Bekijk deze nieuwsbrief in je browser.
Kind en Gezin

Nieuwsbrief Kinderopvang maart 2021

Kinderopvang

BOA (decreet buitenschoolse opvang en activiteiten)

Start traject inspiratiekader

Eind maart was er een eerste bijeenkomst om werk te maken van een inspiratiekader waar iedere speler zich in kan vinden. Vanaf mei gaan we met een uitgebreide groep betrokkenen uit buitenschoolse opvang, steden en gemeenten, onderwijs, cultuur, jeugd, sport, gezinnen en kinderen aan de slag. We hopen voor de zomer al een tipje van de sluier te kunnen oplichten. Neem intussen alvast eens een kijkje op de BOA-minisite.

Aanbod Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School

De komende maanden organiseert het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School een aanbod voor de sector kinderopvang:

 • Een train the trainer om het Indyspel te begeleiden. Dit is een betalend aanbod. Meer info, data en inschrijven.
 • 6 mei 2021, van 14 tot 15.30 uur: een gratis webinar over kinderopvang voor het hele gezin. Hierbij wordt onder meer het nieuwe reflectie-instrument 'DROOMM' gepresenteerd om na te denken over opvang en ouders. Dit webinar is een samenwerking met de Arteveldehogeschool naar aanleiding van het Interreg2Zeeënproject PACE. Meer info en inschrijven.
 • 18 mei 2021, van 14.30 tot 15.45 uur: een gratis webinar over toeleiding naar werk en kinderopvang. Ook dit is een samenwerking met de Arteveldehogeschool naar aanleiding van het PACE-project. Meer info en inschrijven.

Vormingsaanbod VCOK

 • Als leidinggevende heb je in de kinderopvang heel wat ballen hoog te houden. Ben je soms het evenwicht kwijt en kan je daarbij ondersteuning gebruiken? VCOK komt graag naar je toe voor een individuele coaching. Al wandelend of liever zittend op anderhalve meter? Alles kan. Neem contact op met VCOK voor jouw coaching op maat.
 • Ben je als team op zoek naar een vorming over een welbepaald thema? Wil je je jaarthema origineel aftrappen met een onlinevorming? In de brochure van VCOK vind je een overzicht van alle mogelijke werkvormen.
 • De inschrijvingen voor het open aanbod van VCOK in het voorjaar lopen als een trein. De sessie 'Focus op baby's' is wegens groot succes uitgebreid met een extra datum (18 mei). Wil je nog een plaatsje bemachtigen? Kijk snel in de kalender!

Buitenspeeldag

Woensdag 21 april 2021 is het Buitenspeeldag. Het is dag 1 van 365 dagen buiten spelen.

Dit jaar zijn er wellicht geen grootschalige activiteiten mogelijk, vandaar de oproep om te spelen in de buurt en de uitdaging aan te gaan #1000UurDeDeurUit. Al je gespeelde uren buiten kan je bijhouden in deze leuke tracker. Hij is gebaseerd op een idee van Maison Slash. Op hun website vind je meer inspiratie om ermee aan de slag te gaan. Veel buitenspeelplezier!

Studiedag buiten spelen

Op woensdag 28 april 2021, exact één week na de Buitenspeeldag, nodigen Kind en SamenlevingGoe Gespeeld! en Woodkid jullie uit op een studiedag over buiten spelen.

Buiten spelen staat onder druk. Het is voor kinderen niet meer zo vanzelfsprekend om straten en pleinen in te palmen en te doen wat ze nog altijd het liefste doen buiten: gewoon spelen! Tijd om hun de broodnodige ondersteuning te bieden, vonden de drie organisaties. Een onlinestudienamiddag en een panelgesprek 's avonds bieden volop inspiratie. Meer info.

 

Inspiratienamiddag kwaliteitsvolle binnen- en buitenruimtes

Zorgen, leren en spelen zijn voor jonge kinderen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De manier waarop je ruimtes, materialen en infrastructuur benut, is een belangrijk aspect van de educare-visie waarbij je zorg, leerrechten en noden van jonge kinderen en families respecteert.

Op vrijdag 18 juni 2021, van 13.30 tot 16.30 uur, organiseert VBJK een digitale inspiratienamiddag om nieuwe inzichten en reflecties met jou te delen. Het wordt een namiddag met het veranderingsverhaal van twee kindcentra en inspirerende ideeën voor het inrichten van een educare-ruimte en -infrastructuur. Meer info.

Omzetting 660 plaatsen vrije prijs in inkomenstarief

Op 15 oktober 2020 lanceerde Opgroeien een oproep voor de omzetting van plaatsen met vrije prijs in plaatsen met inkomenstarief. Op 15 maart 2021 deelden we mee welke aanvragen in aanmerking zijn genomen. In totaal worden 660 plaatsen omgezet. Lees de snelinfo.

Vernieuwde website Groeipakket

Wat is het Groeipakket? Wat zit er in het Groeipakket van mijn kind? Wie betaalt het Groeipakket? Heldere en volledige informatie over het Groeipakket vind je centraal op de vernieuwde Vlaamse overheidswebsite groeipakket.be, ontwikkeld door het Agentschap Uitbetaling Groeipakket in samenwerking met Opgroeien.

De belangrijkste troeven van de nieuwe website groeipakket.be:

 • een helder, thematisch overzicht van alle tegemoetkomingen in het Groeipakket
 • een uitgebreide FAQ
 • een krachtige en functionele zoekmotor
 • de integratie van Mijn Burgerprofiel waardoor gezinnen ook een centrale toegang hebben tot andere persoonlijke overheidsdocumenten en gegevens per thema
 • een uitgebreide rubriek voor professionals met informatie over de ondersteunings- en samenwerkingsmogelijkheden. Neem zeker eens een kijkje in de rubriek voor de kinderopvang.

Kindertijd

Kindertijd is de naam van het nieuwe, volledig Vlaamse blad voor kinderopvang dat VBJK in het najaar lanceert. In juni stopt de samenwerking met het Nederlandse KIDDO.

Kindertijd wordt een blad voor en door begeleiders van jonge kinderen, in de kinderopvang, maar ook in de instap- en kleuterklassen of de Huizen van het Kind.

Kindertijd wil informeren, inspireren en innoveren. Het blad wil de kinderbegeleider versterken en waarderen op een laagdrempelige, verbindende en positieve manier.

Meer info? Neem een kijkje op de website van VBJK of mail naar wouter@vbjk.be.

Radio EXPOO: 'samenwerken om aanstaande ouders te ondersteunen'

De uitzending van Radio EXPOO op vrijdag 23 april is gewijd aan het samenwerken om aanstaande ouders te ondersteunen.

De kinderopvang en de Lokale Loketten kunnen hierbij zonder twijfel een belangrijke rol spelen.

Je kan de uitzending zoals altijd beluisteren van 12 tot 13 uur.

Meer info over de centrale gast en praktijken die aan het woord komen en de link naar de uitzending vind je op de website van EXPOO.

Vragenlijst netwerksamenwerking Arteveldehogeschool

Arteveldehogeschool heeft de afgelopen jaren heel wat expertise ontwikkeld over netwerksamenwerkingen.

COVID-19 doorkruist de werking van veel netwerken en samenwerkingsverbanden.

Om daarop zo goed mogelijk te kunnen inspelen, wil Arteveldehogeschool graag weten welke behoeften jullie nu ervaren.

Geef je mening via deze korte bevraging. Dat neemt ongeveer 10 minuten van je tijd in beslag.

Jouw mening telt: welke rollen neem je op als kinderbegeleider?

Ingezet worden volgens je sterktes en talenten is voor elke medewerker van belang, ook voor kinderbegeleiders. Tot die bevinding kwamen Arteveldehogeschool en IDrops in het vooronderzoek voor het ESF-project Ready2Stay voor de groepsopvang van baby's en peuters.

Om daaraan tegemoet te komen, bouwen ze een digitaal platform Koprol. Via het Koprolprofiel zullen teams van kinderbegeleiders kunnen zien wat hun sterktes zijn en in welke rollen die tot uiting komen. Daarmee kunnen ze dan concreet aan de slag.

Daarom hebben ze jou nodig! Samen met ongeveer 50 kinderbegeleiders formuleerden Arteveldehogeschool en IDrops 18 rollen waarin de talenten en de passies van de begeleiders tot uiting komen. Geef via deze link jouw mening over die rollen en zorg er mee voor dat de kinderopvang in de toekomst jouw sterktes nog meer te zien krijgt.

Blijf je graag op de hoogte? Word lid van de Facebookgroep.

 

Maak iemands dag beter met een bedankbutton

De corona-epidemie teistert ons intussen al ruim een jaar. De kinderopvang zette van in het begin alle zeilen bij en dat verdient meer dan een pluim.

Misschien wil jij zelf ook wel iemand een pluim of een schouderklopje geven. Stuur een bedankbutton van Opgroeien en voeg je persoonlijke boodschap toe voor jouw 'rots in de branding'.

Linkedin icoon. Twitter icoon. Facebook icoon. Instagram icoon. Pinterest icoon.
Vlaanderen is kansrijk opgroeien Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven.