Gehoortest

Ga snel naar

  De gehoortest

  De verpleegkundige voert de gehoortest uit, best voor de baby 4 weken is. De gehoortest is veilig, pijnloos, betrouwbaar en gratis.

  De verpleegkundige voert de gehoortest uit, bij voorkeur in de eerste levensweken (als je baby 2 tot 4 weken is). Op die leeftijd slaapt je baby nog vaak, waardoor de test vlotter verloopt. De gehoortest is een uiterst betrouwbare test om aangeboren gehoorafwijkingen al kort na de geboorte op te sporen. Het is immers wetenschappelijk aangetoond dat een begeleiding of behandeling die kan starten vóór de leeftijd van 6 maanden een gunstige invloed heeft. De gehoortest is veilig, pijnloos, betrouwbaar en gratis.

  Wist je dat?

  Is je kindje 3 weken oud en heb je nog geen afspraak voor een gehoortest, dan kan je hiervoor contact opnemen met de Kind en Gezin-Lijn (078 150 100). 

  Verloop

  Aan beide oren wordt een oorkapje aangebracht. Via kleine luidsprekers krijgt de baby geluiden te horen. De veranderingen in de hersenactiviteit worden geregistreerd via elektroden, vastgemaakt aan het hoofd, en het toestel beoordeelt zo of het kind voldoende kan horen. De test duurt enkele minuten. Alleen het aanbrengen van de kleefelektroden en de oorschelpen is een beetje lastig en voelt fris aan.

  Voorbereiding 

  • Geef geen oliebad de dag van of voor de test. Wrijf je baby dan ook niet in met lotion of zalf. 
  • Doe de baby loszittende kledij aan. Dit vergemakkelijkt het aankleven van de elektroden. 
  • Kleed de baby niet te warm om te voorkomen dat hij zweet. 
  • Geef de baby vooraf wat te eten, breng eventueel reservevoeding en een fopspeen mee. 
  • Hou de baby zo rustig mogelijk of laat hem of haar slapen
  • Als de baby in een draagbaar autozitje ligt, is het makkelijk werken voor de verpleegkundige. 

  Het resultaat van de test

  • PASS betekent dat de baby momenteel niet lijdt aan een gehoorverlies. 
  • REFER betekent dat het toestel momenteel niet met zekerheid kan aantonen dat er normaal gehoor is. De verpleegkundige herhaalt de test een paar dagen later. 
  • Bij een afwijkend resultaat verwijst de verpleegkundige de baby door naar een centrum gespecialiseerd in gehoorproblemen bij heel jonge kinderen. Zo kan verder onderzoek gebeuren en kan een eventuele behandeling snel opgestart worden.

  Met dank aan de uitstekende screening tijdens het eerste levensjaar bij Kind en Gezin worden problemen vroegtijdig opgespoord. Hoe sneller we die gehoorproblemen ontdekken, hoe beter de resultaten die we behalen.

  Sebastien Janssens de Varebeke, Dokter

  quote-mark
  Wist je dat?

  Gehoorstoornissen die pas later ontstaan, kunnen door deze test niet opgespoord worden. Daarom volgt Kind en Gezin de spraak- en taalontwikkeling ook verder op tijdens andere consultaties.

  mama, peuter, spelen, lachen, getuigenis oogscreening
  Screening en preventie werkt

  Dankzij de vroege en brede gehoor- en oogscreening van Kind en Gezin, kwamen problemen aan het gehoor en zicht van Mil aan het licht. Mama Tiffany kon daardoor snel ingrijpen en is daar heel dankbaar voor. 

  Lees haar verhaal
  Greet, Millie en Gus blazen bellen in de tuin. Mama speelt met kinderen in de tuin, bellenblazen, kinderen met beperking blazen belletjes met mama
  Uit de gehoortest bleek dat Gus niets hoorde

  Ouders Greet en Tom hadden zich daar totaal niet aan verwacht. Toen ze hoorden dat hij doof geboren was, waren ze even van de kaart. Maar de volgende dag stonden ze er terug en gingen ze door.

  Lees hun verhaal