Onze contactmomenten

Tijdens de eerste belangrijke levensjaren van je kind kan je rekenen op Kind en Gezin. Je kan bij ons terecht met je verhaal, vragen of zorgen. Daarnaast volgen we de ontwikkeling van je kind nauwgezet op. We staan klaar met onze deskundigheid over de gezondheid, opvoeding, veiligheid en voeding van je kind.

Ga snel naar

  Wat mag je van ons verwachten?

  We hebben een grote diversiteit aan gezinnen en wij willen ons aanpassen naar wat jullie zelf verwachten van onze dienstverlening. De medische preventie ligt voor elk kind vast, maar de rest van de dienstverlening organiseren we meer op maat.

  Het vast aanbod bestaat uit enkele huisbezoeken en de opvolging van je kindje in een consultatiebureau in jouw buurt. Samen met jou willen we onze dienstverlening aanpassen aan wat jij belangrijk vindt voor je kind en je gezin. De dienstverlening kan er voor iedereen anders uitzien.

  Sommige ouders hebben liever een extra huisbezoek of een inloopmoment, andere ouders willen contact via sociale media, en nog anderen houden ervan om in groep samen te komen rond een thema. Om nog beter aan te sluiten op deze vragen worden er, in samenspraak met de ouders, lokale activiteiten uitgewerkt.

  Alles draait om jou en je baby

  Voor al je vragen kan je contact opnemen met je lokaal team. Heb je graag een individueel gesprek? Of heb je behoefte aan extra ondersteuning? Zij maken graag tijd vrij voor advies bij opvoedingsvragen, voedingsvragen, vragen over ouderschap, sociaal netwerk... Maak een extra afspraak of stel je vraag aan de arts, verpleegkundige, gezinsondersteuner, psychopedagoog of sociaal werker of via de Kind en Gezin-Lijn of via de chatfunctie op de website.

  Het basistraject

  Het startgesprek

  Tijdens je zwangerschap neemt het team van Kind en Gezin in je buurt contact met je op om kennis te maken. Tijdens dit startgesprek leren we jou kennen en leer je ons en onze dienstverlening in je buurt kennen. We bespreken wat je van ons, het team en onze organisatie kan verwachten en luisteren naar welke ondersteuning jij wil van Kind en Gezin. Heb je vragen over je ongeboren baby, over het ouderschap... bespreek dit gerust.

  Huisbezoek 2 weken

  Een huisbezoek is het ideale moment om je vragen en ervaringen rustig te bespreken. Er kan heel veel aan bod komen: hoe het met je baby gaat én ook hoe het gaat met jou als ouder en met je gezin.

  Gehoortest

  De verpleegkundige voert de gehoortest uit, best voor de baby 4 weken is. De gehoortest is veilig, pijnloos, betrouwbaar en gratis.

  Consult 4 weken

  Rond de leeftijd van 1 maand verwachten we je kind op het consultatiebureau. De vrijwilligers van het consultatiebureau ontvangen je en maken je wegwijs. Zij wegen en meten je baby. Het consult is voorzien bij onze arts.

  Huisbezoek 6 weken

  Een huisbezoek is het ideale moment om je vragen en ervaringen rustig te bespreken. Er kan heel veel aan bod komen: hoe het met je baby gaat én ook hoe het gaat met jou als ouder en met je gezin.

  Consult 8 weken

  Op de leeftijd van 8 weken word je opnieuw verwacht in het consultatiebureau. Je kind krijgt zijn eerste vaccinaties.

  Consult 12 weken

  Op de leeftijd van 12 weken ga je langs bij de verpleegkundige voor opvolging en vaccinatie.

  Consult 16 weken

  De arts voert een kort klinisch onderzoek uit, volgt de groei en ontwikkeling en geeft de vaccinaties.

  Consult 6 maanden

  Tijdens dit consult is het de verpleegkundige die de groei en ontwikkeling van je kind opvolgt.

  Consult 9 maanden

  De arts volgt de groei en de ontwikkeling verder op. De arts voert ook een kort klinisch onderzoek uit.

  Consult 12 maanden

  Op het consult van 12 maanden gebeurt naast de standaard opvolging en vaccinaties de eerste oogtest. Met de oogtest worden de meeste factoren die aanleiding geven tot de ontwikkeling van een lui oog en enkele ernstige oogafwijkingen opgespoord.

  Consult 15 maanden

  De arts voert een kort klinisch onderzoek uit, volgt de groei en ontwikkeling en geeft de vaccinaties.

  Contact 18 maanden

  Op 18 maanden neemt een medewerker van Kind en Gezin contact met je op.

  24 maanden

  De arts voert volgt de groei en ontwikkeling van je kind.

  Consult 30 maanden

  Op het consult van 30 maanden gebeurt naast de standaard opvolging de tweede oogtest. Met de oogtest worden de meeste factoren die aanleiding geven tot de ontwikkeling van een lui oog en enkele ernstige oogafwijkingen opgespoord. Tijdens dit consult wordt de ondersteuning door Kind en Gezin afgerond. We overlopen samen met jou hoe en door wie je kind nu verder zal worden opgevolgd en bij welke organisaties je vanaf nu terecht kan voor meer ondersteuning.

  Wist je dat?

  Bij prematuur geboren baby's wordt het traject uitgebreid met een extra consult op 13 maanden.

  Wat na Kind en Gezin?

  Zodra je kind naar de kleuterschool gaat, wordt de medische, pedagogische en psycho-sociale ontwikkeling verder opgevolgd door het CLB en via contacten op school. Het kindrapport van Kind en Gezin wordt aan het CLB doorgegeven om een goede overgang tussen Kind en Gezin en de kleuterschool te kunnen maken.

  Heb je vragen over de ontwikkeling en de opvoeding van je kind, dan kan je terecht bij:

  • de school en het CLB
  • de opvoedingswinkel in de buurt
  • de opvoedingslijn (ondersteuning per telefoon of via e-mail)
  • Groeimee