Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief Kinderopvang december 2021

Kinderopvang
Kwaliteit // Coronavirus // Over de website // Agenda // En verder

Kwaliteit

Kinderbegeleider kan met vroeger diploma Kinderverzorging

Tot en met 1996 kon je afstuderen in Kinderverzorging na zes jaar secundair onderwijs. Deze afgestudeerden komen in aanmerking voor een job als kinderbegeleider. We krijgen signalen dat ze soms onterecht niet aan een selectie kunnen deelnemen. 
Vanaf 1997 is er een zevende specialisatiejaar Kinderzorg. Ook deze afgestudeerden zijn in orde voor de job van kinderbegeleider.

Coronavirus

Wat veranderde er in december?

  • De financiële compensatie is verruimd naar 'optie 2'.
  • Vanaf 6 december dragen kinderen vanaf zes jaar een mondmasker. Het aantal besmettingen voor een cluster daalt naar twee.
  • Omdat het basisonderwijs een week eerder stopt, kan er lokaal van 20 tot 24 december buitenschoolse noodopvang georganiseerd worden.
  • De opvang krijgt VIPA-subsidies:
    • Begin december: voor kosten door de Corona-epidemie
    • Eind december: voor aankoop van CO2-meters en zelftesten

Opgroeien bezorgde ook veiligheidsrichtlijnen voor de buitenschoolse opvang in de kerstvakantie.

Het Overlegcomité van 22 december heeft geen impact op de opvang. De huidige richtlijnen blijven geldig.

Meer details vind je op de webpagina coronavirus. De info voor de buitenschoolse opvang staat op de website van Opgroeien.

Over de website

Veelgestelde vragen over de  subsidie pedagogische ondersteuning

De éénmalige subsidie voor de opstart van pedagogische ondersteuning van kinderbegeleiders wordt deze maand uitbetaald. Heb je vragen over deze subsidie? Bekijk dan zeker de FAQ op onze website. We vullen de FAQ geregeld aan.
 

Onze vernieuwde website staat boordevol inspiratie en tips om mee aan de slag te gaan. Scrol door het thema kwaliteit en ontdek het rijke aanbod: hoe wennen, communicatietips met ouders, diversiteit in je opvang, online leermodules voor je procedures, de speelomgeving aantrekkelijk maken, omgaan met koorts en ziekte, ...

 

Agenda

Januari 2022: webinar 'Buitenschoolse opvang en activiteiten: een uitdaging?!' - Arteveldehogeschool  

De Vlaamse regering heeft een ambitieus plan voor de buitenschoolse opvang en activiteiten van steden en gemeenten. Ontdek tijdens dit webinar de beschikbare informatie én uitdagingen waarvoor de buitenschoolse opvang, scholen, activiteiten en lokale besturen staan. Na deze webinar is tegen betaling een oriënteringsgesprek op maat met de onderzoekers mogelijk. Meer informatie en inschrijving. 


17 februari 2022: online vorming 'Babygebaren' - VCOK
Leer op een eenvoudige, praktische manier communiceren met baby’s. Meer info

 

Vorming 2022 voor kinderbegeleiders en leidinggevenden - VIVO

VIVO biedt gratis vorming aan werknemers binnen het PC 331. Meer info in de brochure en op de volledige kalender. Inschrijven voor 2022 doe je best snel via Extranet. Vragen kan je e-mailen naar vormingen@vivosocialprofit.org

En verder

Waar kan je terecht met je vragen over het statuut van onthaalouders?

Verduidelijking opportuniteitsadvies groepsopvang

Wie een vergunning voor groepsopvang aanvraagt moet vanaf 2022 in een aantal situaties een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur hebben. Ook wanneer je een bestaande locatie groepsopvang met minstens 9 plaatsen wil uitbreiden, heb je dit advies nodig. Dit is een aanvulling op eerdere communicatie.

Bijna een nieuw jaar

2021 heeft van iedereen in de kinderopvang en de buitenschoolse opvang opnieuw immense inspanningen gevraagd. Jullie bleven paraat voor de gezinnen in vaak moeilijke omstandigheden. We hopen met zijn allen dat er in 2022 meer ademruimte komt voor positieve berichten en geluksmomenten. Bij Opgroeien zetten we ons ook volgend jaar samen met onze partners in voor de sector.

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.