Starten met vaste voeding

Vanaf 6 maanden is vaste voeding noodzakelijk. Geeft je kindje al vroeger aan dat het aan vaste voeding toe is, door bijvoorbeeld smakkende geluidjes te maken, alles in zijn mond te stoppen en veel belangstelling te tonen voor jouw eten en drinken? Dan kan je eventueel voor de leeftijd van 6 maanden geleidelijk aan vaste voeding starten. Geef je uitsluitend borstvoeding? Wachten tot 6 maanden om te starten met vaste voeding biedt veel gezondheidsvoordelen voor mama en kind. 

Ga snel naar

    illustratie fruit: peer, banaan, druiven, aardbei, appel, kers

    Wat is het beste moment om te starten?

    Starten met vaste voeding kan vanaf 4 maanden en is noodzakelijk vanaf 6 maanden.  

    Als je borstvoeding geeft, kan je ervoor kiezen om je kind de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven zoals de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zes maanden uitsluitend borstvoeding in vergelijking met 3 à 4 maanden borstvoeding extra voordelen heeft voor het kind en voor de moeder. Zo heeft je kind minder kans op obesitas en geniet het van extra bescherming tegen middenoorinfecties, luchtweginfecties, ernstige diarree, astma en eczeem. Ook nemen de gezondheidsvoordelen voor de moeder toe. 

    Het precieze moment om te starten kan je laten afhangen van verschillende factoren, namelijk:  

    • als je borstvoeding geeft, door de gezondheidsvoordelen van 6 maanden uitsluitend borstvoeding.  
    • de ontwikkeling van je kind: kan je kind hoofd en romp stabiel houden in een relax of een eetstoel (met voldoende steun)? Sabbelt je kind op de vuistjes of maakt het smakkende geluidjes en toont het interesse in voeding?
    • je gezinssituatie. Kies een rustige en ontspannen periode zoals een verlofperiode. Start liever niet tijdens een spannende periode in het gezin zoals ziekte of de start in de kinderopvang. Kijk wat haalbaar is binnen jullie situatie.

     

    Eczeem? Allergie?
    • Is je kind gekend met eczeem? Dan is het aanbevolen om vanaf de leeftijd van 4 maanden pindakaas en ei aan te bieden, al dan niet in combinatie met vaste voeding, als je kind er klaar voor is. Bespreek dit met je behandelend arts.
    • Had je kind reeds een allergische reactie op voeding? Afhankelijk van het type allergie kan het aanbevolen zijn om vanaf de leeftijd van 4 maanden te starten met pindakaas en ei, als dan niet in combinatie met vaste voeding, als je kind er klaar voor is. Volg het advies van je behandelend arts.

    Vroeger starten dan 4 maanden is niet aan te raden, omdat:

    • de nier-, maag- en darmfuncties van je baby nog niet voldoende ontwikkeld zijn om voedingsstoffen uit vaste voeding te verwerken.

    Langer uitstellen dan 6 maanden is ook geen goed idee, want: 

    • de voedingsbehoeften van je kind veranderen. Het heeft meer nood aan ijzer en energie.
    • tijdige introductie verlaagt de kans op voedselallergie.
       
    Baby eet groentepap, start met lepelvoeding
    Tips voor het eten van lepelvoeding

    Kies een rustig en ontspannend moment om de eerste keer lepelvoeding aan te bieden. Laat je baby wennen aan de nieuwe voedingsstructuur en smaak. Het ene kind leert sneller van een lepel te happen dan het andere.

    Lepelvoeding
    Illustratie kleine hap grote stap
    Een kleine hap, een grote stap

    Indra en Charlotte zijn logopedisten, Lobke is kinderdiëtiste. Ze onderscheiden enkele voedingsmijlpalen voor de leeftijd van 1 jaar en delen tips om die vlot te overbruggen.

    Lees het interview met Indra, Lobke en Charlotte
    Baby-led weaning

    Wil je je baby van bij de start zachte stukjes laten eten, wacht dan tot rond de leeftijd van 6 maanden en je baby er klaar voor is.

    Meer over baby-led weaning

    Starten met fruit-of groentepap

    Het maakt niet uit of je met fruitpap of met groentepap start. Is de ene pap goed opgestart, dan kan je de andere beginnen geven. Kies in het begin vooral voor zachte smaken. Begin je rond de zesde maand met vaste voeding, dan heeft je baby zijn ijzervoorraad al opgebruikt en start je beter eerst met groenten.

    Geef van bij de start van vaste voeding gevarieerde evenwichtige voeding. Vroeger werd geadviseerd om bij een kind met allergische aanleg het geven van bepaalde voedingsmiddelen uit te stellen om de kans op allergie voor deze voedingsmiddelen te verlagen. Huidige wetenschappelijke inzichten tonen echter dat uitstel een omgekeerd effect kan hebben en de kans op allergie net kan verhogen. Dit geldt voor kinderen met als zonder allergische aanleg.

    Fruitpap - appel -banaan
    Hoe maak je fruitpap?

    Kies voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen, ... Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango, ... Wissel af. 

    Meer over fruitpap
    Eten, groenten, groentepap, koken, voeding
    Hoe maak je groentepap?

    Start met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie ... Laat je kind gerust ook eens proeven van de pure geplette groentjes.

    Meer over groentepap

    Potjesvoeding is vrij duur, maar heeft ook zijn voordelen.

    Wist je dat?

    Een goede regel: je kind bepaalt niet wat er op tafel komt, maar wel of en hoeveel het eet. Je kind kan zelf voelen hoeveel eten het nodig heeft. Dit verschilt van kind tot kind en per periode.

    Extra drinken

    In melkvoeding zit voldoende vocht. Het is daarom niet nodig om je baby tussendoor extra water (of andere dranken) te geven. Eet je kindje al goed vaste voeding dan mag het na die vaste voeding wel enkele slokjes melkvoeding of water drinken als het dit wenst.

    Gluten

    Zodra je start met vaste voeding mogen, ongeacht borst-of flesvoeding, geleidelijk gluten toegediend worden en dat alleszins voor de leeftijd van 12 maanden. Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal graansoorten (vb. tarwe, rogge, haver en gerst) alsook in hun afgeleide producten.

    • Gluten kan je geven door glutenbevattende ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of koek in de fruit- of groentepap te mengen of door aardappelen of rijst af en toe te vervangen door goedgekookte pasta. Een indikkingsmiddel hoeft niet altijd, een vastere fruitpap heeft dit niet nodig.
    • Varieer voldoende in soorten zetmeelbronnen waarbij deze niet enkel vervangen worden door vaste voedingsmiddelen op basis van rijst. Rijstproducten kunnen hoge concentraties arseen bevatten.