Jodiumtabletten

De overheid heeft in een nucleair noodplan beslist om de verdeling van jodiumtabletten uit te breiden naar het ganse land.

Illustratie nucleair risico jodiumtabletten innemen wanneer overheid dit aanbeveelt

Waarom jodiumtabletten?

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. De schildklier slaat radioactief jodium op waardoor de kans op schildklierkanker toeneemt. Door de schildklier te verzadigen met het niet-radioactief jodium in de tabletten, wordt het opstapelen van radioactief jodium verhinderd.

 • In een straal van 20 km rond een nucleaire site halen best alle inwoners jodiumtabletten in huis. Ideaal moet in elk gezin en elke collectiviteit (bedrijf, school, crèche, ziekenhuis, supermarkt …) in die zone een voorraad jodiumtabletten aanwezig zijn.
 • In de rest van het land
  In het hele land krijgen de kwetsbare groepen het advies om jodiumtabletten in huis te halen:
  • gezinnen met kinderen tot 18 jaar,
  • zwangere vrouwen,
  • vrouwen die borstvoeding geven.
  • Ook de collectiviteiten waar kinderen verblijven (kinderopvang, scholen, jeugdinstellingen) krijgen het advies om jodiumtabletten af te halen.

Waar en hoe zijn jodiumtabletten te verkrijgen?

Jodiumtabletten zijn gratis te verkrijgen in elke apotheek in België. Wie tot één van de doelgroepen behoort kan langsgaan bij de apotheker met de identiteitskaarten van alle gezinsleden. De apotheker zal je dan een doosje tabletten per 4 personen meegeven.

De bijsluiter geeft meer informatie over de dosis (afhankelijk van de leeftijd) en hoe de tabletten best worden ingenomen.

Belangrijk: neem de tabletten enkel in wanneer de overheid dit aanbeveelt.

Jodiumtabletten in huis hebben is een goede maatregel om je voor te bereiden op een nucleair incident. In het kader van de huidige situatie heeft het echter geen enkele zin om overhaast jodiumtabletten in huis te halen en in te nemen.

Crisiscentrum BE

quote-mark