Tips voor afkolven bij vroeggeboorte

Als je baby te vroeg geboren is en zelf niet aan de borst kan drinken, kolf je af om de melkproductie op gang te brengen en moedermelk te voorzien voor je baby. Om een goede melkproductie te krijgen en in stand te houden kolf je gemiddeld 8 keer per dag. De combinatie van kolven, de zorg voor je gezin en pendelen naar het ziekenhuis kan pittig zijn.

Deze tips kunnen het voor jou draaglijker maken:

  1. 8 keer kolven is ideaal, maar misschien niet altijd haalbaar. Onthoud dat vaker kort kolven beter stimuleert dan enkele keren lang kolven.
  2. Kolf overdag iets frequenter, zodat je ´s nachts minstens 5 uur ononderbroken nachtrust kan hebben.
  3. Kolf dubbelzijdig en handenvrij m.b.v. een bustier of kolf-beha. Veel moeders kolven zo tijdens de dagelijkse activiteiten of tijdens een maaltijd, voor televisie of zelfs onderweg naar het ziekenhuis.
  4. Maak van kolven een rustmoment: zorg dat je alles klaar hebt staan en kolf in een comfortabele positie die je toelaat om intussen wat te ontspannen.
  5. Probeer slaap in te halen: ga vroeger naar bed en slaap uit als dat mogelijk is. 
  6. Als het kolven toch moeizaam verloopt, controleer dan eerst of je kolf correct gemonteerd is. Misschien is er een technisch defect aan jouw kolf of is een onderdeel versleten? Lijkt je kolfapparaat in orde, probeer dan eens een andere kolf. Soms werkt manueel kolven of kolven met een handkolf beter dan elektrisch kolven.
  7. Leg de lat wat minder hoog: laat wat huishoudelijke taken liggen. Je gezondheid en die van je baby gaan voor.
  8. Vraag hulp bij huishoudelijke taken (maaltijd bereiden, strijken, tafel afdekken, kolfmateriaal reinigen, …).  Je partner, een steunfiguur, familie, vrienden, … je vindt vast wel iemand die klaar staat om te helpen. De kraamkaartjes zijn een handig hulpmiddel als je hulp vragen moeilijk vindt.
  9. Regel oppas en hulp bij de zorg voor de andere kinderen, zodat jij wat stoom kan afblazen. Vraag aan buren of vrienden om je ouder kind van en naar school te brengen. Laat je kind(eren) eens logeren bij een vriendje of bij familie, …