Alles over onze consulten 

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau. We volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie. 

Ga snel naar

  Wat gebeurt er tijdens een consult?  

  • Een vrijwilliger van het consultatiebureau meet en weegt je kind bij elk bezoek.
  • De verpleegkundige of arts vragen hoe het met jou en je baby gaat en luisteren graag naar je vragen, bezorgdheden en ervaringen.
  • De verpleegkundige of arts volgt de gezondheid van je kind op en dient met jouw toestemming de nodige vaccins toe.
  • Ook de groei en ontwikkeling van je kind wordt nauwgezet opgevolgd. De opvolging van de groei gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven. Daarnaast kijken we naar de fijne en grove motoriek, communicatie en mentale ontwikkeling van je kind. Hiervoor gebruiken we het Van Wiechenonderzoek.
  • We staan stil bij verschillende thema’s die belangrijk zijn voor de leeftijd van je kind en kijken samen welke informatie en ondersteuning jij en je gezin nodig hebben.

  De arts en verpleegkundige volgen je kind op tijdens de consultaties en geven vaccinaties. Je kan bij hen ook terecht met je vragen over ontwikkeling, voeding, opvoeden, gezondheid, praktische vragen...  Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in.

  De arts voert tijdens de consultatie ook een preventief lichamelijk onderzoek uit en spoort signalen op die kunnen wijzen op bepaalde onderliggende aandoeningen. Bij bezorgdheden verwijst hij of zij je door naar je behandelend arts. 

  Wat doet de arts niet?

  • De artsen in onze consultatiebureaus stellen geen diagnose. Ze zullen ook geen behandeling starten, stoppen of wijzigen en volgen je kind niet op na ziekte. Hiervoor kan je terecht bij je behandelend arts.
  • De arts geeft ook geen voorschriften voor geneesmiddelen, met uitzondering van vaccins uit het basisvaccinatieschema.

  Lees verder hoe de consulten per leeftijd ingevuld worden.

  Twijfels of vragen?

  Misschien zijn niet al je vragen beantwoord tijdens het consult of is er behoefte aan specifieke zorg op maat. We maken dan graag extra tijd vrij of verwijzen door naar gespecialiseerde diensten.

  Naast de verpleegkundige en arts maken ook de psychopedagoog, sociaal werker en gezinsondersteuner deel uit van het team van Kind en Gezin. Zij kunnen, net zoals de verpleegkundige, bij jouw op huisbezoek komen.  

  Link naar video: Consult bij Kind en Gezin (Nederlands)
  Consult bij Kind en Gezin (Nederlands)

  Tips voor je bezoek  

  Help je ons om alles vlot te laten verlopen? 

  1. Ben jij of je kindje ziek? Is een van jullie in isolatie? Annuleer je afspraak en maak een nieuwe. Bel de Kind en Gezin-Lijn of maak een nieuwe afspraak op Mijn Kind en Gezin. 
  2. We zorgen voor een vlotte doorstroom. Kom daarom op tijd.
  3. Hou er rekening mee dat er 15 minuten per consultatie voorzien is.
    
  • Breng ook zeker het Kindboekje van je kind mee.  
  • Breng een handdoek, dekentje of badjas mee om je kind warm te houden nadat het uitgekleed is.
  Twijfels of vragen?

  Wacht niet tot op het consult als je vragen hebt en neem contact met ons op. Je kan zelf kiezen of je de Kind en Gezin-lijn (078 150 100 of via chat) contacteert of welk teamlid je contacteert. Dat kan via WhatsApp, SMS, mail ... 

  Herinnering

  Je ontvangt een afspraakherinnering via sms. Geef je gewenste gsm-nummer aan ons door tijdens je consult of huisbezoek. Voor elk consult krijg je ook een herinneringsmail. We versturen deze mail ongeveer één week voor je afspraak naar je gekende mailadres(sen).

  Consult 4 weken

  De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in om de tijd te nemen dieper in te gaan op je vragen over voeding, opvoeding, huilen, slapen, emoties ... Op die manier kunnen we samen met jou kijken wat het beste werkt voor je gezin. Zowel de verpleegkundige, psychopedagoog, sociaal werker als gezinsondersteuner kunnen op huisbezoek komen.

  Daarnaast kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (1 maand)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

  Tijdens het lichamelijk onderzoek beoordeelt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen, luistert naar het hart, bekijkt de buik (navel), voelt de liespulsaties, onderzoekt de heupen en bij jongens voelt de arts in welke mate beide teelballen al zijn ingedaald. Daarnaast heeft de arts ook aandacht voor bijzondere uiterlijke kenmerken. Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

  De arts geeft je het voorschrift mee voor het rotavirusvaccin. Je neemt 1 rotavirusvaccin mee op het consult van 8 weken en 1 rotavirusvaccin op het consult van 12 weken. Als je nog vragen hebt over de vaccinaties, aarzel niet ze te stellen.

  Consult 8 weken

  Net zoals op het vorig consult vraagt de arts hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in om de tijd te nemen dieper in te gaan op je vragen over voeding, opvoeding, huilen, slapen, emoties ... Op die manier kunnen we samen met jou kijken wat het beste werkt voor je gezin. Zowel de verpleegkundige, psychopedagoog, sociaal werker als gezinsondersteuner kunnen op huisbezoek komen.

  Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechenonderzoek (2 maanden).  

  De arts voert ook opnieuw een lichamelijk onderzoek uit. De mond, de oren, de longen en de buik onderzoekt de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is. Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts 

  Vaccinaties

  Op het consult van 8 weken krijgt je kind zijn eerste vaccinaties door de arts:  

  • 1 vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B, hepatitis B (hexavalente vaccin)
  • 1 vaccin tegen pneumokokken 
  • Het vaccin tegen rotavirus kan ook op dit moment toegediend worden. Je kreeg van de arts een voorschrift voor dit vaccin op het consult van 1 maand.

  Het hexavalente vaccin en pneumokokkenvaccin zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau.

  Het rotavirusvaccin is niet gratis en moet je zelf afhalen bij de apotheek met het voorschrift dat de arts tijdens de consultatie op 4 weken schreef.

  • Bewaar het vaccin in de koelkast en breng het mee naar het consultatiebureau.
  • Het tweede rotavirusvaccin moet je pas meenemen op het consult van 12 weken.  

  Als je nog vragen hebt over de vaccinaties, aarzel niet ze te stellen.

  Consult 12 weken

  De verpleegkundige bevraagt hoe het met jou en je baby gaat en luistert naar je vragen. Ze heeft hierbij in het bijzonder aandacht voor je gevoelens bij je ouderrol en je mentaal welzijn. Ze bespreekt ook hoe het gaat met de voeding. Als je dit wenst, kan je nu al meer informatie krijgen over de start van de vaste voeding over een paar maand.  

  Ook volgt de verpleegkundige de groei van je kind op. 

  De verpleegkundige gaat na of je kind gevaccineerd kan worden aan de hand van enkele vragen. Tijdens dit consult geeft de verpleegkundige:  

  • het hexavalente vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B, hepatitis B
  • eventueel de vaccinatie tegen rotavirus

  Het hexavalente vaccin is gratis en is ter beschikking in het consultatiebureau.

  Het rotavirusvaccin is niet gratis en moet je zelf afhalen bij de apotheek met het voorschrift dat de arts tijdens het consult van 4 of 8 weken schreef. Bewaar het vaccin in de koelkast en breng het mee naar het consultatiebureau.

  Consult 16 weken

  De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in om de tijd te nemen dieper in te gaan op je vragen over voeding, opvoeding, huilen, slapen, emoties ... Op die manier kunnen we samen met jou kijken wat het beste werkt voor je gezin. Zowel de verpleegkundige, psychopedagoog, sociaal werker als gezinsondersteuner kunnen op huisbezoek komen.

  Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (3 maand)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

  Tijdens het lichamelijk onderzoek bekijkt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, de huid en de ogen. Hij of zij luistert naar het hart, voelt de liespulsaties, onderzoekt de heupen en bij jongens voelt de arts in welke mate beide teelballen zijn ingedaald. Een onderzoek van de mond, de oren, de longen en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is. 

  Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

  Tijdens dit consult krijgt je kind volgende vaccinaties door de arts:  

  • 3e hexavalente vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B, hepatitis B (allemaal in 1 prik), 
  • 2e vaccinatie tegen pneumokokken
  • als je koos voor een schema met 3 dosissen tegen het rotavirus (Rotateq©) zal de arts de ook de derde dosis toedienen. Het rotavirusvaccin is niet gratis en moet je zelf afhalen bij de apotheek.  

  Deze vaccins zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau.

  Wist je dat?

  Je kan online een samenvatting raadplegen van de gegevens die de verpleegkundige of arts noteerde tijdens je consult in het Kindrapport.

   Consult 6 maanden

   De verpleegkundige bevraagt hoe het met jou en met je kind gaat en luistert naar je vragen. Ze heeft in het bijzonder aandacht voor je mentaal welzijn. Ze bespreekt ook hoe het gaat met de voeding, in het bijzonder met betrekking tot (de start van) vaste voeding.

   Vervolgens kijkt de verpleegkundige naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechenonderzoek (6 maanden).

   Mijn kindje is te vroeg geboren

   Prematuur geboren baby's (<37 weken) hebben bij Kind en Gezin een meer uitgebreid traject. Zij worden op de leeftijd van 6 maanden gezien door de arts en de verpleegkundige. 

   De arts heeft in het bijzonder aandacht voor groei en ontwikkeling en voert een lichamelijk onderzoek uit.

   Tweeling speelt met knisperboekje van Boekstart

   Consult 9 maanden

   De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in om de tijd te nemen dieper in te gaan op je vragen over voeding, opvoeding, huilen, slapen, emoties ... Op die manier kunnen we samen met jou kijken wat het beste werkt voor je gezin. Zowel de verpleegkundige, psychopedagoog, sociaal werker als gezinsondersteuner kunnen op huisbezoek komen.

   Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (9 maand)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

   Bij het lichamelijk onderzoek focust de arts op de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen en onderzoekt de heupen.  Een onderzoek van de mond, de oren, de longen, hart en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is.

   Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

   Consult 12 maanden

   De verpleegkundige bevraagt hoe het met jou en met je kind gaat en luistert naar je vragen. Ze heeft in het bijzonder aandacht voor de voeding en mondhygiëne.
   Vervolgens kijkt de verpleegkundige naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (12 maanden)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt. Onze verpleegkundige en arts staan altijd klaar om vragen of opmerkingen te beantwoorden of bespreken. Tussendoor kan je ook contact opnemen met de Kind en Gezin-Lijn

   Tijdens dit consult krijgt je kind ook een oogtest. Deze test is veilig, pijnloos, kindvriendelijk en gratis. Deze test werd reeds uitgevoerd op het consult van 12 maanden en wordt nog eens herhaald tijdens het consult van 30 maanden, voor je kind naar school gaat.

   Tenslotte zal de verpleegkundige je kind vaccineren. Met het mazelen/bof/rode hond-vaccin en het pneumokokkenvaccin. Deze vaccins zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau.

   Wist je dat?

   Alle prematuur geboren kinderen (<37 weken) komen op 13 maanden op extra consult bij arts. De vaccins van 15 maanden worden bij hen vervroegd toegediend op 13 maanden. De arts doet ook een beperkt klinisch onderzoek en volgt de groei en ontwikkeling op.

   Consult 15 maanden

   De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in om de tijd te nemen dieper in te gaan op je vragen over voeding, opvoeding, huilen, slapen, emoties ... Op die manier kunnen we samen met jou kijken wat het beste werkt voor je gezin. Zowel de verpleegkundige, psychopedagoog, sociaal werker als gezinsondersteuner kunnen op huisbezoek komen.

   Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (15 maand)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

   Bij het lichamelijk onderzoek beoordeelt de arts de vorm van het hoofd, het sluitingsproces van de fontanel, bekijkt de huid en de ogen en onderzoekt de heupen. Een onderzoek van de mond, de oren, de longen, hart en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is.

   Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

   Tijdens dit consult geeft de arts: 

   • het vierde hexavalente vaccin (tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilus influenzae B en hepatitis B in één prik)
   • de vaccinatie tegen meningokokken type C (of ACWY) 

   Het hexavalente vaccin en het meningokokken C vaccin zijn gratis en zijn ter beschikking in het consultatiebureau.

   Als je kiest voor het vaccin tegen meningokokken ACWY, haal je dit vaccin bij de apotheek (met voorschrift van arts op consult 9 maanden of 12 maanden) en breng je dit mee naar consultatiebureau. Dit vaccin is niet gratis.

   Tijdens dit consult delen de vrijwilligers informatie over boekstart uit. Je krijgt een folder met voorleestips. Een aantal gemeenten schenkt een bon om in de bibliotheek een boekenpakket af te halen.

   Consult 24 maanden

   De arts vraagt hoe het met jou, je baby en je gezin gaat en luistert naar je vragen. Het is mogelijk dat we tijdens de consultatie geen antwoord vinden op al je vragen. We plannen dan een ander moment in om de tijd te nemen dieper in te gaan op je vragen over voeding, opvoeding, huilen, slapen, emoties ... Op die manier kunnen we samen met jou kijken wat het beste werkt voor je gezin. Zowel de verpleegkundige, psychopedagoog, sociaal werker als gezinsondersteuner kunnen op huisbezoek komen.

   Vervolgens kijkt de arts naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (2 jaar)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

   Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de arts naar de huid en de ogen. Bij jongens voelt de arts of beide teelballen zijn ingedaald. Een onderzoek van de mond, de oren, de longen, het hart en de buik doet de arts enkel als hiervoor een medisch preventieve indicatie is.

   Als de arts zich zorgen maakt, zal hij of zij dit met jou bespreken en indien nodig verwijzen naar je behandelend arts.

   Tenslotte kijkt de arts ook na of je kind alle vaccins in het vaccinatieschema ontvangen heeft. Als het basisschema niet volledig werd afgewerkt, biedt de arts een inhaalvaccin aan.

   Consult 30 maanden

   De verpleegkundigen bevraagt hoe het met jou en met je kind gaat en luistert naar je vragen. De verpleegkundige heeft bijzondere aandacht voor de voeding, de mondhygiëne en taalontwikkeling. De oogtest wordt tijdens dit consult opnieuw uitgevoerd. 

   Vervolgens kijkt de verpleegkundige naar de groei en ontwikkeling van je kind. Dit gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven en het Van Wiechen onderzoek (2,5 jaar)Er wordt rekening mee gehouden dat het tempo waarin kinderen ontwikkelen, sterk verschilt.

   Tijdens dit consult wordt de ondersteuning door Kind en Gezin afgerond. We overlopen samen met jou hoe en door wie je kind nu verder zal worden opgevolgd en bij welke organisaties je vanaf nu terecht kan voor meer ondersteuning