prematuur

Vroeggeboorte

Alles wat je moet weten over vroeggeboorte

Naar de komst van je kindje kijk je lang en intens uit. Maar als je kindje te vroeg geboren wordt, brengt het nieuwe leven vaak ook een periode van angst en bezorgdheid met zich mee. Ouders zijn zelden vertrouwd met de kwetsbaarheid van een te vroeg geboren kindje.

 

Ga snel naar

    Opvolging van een te vroeg geboren baby

    Vaak blijft een te vroeg geboren kind langer in het ziekenhuis. Je kan als ouder de thuiskomst van je kind voorbereiden. Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt je kind informatie mee met alle gegevens voor zijn opvolging. Vraag gerust aan je verpleegkundige van Kind en Gezin om dit met jou voor te bereiden.

    Er bestaan heel wat diensten ter ondersteuning van (ouders van) te vroeg geboren kindjes. Je kan voor de verdere opvolging ook terecht bij Kind en Gezin.

    Vraag raad bij je behandelend arts of verpleegkundige.

    Mama knuffelt haar baby, innig moment

    Met je kindje naar Kind en Gezin?

    Maak een afspraak in één van onze consultatiebureaus online: snel, makkelijk en wanneer het jou past!

    Borstvoeding

    Ook voor te vroeg geboren kinderen is borstvoeding de beste keuze.

    De antistoffen in moedermelk zijn heel belangrijk, omdat een kind deze stoffen nog niet zelf kan aanmaken. Borstvoeding beschermt tegen infecties.
    Moedermelk is licht verteerbaar. Ze belast het kwetsbare spijsverteringsstelsel niet. Verschillende stoffen in moedermelk bevorderen de rijping van de darmen.

    De moedermelk is aangepast aan de behoeften van een te vroeg geboren kind vanaf 36 weken zwangerschap: meer antistoffen, eiwitten, calorieën en zouten. Is een baby nog vroeger geboren (voor 36 weken zwangerschap), dan zijn de noden nog hoger en worden extra voedingsstoffen toegevoegd aan de afgekolfde melk.
    Hoe het te vroeg geboren kind drinkt, hangt af van de zwangerschapsduur, van zijn gewicht en van zijn conditie. Rond 34 weken ontwikkelt de zuig-slikreflex zich.

    Afkolven

    Premature kindjes die nog te zwak zijn om aan de borst te zuigen kunnen afgekolfde melk krijgen via een infuus, sonde, cupje of fles, tot ze genoeg aangesterkt zijn. Als je kind klaar is om zelf te zuigen, kan je hem of haar aanleggen aan de borst.  

    Eetproblemen

    Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis krijgen te vroeg geboren kindjes veel onaangename prikkels in de mondstreek: het intuberen ter ondersteuning van de ademhaling, het plaatsen van een maagsonde, het wegzuigen van slijmen, enz. Soms hebben ze nog geen zuigvaardigheden ontwikkeld.

    Groei

    Het is verwarrend en moeilijk voor ouders van een te vroeg geboren kind als de groei van hun kind vergeleken wordt met de groei van een op tijd geboren baby.

    Voor te vroeg geboren kinderen wordt de weergave van de meetwaarden daarom aangepast, rekening houdende met het aantal weken prematuriteit. Zo wordt de geleidelijke inhaalgroei, die kan duren tot de peuter-kleuterleeftijd, duidelijk zichtbaar gemaakt op de groeicurve.
     

    Ontwikkeling

    Nooit ontwikkelt een kind zo snel als tijdens de eerste levensjaren. Elk kind doet dat op zijn eigen tempo. Niet enkel de aanleg van het kind speelt hierin een rol, maar ook de kansen en de aanmoediging die het krijgt.

    Tijdens elk contact onderzoekt de verpleegkundige of arts de ontwikkeling van je kind. Daarvoor gebruikt hij of zij het Van Wiechenonderzoek. Het is verwarrend en moeilijk voor ouders van een te vroeg geboren kind als de ontwikkeling van hun kind vergeleken wordt met de ontwikkeling van een op tijd geboren baby.  Voor te vroeg geboren kinderen houden we rekening met aantal weken prematuriteit voor de interpretatie van het Van Wiechenonderzoek. 

    Vaccinaties

    Ook bij vroeggeboren kinderen wordt er ook op 8 weken gestart met de vaccinaties.

    Te vroeg geboren baby's hebben immers minder antistoffen van hun moeder meegekregen, aangezien het transport van antistoffen vooral toeneemt na de 35ste week.

    Om medische redenen kan van het basisvaccinatieschema afgeweken worden bij te vroeg geboren kindjes. 

    Kinderen geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken hebben een verhoogd risico op infecties. Zij krijgen daarom

    • een extra dosis van het pneumokokkenvaccin op 12 weken
    • de vaccins die normaal op 15 maanden voorzien zijn, krijgen zij vervroegd op 13 maanden.