Onze dienstverlening
|
- Vanaf 2 juni 2025 vind je op opgroeien.be alle informatie voor professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen die op kindengezin.be voor professionelen en jeugdhulp.be stond. Je vindt de informatie voor Preventieve (gezins- en jongeren)ondersteuning (Huizen van het Kind en aanbodsvormen, Overkop, BOA ...) bij opgroeien.be/aanbod.
|
Gezinsondersteuning
|
- Eind mei stelde de projectgroep Doorgaande Lijn het eindrapport van het project voor. Het eindrapport bevat de drempels en hefbomen voor een Doorgaande Lijn-werking en formuleert aanbevelingen naar het beleid. Het eindrapport vind je terug op de projectpagina Doorgaande Lijn, samen met de posters van de pioniers.
- In de nieuwste editie van Kindertijd vind je een uitgebreid dossier over de pioniers in het Doorgaande Lijn-project. Daarnaast vertelt minister van Welzijn Caroline Gennez over haar plannen voor de kinderopvang. Verder maken de allerjongsten klanklandschappen van ritselende snippers, vertelt onderzoeker Dietlinde Willockx over haar tijdelijke overstap naar de werkvloer en nog veel meer.
- Sociaal.net ging in gesprek met minister Gennez. In het interview bespreekt ze haar plannen en visie voor de komende jaren. Naast thema's als hoge werkdruk, lange wachtlijsten en inzet op preventie verwijst minister Gennez expliciet naar de KOALA-projecten als een mooi voorbeeld van innovatieve kinderopvang die werkt rond het brede gezin en inzet op de versterking van mensen in armoede.
- Tijdens de Week van de Ouder lanceerde Ouderspunt de vierdelige podcast Sterke SchOuders. Het zijn vier authentieke verhalen over ouders met ervaring in gezins- en jeugdhulp. Naast de moedige getuigenissen van ouders, praten ze onder andere met jeugdrechter Inge Claes, onderzoeker Lou Lippens en psycholoog Gijs Mommerency. Sterke SchOuders is te beluisteren op alle podcastkanalen.
|
Gezondheid
|
- De lijst met landen die als risicogebied voor mazelen aangeduid zijn op wanda.be werd recent geüpdatet om beter aan te sluiten op de huidige situatie. Bij reizen naar een land met een mazelenuitbraak wordt aanbevolen om de tweede MBR-dosis (normaal voorzien op 9 jaar) vervroegd toe te dienen. Een algemene vervroegde vaccinatie voor kinderen onder 12 maanden is momenteel niet aangewezen. MBR-vaccinatie voor de leeftijd van 12 maanden beschermt jammer genoeg slechts 50% van de kinderen. Op 12 maanden beschermt het vaccin ongeveer 93% van de kinderen. Daarom is het belangrijk dat kinderen tijdig gevaccineerd worden op de leeftijd van 12 maanden en dat iedereen (>1 jaar) in de omgeving van het kind beschermd is tegen mazelen.
- Kindengezin.be is aangevuld met nieuwe informatie over bof, difterie, hepatitis A, griep, oogontsteking en oorontsteking. Je vindt er informatie die belangrijk is voor ouders en kinderopvang: mag het kind naar de kinderopvang gaan? Welke hygiënemaatregelen helpen de verspreiding te voorkomen? Moet je andere ouders verwittigen?
- De informatie op kindengezin.be over ongewenste beestjes, zoals luizen, teken en bedwantsen, is opgefrist. Beten en steken van insecten kunnen vervelend zijn en soms ook gevaarlijke gevolgen hebben. Ook de informatie over eerste hulp bij ongevallen is bijgewerkt: reanimeren, wat te doen bij verslikking, vergiftiging ... Je zal merken dat we voor een overzicht van de EHBO-tips linken naar de website van Gezondheid en Wetenschap en de EHBO-app van het Rode Kruis.
- Elke kinderopvang en andere collectiviteiten hebben best een voorraad jodiumtabletten in huis. Bij een nucleair ongeval helpen deze tabletten om de opname van radioactief jodium in de schildklier te voorkomen. Dateert de productiedatum van de doosjes van 2011 of 2010? Dan zijn de tabletten in principe nog minstens houdbaar tot 2 juni 2025. Uit voorzorg, om een mogelijks verminderde werking van de tabletten voor te zijn, is het aan te raden om die oude doosje gratis bij de apotheek te gaan omruilen voor nieuw(ere) doosjes.
|
Spelen
|
- Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar niet alle speelplekken zijn even gemakkelijk bereikbaar. Aan de hand van een lekker ijsje probeert de ijsjesnorm die bereikbaarheid in kaart te brengen. Met een ijsje in de hand vertrek je vanuit een belangrijke plek (thuis, de kinderopvang, Huis van het Kind, Overkophuis ...) naar een speelplek in de buurt. Onderweg geniet je van je ijsje en bij aankomst meet je hoeveel er nog overschiet. Is je ijsje op? Of heb je nog meer dan de helft over? Alle info en registratieformulier op www.ijsjesnorm.be
|
Voeding
|
- Een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit kinderallergologen, kinderartsen, lactatiekundigen, een kinderdiëtist en de experten voeding van Opgroeien heeft zich de afgelopen maanden gebogen over de preventie van voedselallergie met focus op vroegtijdige introductie van pindakaas en ei. Op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten werd een consensus bereikt die vanuit Kind en Gezin toegepast wordt vanaf half juni 2025.
- Omwille van de strengere aanbevelingen vanuit Departement Omgeving en Gezond Leven over het beperken van de consumptie van eieren van eigen kweek werden de aanbevelingen voor eieren voor jonge kinderen in zijn totaliteit herbekeken. De voorkeur gaat naar eieren uit de winkel. Tot de leeftijd van 6 jaar is de aanbevolen hoeveelheid 1 ei per week, waarvan 1 ei van eigen kweek per 2 weken. Bereidingen zijn inbegrepen.
|
Oproep
|
- VBJK en CEGO, de leerpartners die de 12 pioniers Doorgaande Lijn hebben gecoacht, zetten volgend schooljaar (2025-2026) een traject op voor scholen, buitenschoolse opvang én kinderopvang die een Doorgaande Lijn willen opstarten. Ze zoeken daarom 'trio's' van deelnemers uit de drie sectoren die in 5 volle dagen inzichten, vaardigheden en methodieken aangeboden krijgen om een doorgaande lijn te ontwikkelen voor jonge kinderen en hun ouders. Lees meer over het programma, doelgroep, inhoud, aanpak en voorwaarden
|
Agenda
|
|