mama, peuter, spelen, lachen, getuigenis oogscreening

Screening en preventie werkt

"Dankzij de vroege en brede gehoor- en oogscreening kreeg mijn zoon alle kansen"

Tiffany: "Bij mijn eerste zoontje Gust ging zo goed als alles prima. Het grootste euvel was een dipje in de groeicurve. Maar bij mijn tweede zoontje Mil waren er wel enkele hindernissen. Het begon met twee doorverwijzingen bij de gehoortest. Na bijkomend onderzoek bleek dat hij een licht bilateraal gehoorverlies heeft. Ondertussen is hij volledig onderzocht en werd er geen oorzaak gevonden voor het gehoorverlies. We zijn er gelukkig vroeg bij. Binnenkort starten we met hoorapparaten. Zo kan hij als elke kleuter ontwikkelen en heeft dit gehoorverlies geen invloed op zijn taal- en spraakontwikkeling."

"Bij de consultatie van 12 maanden werd ook de oogtest gedaan. Ook hier kwam een doorverwijzing. Ondertussen kenden we het proces. We vertrokken dus opnieuw naar de specialist en ook hier werd het onderzoek van Kind en Gezin bevestigd. Ons zoontje van 1 jaar draagt nu sinds het begin van deze week een bril en hij staat er prachtig mee."

Het belang van vroegdetectie

Tiffany: "Het valt niet te ontkennen dat we best een pittig jaar achter de rug hebben. Maar een van de dingen die me heel sterk bijblijft zijn de woorden van zowel de NKO-arts, als de oogarts: 'Vroeger werd dit vaak pas in de kleuterklas of basisschool opgemerkt'. Dat wil zeggen dat ons zoontje - ons zalige, vrolijke ventje - zonder deze screenings al zoveel cruciale dingen zou gemist hebben. Als onze zoon 30 jaar geleden geboren was, zou zijn tijd in de kleuterklas er helemaal anders uitzien."

Ons zoontje zou zonder deze screenings al zoveel cruciale dingen gemist hebben

Tiffany, mama van Gust en Mil

quote-mark

"Dankzij de gratis, vroege en brede screening van Kind en Gezin zal onze zoon alle kansen krijgen. Hij zal zich hopelijk kunnen ontwikkelen zoals elke andere peuter of kleuter. We hoeven niet achter de feiten aan te hollen. Dat maakt ons als ouder geweldig dankbaar! Laat onze dankbaarheid een opsteker zijn voor elke verpleegkundige die een zuchtende ouder ziet bij een test, of een ouder ziet die lichtjes geïrriteerd is omdat het om een 'valse' doorverwijziging ging. Screening en preventie werkt!"