Baby-led weaning

De 'baby-led weaning methode' (BLW) is een manier om baby's zelf van bij de start zachte stukjes te laten eten. De methode gaat uit van de zelfstandigheid van een kind waarbij hij of zij de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen leert kennen en zelf bepaalt wat en hoeveel hij of zij eet. Tekenen van honger en verzadiging, en de ontwikkeling van grove, fijne en mondmotoriek zijn een belangrijke leidraad. De methode speelt in op de aangeboren drang van een baby om te onderzoeken, experimenteren en imiteren. Het wordt ook wel de Rapley-methode genoemd, maar we verkiezen de neutrale naam BLW. 

Hoe voer je vaste voeding in volgens de BLW-methode?

 • De eerste 6 levensmaanden wordt borstvoeding op vraag gegeven. Als flesvoeding of gemengde voeding wordt aangeboden, wordt deze ook op vraag gegeven. De BLW methode gaat er van uit dat baby’s laten zien als ze klaar zijn om vaste voeding te proberen, als ze hiertoe de kans krijgen.
 • Vanaf 6 maanden heeft je kind meer energie nodig, die via moedermelk en/of flesvoeding aangeleverd wordt. Moedermelk en/of flesvoeding blijft nog de belangrijkste voedingsbron. Geleidelijk aan neemt de energie uit vaste voeding toe en vanaf de leeftijd van 12 maanden haalt het kind verhoudingsgewijs meer energie uit vaste voeding dan uit moedermelk en/of flesvoeding.
 • Vaste bijvoeding wordt gestart als je kind er klaar voor is. Het is belangrijk naar je kind te kijken om te bepalen of hij of zij er klaar voor is. Dit is meestal vanaf ongeveer 6 maanden. Hij of zij kan goed rechtop zitten, grijpt naar stukjes, kan ze vastnemen en naar de mond brengen en toont interesse voor voeding. Een kind van 6 maanden wil zelfstandig zijn en is mondmotorisch voldoende ver ontwikkeld.
 • Bied je kind stukjes volledig (gegaard) voedsel aan in een grootte en vorm die hij kan oppakken en zelf kan eten, meestal stukjes die 'stokvormig' zijn. Het kan gaan om gestoomde of gekookte groenten, fruit, ei, vlees, ...
 • De BLW-methode start ten vroegste vanaf 6 maanden. Het is niet mogelijk om dan ook al onmiddellijk met vlees te starten. Je baby moet de techniek eerst onder de knie hebben. Het is hierbij belangrijk om het tempo van je baby te volgen, als hij of zij de techniek goed onder de knie heeft, start je best zo snel mogelijk met zachte vis, ei, tofu, vlees…
  Het vlees in de video hier onderaan wordt gebakken om op deze manier de vetstof aan te brengen. Het is volgens BLW ook een manier om de kauwvaardigheden te stimuleren. Wij geven de voorkeur om vlees of vis nog te stomen of te koken en er wat vetstof op aan te brengen. Op die manier wordt het tot in de kern verhit. Bakken zou wel kunnen, afhankelijk hoe het kind de techniek onder knie heeft en als het vlees of de vis tot in de kern verhit is.
 • Er wordt samen aan tafel gezeten: kinderen en volwassenen op eenzelfde moment, met dezelfde voedingsproducten.
 • Het kind bepaalt zelf welke van de aangeboden voedingsproducten worden ingenomen en bepaalt zelf de hoeveelheid eten en leert dus op eigen tempo eten.
jongetje eet met handen

Experten aan het woord

Evi, Shirley en Mieke, Bachelors in de Voedings- en Dieetkunde, geven antwoord op de meest gestelde vragen over de baby-led weaning methode om te starten met vaste voeding.

Potentiële voordelen

 • Frequenter en langduriger kunnen oefenen waardoor alleen eten sneller verworven is.
 • Makkelijker nieuwe voedingsmiddelen accepteren omwille van de vroegtijdige blootstelling aan verschillende kleuren, texturen en smaken. Dit positieve effect is afhankelijk van de voedingsgewoonten van de ouders/familie.
 • Beter de voedselinname kunnen reguleren. Het honger-en verzadigingsgevoel wordt beter gerespecteerd. Dit vermindert mogelijks het risico op obesitas op latere leeftijd. 
 • Meer kansen om hun grove en fijne motoriek te oefenen.
 • Ouders die de BLW-methode volgen, geven aan dat ze minder druk moeten uitoefenen op hun kind om te eten, waardoor ze minder voedingsproblemen zouden hebben.
 • Eten blijft aangenaam, er is geen druk om 'nog 1 hapje' te nemen, wat een natuurlijke eetlust toelaat. Ouders zijn ook minder bezig zijn met de hoeveelheden die hun kinderen eten.

Er is nood aan meer onderzoek dat potentiële voordelen en risico’s meer en beter kan documenteren.

Twijfels of vragen?

3 sleutelbegrippen zijn belangrijk als je BLW wil toepassen:

 • Hou altijd toezicht op je kind tijdens het eten.
 • Laat je goed begeleiden.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent:
  • Welke ontwikkeling van je kind is noodzakelijk?
  • Hoe kan je van bij de start voldoende energiedense en ijzerrijke voeding aanbieden?
  • Wat is mogelijks de impact op de groei van je kind?
  • Wat met verslikken/verstikken?
  • Hoe kan je nieuwe smaken en een gevarieerd voedingspatroon aanleren?

Standpunt

BLW kan gebruikt worden als methode om de overgang van melkvoeding naar vaste voeding te maken, als aan de dagelijkse behoefte aan ijzer en energie van het kind voldaan wordt. Vaste voeding moet op 6 maanden opgestart worden. Het combineren van lepelvoeding en BLW biedt een hogere kans dat het kind voldoende ijzer en energie inneemt én je behoudt de voordelen van BLW zoals het zelf experimenteren.

Link naar video: De Baby-Led Weaning methode
De Baby-Led Weaning methode