baby in de natuur
icoon insecten en beestjes, bij, wesp, steek, beet, angel

Insecten en beestjes

Beten en steken van insecten kunnen vervelend zijn en soms ook gevaarlijke gevolgen hebben. Dat komt door het speeksel of gif van het insect. Lees wat je kan doen om je kind op een veilige manier te beschermen. Sommige beestjes hebben een specifieke aanpak nodig. 

Ga snel naar

    Bescherm je kind op een veilige manier

    • Op plaatsen met veel insecten, zorg je best voor aangepaste kledij tijdens het buitenspelen. Kies bijvoorbeeld voor gesloten schoenen, een hemd met lange mouwen en een lange broek. 
    • Vliegenramen helpen om vliegen, muggen ... buiten te houden. Probeer ook deuren en ramen tijdig te sluiten.
    • Beperk het gebruik van insecticiden. Kies je voor een insectenwerend product (bijvoorbeeld tegen muggenbeten, tekenbeten …) dan kan je advies vragen aan je apotheker of de bijsluiter lezen.
    • Ook als je kiest voor natuurlijke alternatieven om insecten te weren, ben je best voorzichtig en kan je raad vragen aan je apotheker.
    • Insectenwerende producten bevatten vaak chemisch bestanddelen zoals DEET, wat schadelijk kan zijn.  Kinderen en zwangere vrouwen zijn best extra voorzichtig met DEET.
      • Bij baby's jonger dan 2 maanden gebruik je geen DEET.
      • Voor kinderen jonger dan 2 jaar kan je DEET-producten met een maximale concentratie van 30% gebruiken. Dit volstaat in onze streken.
      • Reis je naar een land waar muggen gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen, dan is het veiliger om wel muggenmelk met DEET te gebruiken.
    • Anti-insectenapparaten met ultrasone geluiden zijn niet giftig, maar de doeltreffendheid ervan is niet bewezen.
    • Chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld een spray tegen vliegen, een vlooienband van de hond …) gebruik je beter niet in de buurt van jonge kinderen. Ze zijn er extra gevoelig voor.

    Insecticiden

    Insecticiden kunnen neerslaan op tapijten, vloeren, gordijnen, meubilair, speelgoed en op stofdeeltjes. Jonge kinderen lopen een groot risico om insecticiden binnen te krijgen omdat ze op handen en voeten kruipen, alles in hun mond stoppen, huisdieren aaien ... 

    Wat te doen bij een insectenbeet of -steek?

    Beten en steken van insecten zijn eerder vervelend dan gevaarlijk. In enkele gevallen kan het toch ernstig zijn. Lees meer over eerste hulp bij insectenbeten en -steken

    Bedwantsen

    Bedwantsen zijn kleine, erg vervelend insecten. Ze komen meestal in je slaapkamer terecht via je bagage van een verre reis of materialen waarin de bedwants aanwezig is. Ze zijn niet gevaarlijk, maar eenmaal ze in je huis zijn, is het moeilijk om ervan af te geraken. Ze verschuilen zich overdag in spleten, groefjes van bedden, matrassen, zetels, koffers ... ’s Nachts bijten ze ongemerkt in de huid en veroorzaken kleine bijtwondjes. 

    Ontdek hoe je bedwantsen kan voorkomen en bestrijden. 

    Kan mijn kind naar de opvang of naar het consultatiebureau?

    Een kind met beten van bedwantsen kan naar de opvang en het consultatiebureau komen en aan alle activiteiten deelnemen. Bedwantsen dragen geen ziekten over.  

    Werk je in de kinderopvang en heb je vragen hierover? Dan kan je terecht bij de medisch milieukundigen van Gezondheidsmakers.  

    Luizen

    Hoofdluizen zijn vervelende beestjes die iedereen kan krijgen. Hoofdluizen krijgen heeft niets met hygiëne te maken. Luizen komen vooral voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar, maar ook jongere kinderen en volwassenen kunnen ze hebben. Luizen kunnen alleen kruipen, ze kunnen niet vliegen of springen. Ze verplaatsen zich vooral van het ene hoofd naar het andere door direct hoofdcontact. 

    Ontdek hoe je hoofdluizen kan voorkomen en bestrijden.

    Teken

    Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek waar teken zitten. En dat zijn net de plekken waar het fantastisch is voor kinderen om voluit te spelen. 

    Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk maar soms kan hij de ziekte van Lyme overdragen. Daarom is het belangrijk dat je een beet goed opvolgt.   

    Ontdek hoe je tekenbeten voorkomt, controleert, verwijdert en opvolgt.  

    Andere vervelende beestjes?

    Op de website van Gezond Leven vind je een overzicht van ongewenste dieren, wat de gevolgen zijn voor je gezondheid en hoe je ze kan vermijden.