Tanden

De eerste melktand verschijnt rond de leeftijd van 6 maanden. Rond de leeftijd van 30 maanden is het melkgebit volledig gevormd. De melktanden worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar en het blijvend gebit wordt gevormd. Goed verzorgde melktanden zijn de beste waarborg voor een stevig en gezond gebit.

Je begint best met poetsen wanneer het eerste tandje verschijnt op tandbederf tegen te gaan. 

Wist je dat?
 • Zorg als ouder zelf dat je gebit verzorgd is. Via de mond kan je immers bacteriën overdragen op je kind. Deze kunnen je kindje besmetten.
 • Kinderen die passief roken hebben meer kans op tandbederf.

Ga snel naar

  Melkgebit

  De eerste tandjes wordt het melkgebit genoemd. Het melkgebit telt 20 tanden: 4 X 2 snijtanden, 4 X 1 hoektand en 4 X 2 kiezen.

  • De 1ste tand verschijnt rond de leeftijd van 6 maanden, maar als je pas op 12 maand een eerste tandje spot is dat niets om ongerust over te zijn.
  • De doorbraak gebeurt meestal in paren.
  • Het melkgebit is volledig gevormd rond de leeftijd van 30 maanden.
  ontwikkeling melkgebit
  Blijvend gebit

  De melktandjes worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar: de tandjes komen los, vallen uit en er komt een nieuwe, blijvende tand in de plaats. Meestal komen de blijvende tanden eerst achter de kiezen van het melkgebit, soms wisselen eerst de snijtanden.

  Wist je dat?

  Het blijvend gebit telt 32 blijvende tanden en kiezen: dat zijn er 16 per kaakhelft: 4 snijtanden, 2 hoektanden, 4 valse kiezen, 4 kiezen en 2 verstandskiezen.

  Soms ervaart je kindje ongemak bij het doorbreken van tanden. Lees hier enkel tips wat je kan doen om de pijn te verlichten, maar ook wat je kan doen na een val en vanaf welke leeftijd je naar de tandarts kan. 

  Tanden poetsen

  Poetsen

  Vanaf de doorbraak van het eerste tandje moet je poetsen. Door te poetsen verwijder je tandplak. De fluoride in de tandpasta beschermt de tanden. Help het kind bij het poetsen (voor- of napoetsen) tot de leeftijd van 8 jaar.

  Hoe poets ik het best de tanden van mijn kind