektes ga je langs bij je huisarts of kinderarts.

Ga snel naar

  Wat mag je van ons verwachten?

  We hebben een grote diversiteit aan gezinnen en we willen ons aanpassen naar wat jullie zelf verwachten van onze dienstverlening. De medische preventie ligt voor elk kind vast, maar de rest van de dienstverlening organiseren we meer op maat.

  Het vast aanbod bestaat uit enkele huisbezoeken en de opvolging van je kindje in een consultatiebureau in jouw buurt. Samen met jou willen we onze dienstverlening aanpassen aan wat jij belangrijk vindt voor je kind en je gezin. De dienstverlening kan er dus voor iedereen wat anders uitzien. Sommige ouders willen graag een extra huisbezoek of een inloopmoment, andere ouders willen contact via sociale media, en nog anderen houden ervan om in groep samen te komen rond een thema. Om nog beter aan te sluiten op deze vragen worden er, in samenspraak met de ouders, lokale activiteiten uitgewerkt.

  Link naar video: Maak kennis met Kind en Gezin
  Maak kennis met Kind en Gezin

  Alles draait om jou en je baby

  Voor al je vragen kan je contact opnemen met je lokaal team. Heb je graag een individueel gesprek? Of heb je behoefte aan extra ondersteuning? Zij maken graag tijd vrij voor advies bij vragen over opvoedings, voedings, ouderschap, sociaal netwerk...

  Het basistraject

  Het startgesprek

  Tijdens je zwangerschap neemt het team van Kind en Gezin in je buurt contact op om kennis te maken. Tijdens dit startgesprek leren we jou kennen en leer je ons en onze dienstverlening in je buurt kennen. We bespreken wat je van ons, het team en onze organisatie kan verwachten en luisteren naar jouw verwachtingen en welke ondersteuning jij wil van Kind en Gezin. Zo geven we samen vorm aan het traject dat jullie gezin met ons zal lopen. Heb je vragen over je baby, het ouderschap... tijdens het startgesprek maken we graag tijd om jouw vragen en bezorgdheden samen te bespreken.

  Huisbezoek 2 weken

  Een huisbezoek is het ideale moment om je vragen en ervaringen rustig te bespreken. Er kan heel veel aan bod komen: hoe het met je baby gaat én ook hoe het gaat met jou als ouder en met je gezin.

  Wist je dat?

  Er kan heel veel aan bod komen bij een huisbezoek: de voeding, verzorging van je baby, hoe het met je baby gaat én ook hoe het gaat met jou als ouder en met je gezin. Wij voorzien 2 huisbezoeken.

  Gehoortest

  De verpleegkundige voert de gehoortest uit, best voor de baby 4 weken is. De gehoortest is veilig, pijnloos, betrouwbaar en gratis.

  Consult 4 weken

  Rond de leeftijd van 1 maand verwelkomen we je kind in het consultatiebureau voor een consultatie bij de arts.

  Huisbezoek 6 weken

  Een huisbezoek is het ideale moment om je vragen en ervaringen rustig te bespreken. Er kan heel veel aan bod komen: hoe het met je baby gaat én ook hoe het gaat met jou als ouder en met je gezin.

  Consult 8 weken

  Op de leeftijd van 8 weken ga je langs bij de arts in het consultatiebureau voor de opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en de eerste vaccinaties. Heb je vragen? Bespreek ze met de arts.

  Consult 12 weken

  Op de leeftijd van 12 weken ga je langs bij de verpleegkundige voor de opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en voor vaccinaties. Heb je vragen? Bespreek ze met de verpleegkundige.

  Consult 16 weken

  Op de leeftijd van 16 weken ga je langs bij de arts voor de opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en de vaccinaties. Heb je vragen? Bespreek ze met de arts.

  Consult 6 maanden

  Op de leeftijd van 6 maanden ga je langs bij de verpleegkundige voor opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen? Stel ze gerust.

  Consult 9 maanden

  Op de leeftijd van 9 maanden ga je langs bij de arts voor opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen? Bespreek ze met de arts.

  Consult 12 maanden

  Op de leeftijd van 12 maanden ga je langs bij de verpleegkundige voor de opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en vaccinaties. Je kind krijgt de eerste oogtest. Heb je vragen? Stel ze gerust.

  Consult 15 maanden

  Op de leeftijd van 15 maanden ga je langs bij de arts voor de opvolging van de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind en vaccinaties. Heb je vragen? Bespreek ze met de arts.

  24 maanden

  Op de leeftijd van 24 maanden ga je langs bij de arts voor opvolging an de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen? Bespreek ze met de arts.

  Consult 30 maanden

  Op de leeftijd van 30 maanden ga je voor de laatste keer langs bij de verpleegkundige voor de opvolging van de groei en ontwikkeling van je kind. Op dit moment wordt voor de tweede keer een oogtest uitgevoerd. Tijdens dit consult wordt de ondersteuning door Kind en Gezin afgerond. We overlopen samen met jou hoe en door wie je kind nu verder zal worden opgevolgd en bij welke organisaties je vanaf nu terecht kan voor meer ondersteuning.

  Wist je dat?

  Bij prematuur geboren baby's wordt het traject uitgebreid met een extra consult op 13 maanden.

  Wat na Kind en Gezin?

  Zodra je kind naar de kleuterschool gaat, wordt de medische, pedagogische en psycho-sociale ontwikkeling verder opgevolgd door het CLB en via contacten op school. Het kindrapport van Kind en Gezin wordt aan het CLB doorgegeven om een goede overgang tussen Kind en Gezin en de kleuterschool te kunnen maken.

  Heb je vragen over de ontwikkeling en de opvoeding van je kind, dan kan je terecht bij:

  • de school en het CLB
  • de opvoedingswinkel in de buurt
  • de opvoedingslijn (ondersteuning per telefoon of via e-mail)