Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) is belangrijk. Correct reageren bij een ongeval kan erger voorkomen en mensenlevens redden.
Ga snel naar
Eerste Hulp bij Ongevallen (EHBO)
Onder Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) verstaan we alle handelingen die iedereen, ook wie niet medisch opgeleid is, kan uitvoeren als dat nodig is. Bij ernstige ongevallen en aandoeningen, wordt gestart met EHBO in afwachting van de komst van de professionele hulpdiensten.
Welke eerste hulp voer ik uit?
- Vind een uitgebreide lijst met eerstehulptips.
- Download de EHBO-app van het Rode Kruis. Je vindt er meer info over eerste hulp bij een bloedneus, een huidwonde, een hoofdwonde, een ingeslikt voorwerp, een snijwonde, brandwonde, een insectenbeet …
- Lees het boek ‘Kusje op de wonde – Eerste hulp voor ouders en grootouders’.
Veel voorkomende ongevallen bij kinderen
Een vorming eerste hulp
Een vorming 'eerste hulp' volgen is nuttig, net als een opfrissing ervan. Het kan je meer zelfvertrouwen geven, maar is niet noodzakelijk om de handelingen te stellen.
Werk je in de kinderopvang? Dan ben je verplicht om een basisopleiding en jaarlijkse opfrissing levensreddend handelen bij kinderen te volgen.
EHBO-materiaal
Ongevallen komen meestal onverwachts. Het kan handig zijn om de volgende materialen bij de hand te hebben:
- thermometer
- paracetomol siroop
- tekentang
- coldpack (in je diepvries)
- pleisters
- kompressen en hechtpleister
- schaartje
- pincet
- fysiologisch water
Aarzel niet om raad te vragen aan een apotheker.
Reanimatie
In een noodsituatie telt elke seconde, twijfel niet om hulp te bieden en 112 te bellen. De telefoonoperator zal je de nodige instructies geven.
Verslikken
- Een lichte verslikking is doorgaans onschuldig, het slachtoffer heeft tijdelijk moeite met ademen.
- Bij een ernstige verslikking is er een (bijna) totale afsluiting van de ademhalingswegen door een voorwerp. Het slachtoffer kan bijna niet meer ademen met verstikking tot gevolg.
Een baby tot 1 jaar
Baby’s tot 1 jaar leren stap voor stap brokjes eten. Ze leren spontaan hoelang ze moeten sabbelen of kauwen vooraleer een stukje klein genoeg is om in te slikken. Kokhalzen komt regelmatig voor. Kokhalzen is een natuurlijke reactie van het lichaam waarbij de achterkant van de keel samentrekt. Dit zorgt ervoor dat het voedsel terug naar de mond keert, zodat het niet verder in de keel en zeker niet in de luchtpijp terecht komt. . Bij kokhalzen maakt het kind geluid, maar ingrijpen is niet nodig.
Zit de voeding geblokkeerd in de luchtpijp? Maakt het kind geen geluid meer? Een baby die zich ernstig verslikt zou kunnen stikken, daarom is ingrijpen noodzakelijk.
Omwille van de verschillende lichaamsbouw is de eerste hulp anders bij baby’s jonger dan 1 jaar, dan bij oudere kinderen.
Wat doen als een baby jonger dan 1 jaar zich ernstig verslikt?

Verslikking bij een baby: rugslagen en buikstoten
Een kind ouder dan 1 jaar
Wat doen als een kind ouder dan 1 jaar of een volwassene zich ernstig verslikt?

Verslikking bij een volwassene: rugslagen en buikstoten
Vergiftiging
Contacteer het antigifcentrum. Bel gratis 070 245 245. Het antigifcentrum is dag en nacht beschikbaar met deskundig telefonisch advies bij acute vergiftigingen.
Op de website van het antigifcentrum kan je heel wat eerste hulp informatie terugvinden.:
- Je kan zoeken in een alfabetische lijst van vergiftigingen
- Je vindt er veel voorkomende vergiftigingen die :
- buiten plaatsvinden door dieren of planten
- in huis plaatsvinden door batterijen, bleekwater, toiletreiniger, vaatwastabletten, onderhoudsproducten van het zwembad, …