Bedwantsen

Wat is het?

Bedwantsen zijn insecten met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot roodbruin. Een bedwants is ongeveer 6 mm groot. Ze leven in en rond het bed. Ze bijten ‘s nachts ongemerkt in de huid en veroorzaken kleine bijtwondjes (kleine rode vlekjes, kleine bultjes). De bultjes kunnen dagenlang jeuken. De bultjes gaan na een paar weken vanzelf weg en laten geen littekens achter.

Bedwantsen zijn erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Ze worden niet door personen overgedragen. Zodra ze bloed gezogen hebben verlaten ze het lichaam en verschuilen zich overdag in spleten, groefjes van bedden, matrassen, zetels, koffers enzovoort.

Het is moeilijk om er vanaf te geraken eenmaal ze in een woning aanwezig zijn. Het is niet aangeraden om zelf met allerlei producten de bedwants te bestrijden, omdat dit bijna nooit volledig afdoend is. Schakel professionele verdelging in om van de bedwantsen af te geraken.

Kan je kind naar de opvang?

Bedwantsen dragen geen ziekten over. De persoon die door bedwantsen gebeten zijn, maar de slaapkledij niet aanhoudt, draagt de beestjes niet over op andere personen. Het is dus niet wenselijk om een kind dat letsels heeft van bedwantsen te weren in de kinderopvang.