Bewaren, ontdooien en opwarmen van moedermelk

Gebruik zo veel mogelijk verse melk, want de voedingswaarde en de beschermende stoffen in moedermelk zijn optimaal als de melk niet wordt ingevroren of opgewarmd.

Ga snel naar

  Bewaren

  Was altijd grondig je handen voor je moedermelk aanraakt en gebruik propere materialen. Hoe hygiënischer je werkt, hoe beter je melk bewaart. Onderstaande bewaartijden garanderen een optimale kwaliteit. Als je uitermate hygiënisch te werk gaat, kan je moedermelk wellicht langer bewaren, maar hou steeds rekening met een klein verlies aan kwaliteit.

  • Vang afgekolfde moedermelk op in een afsluitbaar potje, flesje of in moedermelkbewaarzakjes. Sluit ze af en vermeld de datum. Vries de moedermelk in kleine porties van 60 à 120 ml in, zodat ze sneller ontdooit en je minder restjes moet weggooien.
  • Op kamertemperatuur (16° - 29°C) kan je de melk 4 uur bewaren.
  • Wil je de afgekolfde melk niet binnen de 4 uur, maar wel binnen 4 dagen na het afkolven gebruiken, zet ze dan zo snel mogelijk in de koelkast (1-4°C).
   Een snelle afkoeling zorgt voor een kleiner verlies aan vitamines en andere unieke eigenschappen die voor het kind uitermate belangrijk zijn. Bewaar de afgekolfde melk achteraan in de koelkast en niet in de deur of groentelade. Moedermelk behoudt zijn kwaliteit optimaal gedurende 4 dagen in de koelkast.
  • Is het de bedoeling om de afgekolfde melk langer dan 4 dagen te bewaren, plaats ze dan, na een uurtje afkoelen in de koelkast, meteen in de diepvries. In een diepvriezer bij een temperatuur van -18°C of kouder kan ingevroren moedermelk minstens 6 maanden worden bewaard. In het vriesvak van een koelkast blijft ingevroren moedermelk 2 weken goed. Invriezen verandert de samenstelling enigszins, maar de antistoffen en andere beschermende stoffen blijven grotendeels behouden gedurende drie maanden. Daarna zien we een lichte daling van een aantal stoffen, maar de melk blijft van goede kwaliteit tot minstens 6 maanden. De smaak, het uitzicht en de geur van moedermelk kunnen veranderen als ze een poosje bewaard wordt.
  Bewaren van moedermelk in een potje met datum

  Bewaarpotje met datum

  Bewaren van moedermelk in flesje met datum

  Bewaarflesje met datum

  Bewaren moedermelk in zakje met datum

  Bewaarzakje met datum

  Vers afgekolfde moedermelk Optimale bewaartijd
  Kamertemperatuur (16-29°) 4 uur*
  Koelkast (4°) 4 dagen**
  Diepvries (-18°) 6 maanden***
  Koeltas met bevroren koelelement (15°) Max 24 uur
  Ontdooide moedermelk  
  Kamertemperatuur (16-29°) 2 uur
  Koelkast (4°) 24u (achter in koelkast)
  Diepvries Niet opnieuw invriezen
  Restje opgewarmde moedermelk  
  Kamertemperatuur (16-29°) 1 uur
  Diepvries
   
  Niet opnieuw invriezen

  *6 tot 8 uur bij lage kamertemperatuur en onder zeer hygiënische omstandigheden
  **6 tot 8 dagen onder zeer hygiënische omstandigheden
  ***tot 12 maanden aanvaardbaar

  Wist je dat?

  Gemiddeld drinken borstgevoede baby’s 60 tot 120 ml per voeding, 8 tot 10 keer per dag. Je kan de moedermelk dus best bewaren in kleine porties van 60 à 120 ml. Dan moet je minder weggooien en kan je de ingevroren melk snel ontdooien.

  Wist je dat?

  Een moedermelkbewaarzakje dat horizontaal ingevroren wordt, is sneller ontdooid dan een zakje dat rechtop ingevroren wordt. Onder een lauwe straal water duurt het slechts enkele minuten.

  Ontdooien

  1. Ontdooi bevroren moedermelk bij voorkeur langzaam, achteraan in de koelkast en niet in de deur of de groentelade.
  2. Reken hiervoor voldoende tijd: een potje met 150 ml moedermelk heeft 14 uur nodig om te ontdooien in de koelkast. Een zakje met 50 ml is op 5 uur ontdooid.
  3. Heb je snel een portie nodig, dan kan je die ontdooien onder stromend water dat langzaam van koud naar handwarm gaat. Zet de kraan niet te heet, anders worden er meer beschermende cellen vernietigd. Een potje met 150 ml melk is op deze manier na 15 minuten ontdooid, een zakje met 150 ml na 4 minuten.
  4. Ontdooi de moedermelk niet op kamertemperatuur.
  5. Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur en vries ze niet opnieuw in.
  Moedermelk bewaren door invriezen

  Bevroren moedermelk ontdooien

  Bevroren moedermelk traag ontdooien in koelkast

  Traag ontdooien

  Bevroren moedermelk snel ontdooien onder lauwe waterstraal

  Snel ontdooien

  Wist je dat?

  Zelfs na correct bewaren in de koelkast (+4°) of in de diepvries (-19°) kan moedermelk zuur of ranzig ruiken. Dit komt door de werking van enzymes die vetten in moedermelk afbreken. Alhoewel volwassenen de geur als onaangenaam ervaren, drinken de meeste baby’s de melk zonder problemen op. Als jouw baby de melk toch weigert te drinken, geef dan zo vers mogelijke moedermelk. Je kan de enzymwerking ook afremmen door je melk te pasteuriseren (opwarmen tot 60° en snel laten afkoelen). Dit kan de kwaliteit van de moedermelk wel beïnvloeden, maar gepasteuriseerde moedermelk biedt nog steeds gezondheidsvoordelen voor je kind.

  Opwarmen

  1. Warm moedermelk langzaam op tot 37 °C in een pan met warm water (au bain-marie) of in een flessenverwarmer. Verhit de melk niet hoger, want dan kan je baby zijn mond of slokdarm verbranden. Bovendien verliezen de antistoffen, de anti-infectieuze stoffen en de eiwitten in de melk hun kwaliteit bij een hogere temperatuur.
  2. Gebruik geen microgolfoven, want dan wordt de melk ongelijkmatig verwarmd.
  3. Controleer altijd de temperatuur van de melk voor je ze aan je baby geeft. Laat een druppel melk op de binnenkant van je pols vallen. Voelt de druppel warmer aan dan je huid, dan is de melk te warm.

  Wil je in noodgevallen toch moedermelk opwarmen in de microgolfoven, hou dan rekening met de volgende tips:

  • Verwarm de moedermelk kortstondig gedurende 10 seconden op het laagste vermogen.
  • Rol de fles tussen je handen of schud heel zachtjes om de melk gelijkmatig te verdelen.
  • Test met een druppel op je pols of de gewenste temperatuur bereikt is.
  • Is de melk nog te koud, herhaal dan bovenstaande stapjes, totdat de melk handwarm is.
  • Laat de fles nog een minuutje staan en test de temperatuur opnieuw. Vloeistoffen die uit de microgolfoven komen, blijven immers nog even verder opwarmen.
  Moedermelk opwarmen au bain marie
  Moedermelk opwarmen in fleswarmer

  Kolfwijzer

  De kolfwijzer biedt een antwoord op de vele vragen over afkolven, het aantal porties en de portiegrootte. Extra: de melkbehoefte per dag wordt in detail bekeken.