Het borstvoedingsverhaal van Emmie

Het borstvoedingsavontuur startte voor Emmie eind maart 2019 met de geboorte van haar dochter Louise. Drie jaar later kwam daar zoon Tibo bij en voedde ze baby en peuter tegelijkertijd aan de borst. Emmie geeft les aan het Lyceum in Ieper en kon dankzij de steun van haar werkgever en collega’s kolven op het werk.  

Emmie met Louise en Tibo aan de borst

“Ik wou héél graag borstvoeding geven en had me op voorhand wat ingelezen en een infosessie in het ziekenhuis gevolgd. De eerste dagen verliepen moeizaam: onze kleine meid had weinig kracht om te zuigen en hapte nog niet zo goed aan. In het ziekenhuis kolfde ik en voedde haar met een spuitje, dat vonden we allebei niet zo fijn. Eens thuis probeerde ik Louise opnieuw goed aan de borst te krijgen. Ik kreeg veel hulp van mijn partner. Ook de goede tips en aandachtspunten van onze zelfstandige vroedvrouw betekenden een wereld van verschil! Ik heb steeds op vraag gevoed. Toch hield ik alles minutieus bij, een hele boekhouding: tijdstip, welke borst, duurtijd voeding. De borstvoeding verliep na ongeveer één maand echt vlot. Yes, we waren vertrokken!”

Ik wou héél graag borstvoeding geven en had me op voorhand wat ingelezen en een infosessie in het ziekenhuis gevolgd.

Emmie, mama van Louise en Tibo

quote-mark

“Een vijftal maanden later begon ik wat af te bouwen. Bij mijn werkhervatting was het plan om mijn dochter ’s ochtends de borst te geven, te kolven over de middag en haar meteen weer borstvoeding te geven bij thuiskomst. Zo hoopte ik nog zo lang mogelijk borstvoeding te kunnen geven. Jammer genoeg dronk ze niet goed van een flesje en dat bezorgde ons veel stress. We probeerden van alles uit, maar niets werkte echt. Toen Louise ruim 5 maanden oud was, startte ze bij de onthaalmoeder. Ook daar weigerde ze halsstarrig haar flesjes, ondanks de vele liefdevolle pogingen van de onthaalmoeder. De melk die ik over de middag afkolfde, ging de volgende dag mee naar de opvang. Helaas weigerde ze melk te drinken die niet rechtstreeks uit de borst kwam. Met een lepeltje en gemengd onder haar groentepap kreeg Louise in de opvang toch een beetje moedermelk binnen. ’s Avonds en ’s nachts haalde ze de gemiste tijd met mama aan de borst graag in.

Dankzij de positieve houding van mijn directie en collega’s werd het voor mij haalbaar om borstvoeding en werk te combineren.

Emmie, mama van Louise en Tibo

quote-mark

Van bij de werkstart kolf ik één keer per dag: over de middag. Om rustig te kunnen kolven reken ik op ongeveer 25 minuten. Mijn directie stond er meteen voor open en heeft al het nodige voorzien: een ruimte met folie op de ramen om inkijk te vermijden met twee zetels, een koelkast met diepvriesvak, een wastafel en verwarming. Ik ben zeer dankbaar voor zo’n comfortabele en goed uitgerust kolfruimte. Ook de collega’s reageren positief. Soms stellen ze me een geïnteresseerde vraag of krijg ik een fijn compliment over de borstvoeding. Er is ook veel begrip als ik eens wat vroeger een lunchvergadering moet verlaten om te kolven. Dat zorgt ervoor dat het borstvoeden en werken voor mij een haalbare combinatie is. Dank dus, lieve collega’s en directie!”

“Met de geboorte van Tibo in maart 2022 ging ons tweede borstvoedingsavontuur van start. Hij deinde mee op de melkstroom die zijn zus op gang had gebracht en goed wist te onderhouden, ook tijdens de zwangerschap. Tibo maakte mede hierdoor meteen een mooie en vlotte start. Het was een heel ander verhaal als bij zijn zus. Er was van bij het begin meer rust en vertrouwen. Er kwam helemaal geen boekhouding meer bij kijken." (lacht)

“Rond 6 weken begonnen we bij Tibo te oefenen met flesjes en dat lukte goed, al had ook hij een duidelijke voorkeur voor melk rechtstreeks uit de borst. Hij startte bij de onthaalmoeder toen hij bijna 6 maanden oud was. Daar dronk hij kleine hoeveelheden uit een fles. Het lukt nipt voor mij om de dag door te komen met één keer kolven over de middag."

 

Tibo deinde mee op de melkstroom die zijn zus op gang had gebracht en goed wist te onderhouden, ook tijdens de zwangerschap.

Emmie, mama van Louise en Tibo

quote-mark

“Hoe lang we nog verder gaan? Dat hangt natuurlijk van mij en van de kindjes af. Vandaag drinken beide kindjes nog regelmatig aan de borst. Heel af en toe samen, maar meestal apart. Ik kolf alleen nog af op extra lange werkdagen, puur voor mijn eigen comfort. Ik kan het me nu nog niet voorstellen dat dit ooit stopt. In een maatschappij waarin alles soms zo ontzettend snel gaat, proberen wij binnen ons gezin hun tempo zo veel mogelijk te volgen en af te stemmen op wat zij nodig hebben. Terwijl je kind aan de borst drinkt, ben je fysiek niet in staat om veel andere zaken te doen. Je flexibel opstellen en geduld oefenen is belangrijk, want borstvoeding geven duurt meestal langer dan een flesvoeding geven. Het is zo een intense, krachtige ervaring vol verbinding, echt mijn dagelijkse portie mindfulness!”

Het is zo een intense, krachtige ervaring vol verbinding, echt mijn dagelijkse portie mindfulness!

quote-mark
Tip van Emmie

Laat je goed omringen. Je kan het echt niet helemaal alleen doen. Zonder de onvoorwaardelijke steun en de vele hulp van mijn man, het begrip van vrienden, familie en collega’s en de expertise en aanmoediging van onze vroedvrouw-lactatiekundige zou het borstvoedingsparcours er wellicht helemaal anders uitgezien hebben.